Европа овог пута мисли озбиљно

Стратегија за Западни Балкан значајан је документ и показује да Европа овог пута мисли озбиљно, те да жели отворити перспективу земљама овог региона, поручио је у изјави за Вијести. ба члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Босна и Херцеговина 07.02.2018 | 14:48
Европа овог пута мисли озбиљно
"Стекао сам утисак да је по први пут ЕУ озбиљнија када је у питању европски пут Западног Балкана. Раније сам био свједок лијепих ријечи, а иза затворених врата врло јасног страха од проширења и врло јасне резерве. Чак сам био присутан када су кључни људи Уније рекли да након Хрватске деценијама неће бити проширења. Стога сматрам да је Стратегија врло важан документ у рангу са својевремено Солунском декларацијом. Она показује искрену опредијељеност Европе да земље Западног Балкана види у ЕУ у некој перспективи", казао је Иванић.

Како је истакао, ЕУ очито сматра да Србија и Црна Гора сада имају највеће шансе и да ће оне бити сљедеће земље чланице.

"Било је потпуно реално да у Стратегији нема датума за БиХ, јер ЕУ још није ушла у процес одговора на наш захтјев да добијемо статус кандидата. Не може то урадити, јер још није предат одговор на Упитник Европске комисије. Никада нисам био подложан томе да дајем велика обећања, али се ипак надам да ће то бити на вријеме завршено. То није до Европе, него је до нас. Ако будемо свој дио посла радили брже, ефикасније и одговорније, можемо то сустићи", мишљења је Иванић.

Одговарајући на питање да ли су актуелни политички актери у БиХ озбиљно опредијељени за европске интеграције, члан Предсједништва БиХ из реда српског народа казао је да је то случај формално, но да ли је суштински, велико је питање.

"Многи актуелни политичари говоре лијепо о Европи, јер је то друштвено прихватљиво, али многи од њих се не би знали снаћи у европским институцијама, јер у томе има много мање манипулације, злоупотребе медија, те много мање аутократске власти него што је то случај овдје. Код нас су политичари навикнути да су важнији од институција, а у ЕУ су институције те које чине стабилност. Дакле, формално - сви смо за Европу, суштински - нисам сигуран да сви истински дијеле европске вриједности", нагласио је Иванић у разговору за Вијести.ба.

Посљедње појединачне иступе у јавности својих колега Бакира Изетбеговића и Драгана Човића није хтио коментарисати, али је оцијенио да је атмосфера у Предсједништву нарушена одавно, прије свега, прекршен је принцип договорен на почетку мандата да се у јавности иступа само са усаглашеним ставовима.

"Увјерен сам да својим дјеловањем нисам томе допринио. Према мом мишљењу, тај основни принцип нарушен је непотребним догађајима у вези са пописом становништва, потпом непотребном причом о 9. јануару, те покушајем ревизије тужбе против Србије. То су биле ствари које су, према мом мишљењу, показале да се принцип не поштује. Након тога ушли смо у фазу у којој Предсједништво БиХ неће правити проблеме у оперативном дијелу посла, договараћемо и технички радити ствари до краја мандата, но повјерења, које смо на самом почетку имали, дефинитивно нема", закључио је Иванић.

(Вијести)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

попара

07.02.2018 13:54

Засто нам је Иваниц толико година тајио да Еуропа не мисли озбиљно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како видим

07.02.2018 14:07

НАС (БиХ) нико не схвата озбиљно !

Name

Знаци

07.02.2018 15:43

Знаци 20 година су нас заје...

Name

Младен с Колиндом у Загребу данас

07.02.2018 17:30

Да ли је имао сагласност Бакирову? За Драганову није спорно нити Светог Баје.

Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

07.02.2018 14:16

Браво за Иваница који це чика милу месара на изборима помести ко празан шпајз!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

... ДА ЧИКО Б'ОНУ...

07.02.2018 14:16

Браво за Иваница који це чика милу месара на изборима помести ко празан шпајз!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

07.02.2018 22:35

Кад на врби роди гроздје. Цијела федерација је уз додика.

Name

Антонеску

07.02.2018 14:17

Не би они нас никада примили да нема Сваба.Они су висе емоционално везани за ове крајеве,висе него сто имају економски интерес.То ваљда има везе са историјом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре антонеску

07.02.2018 15:46

Ако стварно озбиљно тако мислиш онда си болестан. Да их историја везе никад неби помислили на балкан поготово на Србију

Name

Нако

07.02.2018 16:32

Јос само да наси ( сви ) политицари мисле озбиљно....

ОДГОВОРИТЕ