У РС је све теже пронаћи посао

Новим методама рада Завода за запошљавање, незапослени у Српској имаће план запошљавања. Они који су годинама на евиденцији Завода тврде да до посла морају сами. Нису задовољни ни послодавци.

Република Српска 06.02.2018 | 22:26
У РС је све теже пронаћи посао
Посла нема па смо приморани да будемо на евиденцији Завода за запошљавање, жале се Бањалучани. Они који су годинама незапослени кажу да су морали сами да се ангажују и траже посао, а и кад су проналазили то је било на одређено вријеме, па су опет морали у Завод. И тако у круг.

Драган Гатарић прича да је са 17 и по година учествовао у стварању Српске, а да сад ради за дневницу и да се сналази како зна и умије. Да се треба још више ангажовати, рекли су му у Заводу за запошљавање.

Незадовољни су и послодавци. Са представницима Завода за запошљавање имали су разговоре и указали су на оно што њима смета.

“Спискови радника које траже су непоуздани и тражили смо да их раздвоје на два: они који су на Заводу за запошљавање због обезбјеђивања здравствене заштите и они који стварно траже посао. Наша искуства су да од 10 људи који вам Завод пошаље, само 1-2 се појаве. Ми смо из тог разлога сада ангажовали приватне агенције којима плаћамо додатна средства да би дошли до оних који траже посао”, изјавио је Саша Тривић из Уније послодаваца Републике Српске.

Из Завода за запошљавање поручују да су са примјеном нових метода рада почели у јулу прошле године и да се оне односе и на незапослене, али и послодавце.

Незапослени обављају индивидуални разговор са сарадником у Заводу, након којег ће бити сврстани у једну од три категорије, на основу чега ће се формирати индивидуални план запошљавања, а у складу са тим и обавезе које ће незапослени предузети.

“У складу са наведеним правиће се индивидуални план запошљавања, а који ће помоћи незапосленом лицу да профилише своје интересе, свој циљ, те да се дефинишу активности које ће предузети с циљем запошљавања, као и рокове провођења тих активности.”

Чињеница је да незапослени умјесто посла у Заводу за запошљавање чекају визе испред амбасада. Све је више и запослених који због незадовољства пакују кофере и боље сутра траже у некој од европских земаља.



БН телевизија

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Круна

06.02.2018 22:28

ИХ ма немој како Зељкица друкције прица ,о порасту запосљавања,добро и има посла када нам је дрзава.....задруга,фарма а скупа смо соууу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко казе Ко лазе?

07.02.2018 11:38

Како то па И Свицарска није равна нама!!

Name

Бајкер

07.02.2018 13:10

Бакир је крив за ово

Name

Ре

07.02.2018 17:40

Зато има посла у Горазду нека Зељка лазе је знам колико нас ради из околних градова

Name

Израелац

06.02.2018 22:54

Људи су све глупљи и глупљи.. тотални идиоти је просјецан цовјек који ниста не зна да мисли и ради.. цак је народ и лијен , покварен , безобразан , превртљив и лазљив .. теско да мозес наци икакав потенцијал у обицном цовјеку.. доста информатицких послова се нуди из иностранства ал је народ неписмен. некад је то била класицна неписменост ал данас је то информатицка неписменост.. библиотеке празне , нико ниста не цита , језике нико не говори осим српског и хрватског.. старосна граница радника велика... политицари ниста нису одмакли од тих просјецних обицних људи ... одакле поцети ? од себе , ал како ако си вец гладан ? ко је крив ? ми сто вјерујемо лазљивцима ил ми сто не улаземо у знање и способности ? ста кад одемо , цистицемо wц ил бити физиканери ? цему све то ? ко је крив ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Н

07.02.2018 00:48

Не можете наћи радника? Чудо невиђено. А да подебљате плате? Тога се нико од вас гонича робова није сјетио. Професионализам на дјелу, ко добро плати за њега се ради. Засад Швабо најбоље плаћа. А теби Тривићу и екипи нек дјеца раде 10 сати дневно за 400км без слободног дана пријављени на пола радног времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.02.2018 08:33

Тако је.Газде нека малтају и копају има гдје то људи ДЕБЕЛО плате а Ви останите ГАЗДЕ и зијевајте одакле је ведро.Нема више будала за 500 км да ринта на црно,не пријављен док се газде и њихове ЖЕНКЕ шепуре а и оне су дошле од оваца.Не знају се честито ни потписати а кад куцају поруку на телефон мичу усне као дегени.

Name

лијени и ненормални богаљ

07.02.2018 06:03

Не знам шта значе појмови: посао, запослење, радни однос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.02.2018 06:44

Зато ја радим у Федерацији и мени добро све уредно и људи су невјероватни према мени стид ме и што смо ратовали,Искрено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

07.02.2018 11:22

Нико не сумња у постојање срба муслиманске вјероисповјести ...

Name

Лепа

07.02.2018 07:05

А у Федерацији је лако?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

07.02.2018 08:00

Ево ја радим у Федерацији и никад се ама никад не би вратио у РС да радим кад би ме молио неко и вјеруј да живе боље од народа у РС-у,има пропалих фабрика и људи штрајкују али Влада им колико толико рјешава питања па макар и уплатом стажа за пензије,запослите се па причајте нешто и ја сам био скептичан. Сретно

Name

ре

07.02.2018 08:38

Ма у Федерацији су ФИРМЕ и гиганти.То је за РС још мало иностранство.У РС су угледни пословни људи----ПИЈАЧАРИ.Толико о привреди РС.Све шупак до шупка.Пропаст готова.Понегдје ради пекара и продавница и то је то.

Name

Србин

07.02.2018 09:22

Ја само писем искрено 7 година ми је како радим у Федерацији за тих 7 година није ми се неко ружно обратио а камоли да ми је шта рекао на националној основи има још срба и сви то могу потврдити у фирми у којој радимо тако да мржња сва од тројке долази,и опет кажем који блатите Федерацију запослите се тамо па се увјерите,

Name

нерадник љенчина

07.02.2018 07:43

Пошто је у мене један родитељ српске националности нисам хтио се запошљавати у базама СФОР-а за вријеме НАТО-бомбардовања СР Југославије 1999.године. Пошто је у мене други родитељ хрватске националности нисам хтио иза рата чистити и продавати циглу с хрватских кућа у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

07.02.2018 09:00

Људи моји па ста је ово,сто нам вредјају интелигенцију,докле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руза

07.02.2018 11:02

Ми своју интелигенцију показујемо на изборима.Какви смо таква нам је и власт.Ми њима повјерење они нама уврједе у понизење.

Name

Реално

07.02.2018 12:57

Послодавци би најсретнији били да им радници плаћају зато што код њих раде. Научили да људе плаћају минимално са максималним радним временом од 7 дана седмично. Е сад кад су се границе мало отвориле (наши гастербајтери који су крајем 70-их отишли да раде у иностранство се пензионишу па је настао овај талас одлазака) и наши људи добили прилику да буду поштено плаћени за оно што раде послодавци кукају, али и даље неће да плате раднике којих ће бити све мање и имање...

ОДГОВОРИТЕ