Стратегија ЕУ за Западни Балкан

У Стразбуру је данас усвојена Стратегије ЕУ за проширење на Западни Балкан. Србија и Црна Гора су једине западнобалканске државе које су добиле јасан временски оквир о могућем пријему у ЕУ - 2025. година.

Босна и Херцеговина 06.02.2018 | 21:11
Стратегија ЕУ за Западни Балкан
Прејудицира се да би БиХ кандидатски статус могла добити тек 2019. године, а отпочети преговоре за чланство у ЕУ тек 2023. године. Истовремено, за Србију и Црну Гору се наводи како би већ 2025. године могле постати чланице ЕУ. Прогнозира се да би преговоре за чланство могли окончати до 2023. године.

Стратегија има кључну поруку да ћемо делити и заједничку будућност у Унији, истакли су шефица европске дипломатије Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан. Могеринијева је на конференцији за новинаре истакла да Стратегија даје заједничку конкретну перспективу приступања, на основу заслуга.

“Било је пуно говора о 2025. години. То није запечаћен датум до којег ће бити примљене земље, већ реална перспектива за закључење, односно завршетак приступног процеса за оне који већ преговарају”, истакла је Могеринијева.

Она је изразила уверење да ће и друге земље, које то још нису, започети преговоре у наредним мјесецима.

"ЕУ није запечаћена са 27 чланица, већ ће у будућности имати потенцијалне нове чланице. Ми се припремамо за то. Потребни су храброст и приврженост за увођење Западног Балкана у ЕУ, не у далекој будућности већ за време наше генерације".

Комесар Јоханес Хан је објаснио да се ради о историјској шанси за регион И такође нагласио да се ради о оквирном датуму који је наведен. Додао је да је могуће да нека чланица приступи тада, те да ће то бити само ако испуни све услове.

"Европска унија неће никад примити нове државе чланице које нису решиле отворена билатерална питања, или назовите их конфликтима ако желите. У том смислу, рекао бих да би то требало да послужи као мотивација за Косово да заиста проактивно допринесе позитивном исходу дијалога коју води висока представница”, рекао је европски комесар за проширење Јоханес Хан.

У Стратегији се поручује да без нормализације односа Београда и Приштине, "не може постојати трајна стабилност у региону". Могеринијева је навела да је споразум Србије и Косова могућ до краја њиховог мандата, односно до 2019. године.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Риалити соуу

06.02.2018 22:48

Када цете примити Б и Х ....па ми смо преспремни...код нас је сваки дан риалити соу...а имамо ми и задругу,и фарму, имамо су бизнис,еxперте,политицаре,сколство(министар вози добар ауто),здравству смо нај бољи (електроске књизице само ферцерају),имамо СПИРИЦА (вади кропир добро), Миле (зна запјевати под сатором)),мин.Голицка прогласена 2017 успјес.министрицом,успјела набацит 50килограма, Мајкицка,има најбољи стајлиг црвени руз а тек фризуре,Стевандиц еxперт др (лазов за секунд), Скрбиц (светски човек) нема гдје нема стан по свјету..а тек министар бивси Ковацевиц сто је способан досо тамицем у БЛ ,а сад куца и станова од Београда до БЛ.. Европо ста хоцес. ПРИМИ НАС ...неа ста немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганче

07.02.2018 07:21

Стратегија је доказ да политиканти и пљачкаши одлучују о нама...толико непрофесионализма!

ОДГОВОРИТЕ