Вехабије војно обучавају дјецу

Крајем јануара на “YоуТубе” каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација “Аскер” из Сарајева врши исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година. Безбједносне службе за сада немају сазнања о овом случају, а експерти за безбједност изразили су забринутост.

Босна и Херцеговина 06.02.2018 | 20:55
Вехабије војно обучавају дјецу
Предавања о исламу уз физичке припреме и учење борилачких вјештина. Тако је осмишљен такозвани “зимски камп” за дјечаке. Све под окриљем Удружења за развој физичких и моралних позитивних особина “Аскер”. Назив Удружења које на турском значи војник, лого у облику сабље, те постројавања у војне формације – под патронатом припадника вехабијског покрета - јасно стављају до знања да није ријеч о обичном подучавању малољетника.

Министарство безбједности БиХ за сада о овом случају нема сазнања.

“Сигурно ћемо испитати све чињенице: шта је то, ко стоји иза тога, шта су стварни мотиви, има ли ту незаконитих радњи и излази ли то из нормалних правних норми? Спреман сам да реагујем на сваку врсту појаве која у себи садржи посебно злоупотребу дјеце у било које сврхе”, изјавио је министар безбједности у Савјету министара БиХ Драган Мектић.

Стручњак за безбједност Дарко Трифуновић сматра да стране силе, користећи територију БиХ и заврбоване припаднике вехабијског покрета и даље обучавају муслиманску дјецу како би она била "топовско месо" у ко зна чијим ратовима и сукобима.

“Ово је веома лоша пракса и није ни чудо да се наставила. Саудијска Арабија и остале земље које су проглашене као финансијери тероризм, од самога рата у БиХ трудили су се да иду на оно што је наша највећа светиња, а то су дјеца. Снимци из рата гдје се види да припадници одреда Ел-муџахедин користе крв наше дјеце, а наша дјеца су и муслиманска, и хрватска, и српска, показују да су хтјели да направе џихадисте, терориристе, самоубице да би водили спољну политику Саудијске Арабије”, истиче Трифуновић.

Сједиште Удружења “Аскер” је у Сарајеву, а у њему се окупљају припадници вехабијско-селефијског покрета. Да им није намјера да се крију потврђује и то што су сами окачили снимак са зимског кампа на “YоуТубе”, али је још непознато да ли имају овлашћења за овај вид обучавања малољетника и колико дјеце је раније пролазило њихову војну обуку.



БН телевизија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Ин

06.02.2018 20:01

Испитати и казнити све које воде и обуцавају и српску и муслиманску дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.02.2018 20:24

Дајте тај снимак војне обуке? О цему ви, јел ову дјецу зелите изједнацити са Српском цасти? Е свака вама цаст.

Name

Ре

06.02.2018 20:56

Хахаха Па ово такмицење у гурању гума хахахахахаха

Name

ре

06.02.2018 21:00

Јесте, волео би и ја те снимке видјети. Да видим да ли це полемисати овај слуцаја као српске цасти. Мозда су и ово хуманитарци.

Name

xxxл

06.02.2018 21:47

Ја мислим да је ово озбиљна ствар можда имају и дједа мраза

Name

УН

07.02.2018 09:28

НАЖАЛОСТ УСТАВНИ СУД БИХ ИМА ДВОСТРУКЕ АРШИНЕ ПРИМЈЕР ЗА УСКРАЋИВАЊЕ ПРАВА НА НОШЕЊЕ БРАДЕ У УНИФОРМАМА ПОЛИЦИЈЕ БОШЊАЦИ СУ УПУТИЛИ АПЕЛАЦИЈУ УСТАВНОМ СУДУ БИХ, КОЈИ ЈЕ КОНСТАТОВАО ДА ЈЕ ТО КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА. ИСТИ ТАЈ СУД ЈЕ ОДБИО АПЕЛАЦИЈУ ИСТОГ МИНИСТАРСТВА ИСТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ АГЕНЦИЈЕ АПЕЛАЦИЈУ ПАЛАЛИЋ ДАЛИБОРА , КОЈИ ЈЕ У АПЕЛАЦИЈИ ИСТЕКАО КРШЕЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА ОД СТРАНЕ ИСТЕ ПОЛИЦИЈСКЕ АГЕНЦИЈЕ КОЈА НИЈЕ ПРОВОДИЛА И ВРШИЛА ИСТРАГУ ОКО ПРИЈЕТЊИ КОЈЕ ЈЕ ДОБИО ПРИЛИКОМ ИЗВРШАВАЊА СЛУЖБЕНИХ ПОСЛОВА И ЗАДАТАКА У ЦИЉУ ЗАШТИТЕ ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ БИХ ШТО ЈЕ АПСОРД ЈЕР УПРАВО СЕ УСТАВОМ ГАРАНТУЈЕ БЕЗБЈЕДНОСТ СВИМ ГРАЂАНИМА БИХ НА ЧИТАВОЈ ТЕРИТОРИЈИ БИХ БЕЗ ОБЗИРА НА ПОЛ РАСУ, ВЈЕРОИСПОВЈЕСТ ИЛИ ЕТНИЧКУ ИЛИ РАСНУ ПРИПАДНОСТ.ОВИМ ПРИМЈЕРОМ И ОДЛУКОМ УСТАВНОГ СУДА БИХ ПРЕМА ПАЛАЛИЋ ДАЛИБОРУ ЈЕ ЈАСНО СТАВЉЕНО ДО ЗНАЊА ДА СРБИ НЕМАЈУ ПРАВА НИ ПО УСТАВУ БИХ КАО КОНСТИТИВАН НАРОД, ДА МОГУ БИТИ ШИКАНИРАНИ, ДИСКРИМИНИСАНИ, ДА ИМ СЕ МОЖЕ ПРИЈЕТИТИ А ДА ДРЖАВНЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У ТОМ ПОГЛЕДУ НЕЋЕ И НИСУ ДУЖНЕ ПРОВОДИТИ ИСТРАГЕ КАДА СУ СРБИ У ПИТАЊУ.НАЖАЛОСТ ОВИМ ПРИМЈЕРОМ УСТАВНИ СУД ЈЕ ПРЕКШИО КОНВЕНЦИЈУ УНА И ПОВЕЉУ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА О ЉУДСКИМ ПРАВИМА А ЧИЈЕ ПОТПИСНИЦА ЈЕ И САМА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, И ДА СРБИ НЕМАЈУ ИСТА ПРАВА КАО ДРУГА ДВА КОНСТУТИВНА НАРОДА.

Name

Генерал

06.02.2018 20:04

Која болест. Дјеца се играју!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алија

06.02.2018 20:07

Ово су извидјаци какав камп смијесно дјеца гуме носају е свака вам цаст ако ово неком пријетња онда ви нисте нормални

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змај

06.02.2018 23:18

Ма Вулканизер мијењају Гуме на Возилима.!!

Name

ре

08.02.2018 07:14

Ово је само контра и удар на господина Мектица сто је открио ко су уствари цланови срБске цасти и да исто тако саљу малољетну дјецу у Русију на обуку.

Name

Дамир

06.02.2018 20:09

Ја нудим 50000 еура да изврсе са гумама атентат на додика бакира и цовица хахаха глупље нисте могли наци сутра цу ја на свом имању скупит цијело село и тренират цемо да будемо терористи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гуме

06.02.2018 21:04

То су кондициони тренинзи. Гуме су теске, али не могу озлијеити дјецу. Потом, цоол је превртати их и такмицити се. Дајте дјету врецу с теретом од 20 кг бацице послије кратко времена. Досадно је. Колико су гуме теске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лео

06.02.2018 22:39

Ее мој Министре Безбједности немас сазнања о томе,а који безбједносни апарат имас испод себе...па ста тај апарат ради сем сто цека плату од првога до десетога,сад ти се и Аскер појавио поред Србске цасти...а да неприцам о Аирсофт клубовима,па цовјеце знас ли ти да су ти клубови опремљени као специјалне јединице сем сто немају право орузије,реплика тог орузија је као и праве пуске и по димензијама и по тезини...обука се изводи боље него сто је раде припадници ОС БИХ,цак и боље и квалитетније униформе имају...тако утренирани лако замијене те реплике наорузања,ради несто конкретно а не само прица...продје мандат убудале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

06.02.2018 23:56

Јесмо ли ми одмах узвратили контру,засто то нисте прије објавили;па који смо ми људи,па ни критику не примамо да одмах неког другог бе окривимо за несто слицно,али то брзином муње.За насу власт сви су трулез,а ми смо цвијеце,само питање какво,никад се промијенити нецемо,а вјерујем да децедесет посто људи незба ста знаци ријец Вехабија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рс бн

07.02.2018 07:28

Морацемо их све прецесљат нозевима није им доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРАМОТА

08.02.2018 07:12

Који си ти крвник у 21 вијеку. Ниста ниси бољи од исолваца ако ниси цак и гори.

Name

УН

07.02.2018 09:18

Чије апелације је уставни суд одбацио, кршећи управо конвенцију о људским правима , чија је потписница и сама Босна и Херцеговина........

ОДГОВОРИТЕ