Вучић предложио: Одложити расправу

Предсједник Србије Александар Вучић оцијенио је уочи посјете Хрватској да Хрвати и Срби немају сукобљене интересе по питању будућности и предложио мораторијум на шест мјесеци на расправе о темама из прошлости.

Србија 06.02.2018 | 19:31
Вучић предложио: Одложити расправу
Српски предсједник је у интервјуу загребачком Глобусу, чије је само неке дијелове лист вечерас објавио на својој он-лине страници, говорио о конкретним приједлозима за побољшање хрватско-српских односа које ће изнијети хрватској предсједници.

Кад је ријеч о трауматичним темама из Другога свјетског рата и рата 90-их, које изазивају највише напетости у односима између Хрватске и Србије, Вучић сматра, наводи Глобус, да би, ради смиривања ситуације и успостављања дијалога, најбоље било да се обје стране договорно суздрже од расправе о њима неко вријеме.

"Хајде да се договоримо да у идућих шест месеци - и да то кажемо - не говоримо о томе, томе и томе, или пре него што изађемо с било чиме, да се покушамо чути и да сваки пут спустимо тонус, и једни и други. И око 4. августа и око неких других шкакљивих датума", рекао је Вучић.

Он сматра да би закључак његових разговора са хрватском предсједницом Колиндом Грабар Китаровић требало да буде: сагласни смо да се ни око чега нисмо сагласили када је ријеч о прошлости, али, дајте да покушамо боље разумети једни друге у наредном периоду.

Српски предсједник је тако одговорио на питање Глобуса очекује ли да ће Колијнда Грабар-Китаровић прихватити његов приједлог о мораторијуму на теме из прошлости.

Будућност Хрвата и Срба предсједник Вучић, наводи Глобус, види у интензивирању сарадње и међусобном бољем разумијевању:

"Срби и Хрвати су бројчано мали народи. Срби су мали, а Хрвати нису већи. Једни и други морамо разумети да ћемо опстати и преживети само ако се не будемо тукли. Сад вам кажем: у будућности ће Срби и Хрвати све више заједно радити, али што пре то почнемо, показат ћемо да смо мало паметнији", истакао је Вучић за хрватски лист у интервјуу уочи званичне посјете Хрватској, половином фебруара.

"Срби и Хрвати имају сукоба око прошлости. Срби и Хрвати немају сукоба око будућности", објаснио је српски предсједник свој поглед на односе двије земље.

"Доскора сам мислио да ми само различито видимо оно што се дешавало пре 23, 25 или 27 година, но сада ми је, након ове наше изложбе о концентрационом логору Јасеновац, у седишту Уједињених нација у Њујорку, постало јасно да ми другачије видимо и оно што се збивало пре 70 и нешто година", рекао је Вучић.

Али, истиче, све су то сукоби око прошлости.

"Мислим да из тога треба изаћи на тај начин што ћемо разговарати, па да видимо имамо ли каквих проблема у будућности. И ако то анализирате на озбиљан начин, схватит ћете да немамо. Где су то сукобљени интереси Хрвата и Срба у будућности? Могу вам рећи да то не постоји", закључио је Вучић.

Предсједник Србије је, како најављује Глобус, у интервјуу говорио и о питању несталих у рату, изложби о логору Јасеновац у седишту УН-а у Њујорку, о страху од асимилације Срба у Хрватској, те о томе зашто мисли да Хрватска кочи Србију на њеном путу у Европску унију.

Извор: Тањуг

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Пролетер

06.02.2018 18:41

Цитат: "предложио мораторијум на шест мјесеци на расправе о темама из прошлости." А како би било да тај мораториј потраје 100 година? Чуј 6 мјесеци? Па ови политичари стварно су нам животре дохватили у шаке и циједе сваку наду из њих. Понашају се као господари наших мозгова и руку. Не мислим само на Вучића, него опћенито у регији. Идем да видим има ли шта за Нови Зеланд.. Може и Нови Бантустан, само што даље од ове багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ комуниса

06.02.2018 19:16

А шта онда опет о Великој Србији и о НДХ.

Name

ЕУ

06.02.2018 19:29

Да и о Исламској декларацији.Мислим да је ВУЧИЋ У ПРАВУ

Name

Милутин

06.02.2018 20:25

Не треба бјежати од проблема ријешити се морају кад тад. Сви би требало да имају само једну тему, како се побринути да нам се ово зло никад не понови.

Name

Пролетер

06.02.2018 21:52

Милутине, ко ће ријешити и с ким? Како ће ријешити, кад је високооктанска националистичка реторика, главно средство наших политичара у борби за гласове? Не само главно, него и једино средство. Погледај мало боље, никог не занима незапосленост, сива економија итд.. Није проведено око 50 одлука уставног суда, јер нам нису занимљиве, пошто нису по националном основу, а око оне три које јесу, знамо све шта и како. Сваки грађанин напамет зна све параграфе тих пресуда. Које помирење? Ми смо колективно болесни, учинили су нас таквима.

Name

Ненно

06.02.2018 19:24

А засто неби за сест мјесеци сви сјели за један сто сви из бивси република југе. Да ставимо карте на сто . Да се извинимо једни другима иииииии. Једину будуцност видим кад би се сви признали своје злоцине и извинили се .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

06.02.2018 20:43

Како би било лијепо кад би се то догодило, али је питање да ли то заиста ико искрено жели.

Name

Ре Ненно

07.02.2018 04:15

И за годину или 25 година, Поинта је то , сто сви политицари добивају изборе на овом напаценм народу, У сустини без конфликата неби било ни данасњих политицара, Ово стање одговаара неки мало а неким мало висе,, Гадно нам се писе ПОЗДРАВ.

Name

ЕУ-концепт

07.02.2018 06:37

Ако не тако онда треба распарцавање довести до краја и поцети из поцетка, али свако за себе!

Name

Цуко лаје ав ав

06.02.2018 19:31

Само да добије изборе...па опет може све по старом :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из РСК

06.02.2018 20:13

Дали се то Вуциц пласи да це га Хрвати прозвати за све оно сто је говорио/обецаво нама Србима у Глини [Хрватска] марта 1995, тј. свега пар мјесеци прије "Блијеска' и 'Олује' и бас зато предлазе мораториј

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

06.02.2018 20:39

Обећао вам је немогуће.А ви прихватили немогућа обећања.

Name

Саша

06.02.2018 20:45

Још би боље било кад би се све ружно из прошлости "истресло на тепих", а онда заједнички констатовати како је то било трагично и непотребно, извинити се једни другима и окренути нови лист у односима држава и животима њених становника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

06.02.2018 21:40

Кад би било паметних глава то би се десило.У ствари било је од 1945-1991.Сад су побједили тад поражени на свим странама,а није се још родио Јожа.

Name

модрицанин

06.02.2018 21:29

Треба одлозит за 6 мјесеци, таман пред кампању за изборе код нас.Небил опет побиједили сектаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

06.02.2018 23:35

Мјесто да Вуциц буде главни.. сад це морати молити колинду да му пусти плин са трасе која неце ици кроз србију. мозда се надао неким уговором са српском да узме крак преко бих ал теско све то ако буде вентил на косовуу.. мозда је најбоље да се регион дестабилизује и да све пропадне у корист појединаца.. хехехе.

ОДГОВОРИТЕ