Пјонгчанг: Радници изоловани због опасног вируса!

Предсједник Организационог одбора ЗОИ у Пјонгчангу Ли Хи-Беом рекао је да ће радници бити затворени све док не буде проглашено да су здрави.  Затворено 1. 200 људи због норовируса! Готово комплетно обезбеђење закључано је у собе и то представља озбиљан сигурносни проблем, баш као и могућност појаве "зимског стомачног вируса" међу самим спортистима.

Остали спортови 07.02.2018 | 08:30
Пјонгчанг: Радници изоловани због опасног вируса!
Око 1.200 људи који раде на обезбјеђењу Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу затворени су у њиховим собама док се тестирају на норовирус.

Ли Хи-Беом, предсједник Организационог одбора овогодишњих ЗОИ, рекао је у уторак да ћерадници бити затворени све док не буде проглашено да су здрави. Додао је да ће резултати тестова рађени на сигурносним службеницима ускоро бити познати.

Организациони одбор игара у Јужној Кореји у понедјељак је саопштио да су званичници почели да истражују појаву норовируса, након што је 41 радник обезбјеђења патио од дијареје и повраћања.

Званичници испитују изворе хране и воде у планинском објекту У Пиронгчангу у којем су били смјештени службеници, док ће провјерити и још 18 објеката који се снабдијевају подземним водама.

Норовирус инфекције могу узроковати бол у стомаку, мучнину и дијареју. Најефикаснији начин за заустављање ширења вируса су добро прање руку и лична хигијена.

"Зимски стомачни вирус" разлог је због ког ће 1.200 људи који раде на обезбеђењу и организацији Зимских олимпијских игара у Пјонгчангу остати затворени у собама - до даљег!

Председник Организационог одбора, Ли Хи-Беом, најавио је да ће резултати тестирања на норовирус, на који се сумња након што се 41 радник обезбеђења пожалио на дијареју и повраћање, "бити ускоро познати".

Када је то тачно? Може само да се нагађа, али отварање ЗОИ у јужнокорејском зимовалишту заказано је за петак, 9. фебруар и сама церемонија, сходно актуелној геополитичкој ситуацији, сматра се догађајем високог ризика.

У извештајима из Пјонгчанга, за сада, не говори се о томе како организатори намеравају да заштите спортисте од даљег ширења норовируса. Готово сви учесници ЗОИ, њих 2.952, увелико напорно тренирају на борилиштима "гланцајући" форму за почетак надметања у суботу.

Четворо спортиста из Србије, Невена Игњатовић, Марко Стевовић и Марко Вукићевић, који ће се такмичити у алпским и Дамир Ристић који ће наступити у две нордијске дисциплине, у суботу су стигли у Олимпијско село у Пјонгчангу, где ће наставити припреме за најважније трке у досадашњим каријерама.

Норовирус, то је важно рећи, не изазива фаталне последице али би оне лако могле да буду фаталне када су спортске амбиције заражених у питању, јер сама борба са вирусом уз дијареју и повраћање траје два до три дана током којих тело изгуби велику количину течности па постоји и опасност од дехидрације.

Излагање напорима немогуће је до потпуног опоравка.

Превенција би, поред строге дисциплине у конзумирању хране и течности (мада је питање колико је то уопште могуће када сте у комплексу попут ОИимпијског села) била исто тако строга лична хигијена и често прање руку.

Утолико, организатори нису само забринути за безбедност у периоду када је скоро комплетно обезбеђење догађаја "закључано" у собе, већ и за здравље самих учесника који су се четири године припремали за најважније такмичење на које ће отићи у том периоду.

Званичници испитују изворе хране и воде у планинском објекту у ком је био смештен највећи број заражебних службеника, али је испитано још 18 објеката у који се снабдевају подземним водама.

Иако поједини медији спекулишу и саботажом, о томе на званичном нивоу за сада није било говора.

Извор: мондо.ба/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар