И Филаделфија има "гренд слем"!

Победом Иглса у 52. Супербоулу, Филаделфија је постала пети град са титулама у четири највеће северноамеричке лиге.

Остали спортови 05.02.2018 | 22:45
И Филаделфија има "гренд слем"!
Први тријумф Филаделфија Иглса у Супербоулу, утакмици за шампиона НФЛ, донео је том граду својеврсни спортски "гренд слем", односно последњи велики трофеј који је недостајао.

До недеље су само четири града могла да се диче титулама у четири главне северноамеричке лиге, а то су лига америчког фудбала (НФЛ), кошарке (НБА), бејзбола (МЛБ) и хокеја на леду (НХЛ).

Победом Иглса над браниоцима трофеја, Њу Ингленд Петриотсима (38:33), Филаделфија је стала у ред са Њујорком, Бостоном, Чикагом и Лос Анђелесом.

Претходно су Сиксерси у кошарци, Филиси у бејзболу и Флајерси у хокеју освојили по две титуле, док су Иглси били троструки шампиони првобитне НФЛ, која је до уједињења са АФЛ 1970. године била само једна од две велике лиге америчког фудбала.

У том смислу је Супербоул победа на значајно вишем нивоу.

Уосталом, погледајте како јој се обрадовао бивши кошаркашки ас Коби Брајант, који је рођен и одрастао у "Фили".

Ево какав је биланс остала четири најтрофејнија града (редом су наведени НФЛ, НБА, МЛБ и НХЛ тимови), уз напомену да су рачунате само титуле освојене у тим градовима, пошто у америчком спорту има много примера да је иста франшиза била шампион у више различитих градова.

Њујорк - Џајантс 4, Никс 2, Јенкис 27/Метс 2, Ренџерс 4/Ајлендерс 4.

Бостон - Петриотс 5, Селтикс 17, Ред Сокс 8, Бруинс 6.

Чикаго - Берс 1, Булс 6, Кабс 3/Вајт Сокс 3, Блекхокс 6.

Лос Анђелес - Рејдерс 1, Лејкерс 11, Доџерс 5, Кингс 2.

У перспективи би овој групи могли да се придруже најпре Далас и Мајами.

Далас има пет Супербоулова (Каубојс), по једну титулу у НБА (Маверикс) и НХЛ (Старс), док су Тексас Ренџерси 2010. и 2011. губили у финалу НХЛ плеј-офа.

Исти је случај са Мајамијем, чији Флорида Пантерси су 1996. изгубили једино НХЛ финале. Остала три спорта су "штиклирана" титулама Долфинса (две), Хита (три) и Марлинса (две).

Као изузетне спортске градове треба поменути Сан Франциско и Оукленд (практично један град са два имена), који нема хокејашки тим (Сан Хозе Шаркси су 50 километара даље), али је у остале три главне лиге прославио 24 титуле - Фортинајнерс 5/Рејдерс 2, Вориорс 5, Џајантс 3/Атлетикс 9.

У Питсбург су титуле доносили шест пута Стилерси (НФЛ), по пет пута Пајратси (МЛБ) и Пенгвинси (НХЛ), али врхунска кошарка тамо "не станује", из простог разлога што се кроз два покушаја, одмах после Другог светског рата и крајем 60-их, показало да град нема снагу да изнесе и тај пројекат.

Треба рећи да франшизе у све четири главне лиге има само 12 градова САД. Поред поменутих, то су Денвер, Детроит, Минеаполис и Финикс.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар