Усвајање акциза: Неуставни закони?

Уставноправна комисија Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ закључила је на данашњој сједници, одговарајући на захтјев Уставног суда БиХ, да у потпуности подржава Апелацију групе посланика за оцјену уставности сета закона о акцизама.

Босна и Херцеговина 05.02.2018 | 18:14
Усвајање акциза: Неуставни закони?
Закључак да се подржава апелација Уставном суду БиХ је једини који је могуће донијети, јер су приликом усвајања сета закона о акцизама прекршени и Устав и пословници оба вијећа Парламентарне скупштине БиХ, тврди члан Комисије Александра Пандуревић (СДС).

"Ми се надамо да ће Уставни суд одлучивати у складу са законима и Уставом, а не у складу са политичком вољом оних који контролишу Уставни суд."

Са закључком се не слажу чланови Комисије који су у посланичким клупама подржали сет закона о акцизама, али их данас на сједници Комисије није било довољно да наметну своје мишљење.

"Ово је очигледно мишљење које је супротно ставу и једног и другог Дома Парламентарне скупштине БиХ. О томе се требало водити рачуна. Надам се да ће о томе водити рачуна и Уставни суд", сматра Шефик Џаферовић, члан Комисије (СДА).

Неки од чланова Комисије подсјећају да не треба амнестирати од одговорности за, према њиховом мишљењу, доношење неуставних закона, ни представнике међународне заједнице који су, подсјећају, интензивно лобирали за увођемје додатних акциза. Стално се позивају на неопходност владавине права у БиХ, а сами томе не доприносе, сматра Жељко Комшић (ДФ).

Група посланика која је упутила Апелацију Уставном суду БиХ сматра да су закони о акцизама неуставни, јер се не зна ко је предлагач закона, а осим тога усвојени су и објављени у различитим текстовима, што је са становишта права - недопустиво.



БН телевизија

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Дачић Миљацка

05.02.2018 17:20

Ко би рек’о чуда да се десе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

xx

05.02.2018 22:17

Изведите народ на улицу да им јасно кажемо шта мислимо о томе. Ово је наша земља, земља наших очева. Беванда је већ јасно рекао где ће новац ићи. Постоје много битније ствари од тих путева које треба ми крвљу да плацамо. Податак говори да је из Хрватске за 7.година само у Њемацку отишло 250 000 млади и у друге Еу земље најмање јос толико. У Хрватској је стање много боље, социјлна давања су по прописима Еу и видите. Ста цека Р.С и БиХ није теско претпоставити, а вец смо доживели одлив. Знамо ми да они неће осетити наш одлазак јер их и радује, ал све ће се то одразити. Опозиција треба да уз помоћ слободних грађански удружења организује протесну требину. Докле ће да нас воде неписмени и морално несавјесни људи?

Name

Ристо

05.02.2018 17:36

Цуј не зна се предлагац предлагац је коалиција на власти у сарајеву а сад прицају глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандокан

05.02.2018 17:48

Што се Сарајево препало,да не добије поједене паре... А предлагач треба у затвор,и цјели уставни суд,ако не поништи одлуку. А сав нормалан свјет би требао пред парламент,да им он да посао и веће плате,да преживе...

Name

Комунист

06.02.2018 11:39

Колико ја знам Коалиција из Сарајева је гласала против али Коалиција владајуцих странака у РС-у је гласала за то јест Додик и издајници из РС-а.Ниховој дјеци ниста није скупо јер су родитељи толико накрали да им ни девето кољено неце осјетити за кризу.

Name

Буфало Бил

05.02.2018 17:56

Цуј, не зна се ко је предлагац закона? Да није Мара Бубамара, ха, ха.. какви идиоти комплетни!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акцизе

06.02.2018 22:01

Сваста, зан и луд ко су предлагачу, три криминалца.

Name

Перо

05.02.2018 17:59

Браво!ако савез за промјене понисти овај закон имају мој глас.односно погинути цу да убједим сто висе људи убједим да гласају.ако закон падне на уставном суду Александра Пандуревиц це постати права српска херојина,равна Милосу Обилицу.Браво Александра,скидам капу пред тобом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

05.02.2018 20:07

Са се сјетили а ти им аплаудираш. Видиш да је то предизборна игранка. Што нису одмах дали на суд. истина је да је овај закон наметнула клика из ЕУ. Зар вам је толико кратко памћење да се не сјећате тих притисака. Мука ми је на све што сједе по овим "парламентима".

Name

Пцелица Маја

05.02.2018 22:39

Па побогу Мајо апелација се мозе покренути тек када се закон објави у Слузбеном гласнику. Не мозе прије него сто је усвојен и објављен, бистрице.

Name

Игор

05.02.2018 18:54

Предлагац је ММФ . Одлуку је донио ММФ . Дизачи руку не питају се ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потез

05.02.2018 20:51

Мислим да су требали изаћи из коалиције, то би био прави потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СзП

05.02.2018 21:04

Таман посла, а фотеље?!

Name

Мис

05.02.2018 21:53

Овдје су људи мали мисеви, замислите ста би Грци урадили да њима уведу акцизе, па запалили би и парламент и владу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Далај Лама

05.02.2018 22:21

Па ето нико ти не брани да и ти запалис парламент. У најмању руку народ би ти био захвалан а вампири би морали тразити други дворац из ког це народу крв пити.

Name

Расо

06.02.2018 05:36

Питам се да ли це у овој насој земљи цуда уставни суд БиХ бити толико дрзак и реци да је овај не уставни закон уставан.Прекрсени пословници разлике у објави текста закона на језицима констутивних народа.Дали це суд судити по уставу или це показати своје лице и јасно исказати да не постоје ради владивине права него да су само инструмент у рукама политицких лидера и европских дипломата.Зивјела владавина права!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турбоскара

06.02.2018 07:19

Нажалост нема ништа од поништења овог закона.Ово је готова ствар.ММФ ЕУ су наметнули акцизе.Ако нема пара у видјети а нема ови наши без кредита су покојни.Ми смо у дужничких робства и политика ЕУ је наметање ММФ.Нсши политичари су толико корумпирани задужени ицјењени дугом останком на власти да немају даље него да играју как9 странци свирају.Ако неко мисли да ми нешто о о нечему одлучујемо а и опозиција то зна јебено се вара.Опозицоји је то предизборна кампања само да стисне позицију и да купи поеме на томе.Милион посто сам сигуран да би о опозиција кад би била на власти морала продати. Све услове и уцјене јер довели смо се у такво стање сталним задуживањем.Зато су и уништене фабрике привреда економија да би се задуживати били у дужничкиом робства такозвано модерно робовласништва.Тако да би се требали добро замислити сви како и шта даље.А јавно ова структура на власти уништила је све..Тако нек нам је бог на помоћи.На власти и структурама треба да су професионалци у струкама министарстава директора који воде фирме учени људи а не неки ливадари Баје учитељице енглеског разни шљам .А нажалост такви су по страначкој линији а не професионалној.Учени и професионалци нам одише из земље и тамо постижу Уникално резултате а овде је само шљам гдје се све своди на КРАДЈУ и национализам партијску ухљебии полтронцине кумство итд.Једини спас је народу револуција улица а не виртуално рат који само користи власти јер коментаром неможеш ништа на улици све почиње и завршава.

ОДГОВОРИТЕ