За деценију, 13 лијевих бекова! Шанса за Урошевића...

Могу ја то, можемо и Звезду да стигнемо! Да ли је Партизан пронашао дугорочно решење уз аут линију и шта може да се очекује од новајлије из Напретка?

Фудбал 06.02.2018 | 22:00
За деценију, 13 лијевих бекова! Шанса за Урошевића...
Да ли је он тај?

Откако је Мирослав Ђукић у првом мандату промовисао Ивана Обрадовића директно из школе у првотимца још се само учинак Владимира Волкова вреднује високом оценом на позицији левог бека. После садашњег А репрезентативца Србије покушавао је Партизан да направи и(ли) доведе фудбалера способног да остави упечатљив траг поред аут линије, а осим поменутог Волкова - иза чијег имена стоје три титуле, десет голова и 15 асистенција - углавном није све ишло по лоју.

Пре и за време његовог мандата Џозеф Кизито, Марко Ломић (прелазна оцена, али кратко се задржао),Александар Лазевски, Стефан Ашковски, а по истеку уговора и одласку у Мехелен испробани су Немања Петровић, Никола Лековић, Александар Субић, Мирослав Богосавац, Мохамед ел Монир... Немања Г. Милетићје био стандардан у походу на дуплу круну, имењак му Антонов јесенас уживао статус епизодисте, а онда је из Крушевца доведен Слободан Урошевић.

Да заоштри конкуренцију и црно-бели с њим покушају да дугорочно реше питање левог бека.

"Верујем, могу да будем тај који ће оставити траг у Хумској", самоуверен је 23-годишњи Београђанин."Рецепт за то не знам, нити мислим да постоји, осим преданог рада и свакодневног доказивања. Снаћи ћу се, спреман сам на све, макар то укључивало и критике. Време ће, као најуверљивији судија, показати да ли ћу бити успешан".

Позиција левог бека је осетљива. Поготово у Партизану. Учинак се не мери само одбрађеним дефанзивним задацима, а играч на вредности добија ако помогне нападу, пробојима, центаршутевима, па и головима.

"Не бих улазио у то шта је било пре мене, сигуран сам да су сви побројани добри играчи и још сигурнији да имам паклену конкуренцију. О Милетићу имам високо мишљење још од времена кад смо заједно представљали селекцију Суперлиге у Дохи, уверио сам се на тренинзима и утакмицама какав је фудбалер Антонов. С друге стране, стручни штаб зна због чега ме је довео, не преостаје ми ништа друго него да се наметнем".

За разлику од бекова који су имали форе да се уиграју и привикну на захтеве шампионског тима на мечевима са суперлигашким ривалима, да постепено стичу рутину, Слободан Урошевић би, како ствари стоје, ватрено крштење требало да има против Викторије из Плзена. Најтежи могући задатак: да дебитује за Партизан у утакмици коју гледа цела држава. И то после три и по месеца колико је прошло од његовог последњег сусрета за Чарапане (против Земуна 21. октобра).

"Тако се потрефило, међутим, да нисам спреман за изазов не бих ни долазио. Наставак такмичења у Лиги Европе за мене је велики мотив. Једва чекам двомеч са Чесима. Спреман сам за све. Моје је да радим, слушам тренера и ако тако буде нема разлога да се плашим. Навијачима обећавам: сваки пут кад истрчим на стадион даћу максимум за овај дрес. Агресиван сам у одбрани, волим да се појављујем и у нападачким акцијама, после чега центаршутеви долазе сами од себе."

Мирослава Ђукића је, кажу, одушевио у јесењем ремију Напретка у Хумској (1:1). Најпре је укочио нападе фаворита, а онда имао неколико таквих излета на противничку половину да не би било изненађење уколико га на поједним мечевима предстојећег пролећа струка прекомандује на позицију крила.

"Против Партизана сам био активан у оба правца, кад сам прешао у табор шампиона одмах су ме питали: "да ли ти је криво што си тад одиграо добро и закинуо нас за победу?". Никако. Тим сусретом скренуо сам пажњу на себе и препоручио се Партизану. С ове временске дистанце гледано жао ми је што су црно-бели тад остали без два бода, али имајући околности и знајући колико ми је само тај један меч значио на плану афрмације не могу да кажем да ми је криво. Уосталом, зар није идеја спортисте, било у ком клубу, да јуриша на победу без обзира ко је преко пута? Ако неко мисли да је требало другачије, уверавам га - искупићу се на пролеће".

Оно што је узео црно-белима вратио је, заједно са саиграчима из Напретка, у јесењем дуелу са Црвнеом звездом (1:0).

"Верујем да ће Партизан стићи и престићи лидера на табели. Није то само моје уверење, сви верујемо у такав сценарио. Више је разлога. Много бодова је у оптицају, може ваљда да се деси да црвено-бели киксну, ту је и дерби, ако га добијемо одмах ће се закувати. Поучени смо искуством претходног пролећа, фуриозним финишом и половљењем бодова које нам је омогућило да разлику смањимо, потом неутралишемо. Можемо опет до титуле. И те како".

Осим фудбалског, ту је и утицај психологије.

"Баш сам пре неки дан прочитао како у екипи имамо четворицу освајача титуле европског и светског шампиона у млађиим репрезентативним селекцијама. Здјелар и Антонов су покорили свет, Ожеговић и ја донели пехар са ЕП-а у Литванији, што указује да имамо играче победничког менталитета. Момци које сам затекао лане су се упркос невероватном притиску уздигли до шампионског наслова. Сад смо укомпоновани у исту целину и надам се, ма сигуран сам, осећам то и у разговору са колегама, да опет можемо до титуле", сија оптимизам из очију Слободана Урошевића.

БЕЛГИЈА ЈЕ БИЛА ГРЕШКА

Сезону 2015/2016 Урошевић је провео на позајмицу белгијском Лувену. Није се наиграо. Добио је шансу само на две утакмице.

"Отиснуо сам се прерано у иностранство. Нисам био спреман за другачији метод рада. Таман сам почео да се привикавам, почеле су турубленције у клубу, неспремном да пружи шансу младим играчима. Доведени су искусни у покушају да се избори опстанак, није се успело у тој мисији и вратио сам се у Напредак. Из ове перспективе Белгија је била грешка, млађим играчима саветујем да најпре нешто направе у Србији и онда покупају ван граница", резонује бивши играч Рада и БАСК-а.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар