"Да ли да се сретнем са преварантом Марадоном?!"

Легендарни енглески голман Питер Шилтон на необичан начин, преко друштвених мрежа, покренуо дебату - да ли да се сретне са Марадоном 32 године после "Божије руке".

Фудбал 08.02.2018 | 16:00
"Да ли да се сретнем са преварантом Марадоном?!"
Фудбалско лукавство, "прихватљив" безобразлук или крајње подли и неспортски потез?

И дан данас, 32 године после чувеног гола Дијега Арманда Марадоне за вођство од 1:0 против Енглеске, у четвртфиналу Мундијала одржаног 1986. године у Мексику, мишљења су подељена.

Марадона је покушао да одигра дупли пас са Хорхеом Валданом, али је до лопте дошао Стив Хоџ и захватио је више него неспретно, тако да ју је проследио у сопствени казнени простор. На тај "балон" кренули су Марадона и голман Питер Шилтон, а ваздушни дуел добио је 20 центиметара нижи Аргентинац!

Већ у директном ТВ преносу, целом свету је било јасно да је Марадона у недостатку центиметара истурио руку и лобовао Шилтона на недозвољен начин, али су судија из Туниса Али бин Насер и његови помоћници пропустили то да уоче.



Један од најбољих фудбалера у историји после меча је рекао да је гол дала "мало Марадонина глава, мало божија рука", чиме је и кумовао свом инстинктивном, али у крајњој линији ипак нечасном поступку.

Аргентина је победила Енглеску 2:1, уз бриљантан соло продор Марадоне за вођство од 2:0 и почасни гол Герија Линекера, да би у полуфиналу савладала и Белгију (2:0), а у финалу СР Немачку (3:2) и тако по други пут постала шампион планете.

Више од три деценије касније, легендарни енглески голман Питер Шилтон на својим налозима на друштвеним мрежама покренуо је дебату око тога да ли треба да се коначно сретне са Марадоном, којег никада после тог гола није срео.

Шилтон, који сада има 68 година, каже да се Марадона никада није извинио због тог гола.

"Чујем да нам долази Марадона у јуну и занима ме ваше мишљење - да ли би требало да прихватим позив да га сретнем? Моја највећа дилема до сада!", написао је Шилтон на Тwиттер-у пре неколико дана.

У изјави за ББЦ је појаснио да се увек осећао лоше јер се Марадона никада није извинио због начина на који је дао гол, што је продубило горчину коју осећа према легендардном Аргентинцу.

Марадона је више пута до сада изјављивао да се нимало не каје због тог гола.

"Ни трунку дилеме немам, нити се кајем", говорио је Марадона.

Шилтон је рекао да је позван на серију догађаја када 57-годишњи Марадона дође у Велику Британију, али да још није одлучио да ли ће да прихвати позив.

"Шта да му кажем? Биће то врхунац вечери... Не желим да прејудицирам", додао је Шилтон.

Мишљења су подељена о томе да ли треба да се сретне са Марадоном и рукује се са њима.

"Шилтон треба да буде већи човек", написао је један на Твитеру, док се други надовезао: "Живот је прекратак да би се проппуштале прилике и стално гунђало".

Ипак, има и оних који сматрају да Шилтон не треба да се сретне са Марадоном: "Ја не бих. Варалице никада не би требало да добију признање".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар