Клизиште угрозило Спомен-костурницу

Стручњаци су данас процјенили да клизиште на Тјентишу није угрозило Споменик погинулим борцима, који је изграђен 1971. године, али је у опасности Спомен-костурница партизанима у коју је сахрањен 3. 301 припадник НОР-а, учесник битке на Сутјесци 1943 године.

Република Српска 04.02.2018 | 21:38
Клизиште угрозило Спомен-костурницу
Испод спомен - комплекса у Долини хероја изненада се покренуло око 7.000 метара кубних земље, а на клизишту се тренутно не смије интервенисати док се тло у потпуности не смири.

Директор Националног парка `Сутјеска` Дејан Павловић каже да је ово права катастрофа и да се земља креће на само 15 метара од костурнице.

“Алармирали смо све надлежне као и ресорно министарство, а данас су стигли стручњаци из Бањалуке, Требиња и Сарајева који су снимили стање и предложили прве неопходне мјере”, каже Павловић.



Начелник Одјељења за урбанизам општине Фоча Менсуд Јехић истиче да су експерти данас наложили да се под хитно нађе техничка документација о изградњи споменика и уређењу околине, како би се на прољеће кренуло са санацијом клизишта и враћање старог изгледа овом обиљежју НОБ-а.

Већ сутра ће почети чишћење канала за површинске воде које су са подземним и изазвале ову катастрофу.



Изазивач клизишта није људски фактор већ вода, јер је ових дана у долини Сутјеске пало доста кише, наглашава Јехић.

Из многих општина бивше СФРЈ нуде помоћ Националном парку “Сутјеска” за санацију клизишта, а међу првима је била и сусједна општина Горажде.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србин

04.02.2018 22:32

Хоце бог да се сруси комунистицки споменик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Струцњак

04.02.2018 23:27

Као да до сад није било таквих киса.Било је како да није и по 7дана су падале.Проблем јесте људски фактор само га "струцњак" није открио.Струцњак ниси струцњак ско га не откријес (узрок)....

ОДГОВОРИТЕ