У Атини кључа: Протести и сукоби

Више стотина хиљада људи учествује на данашњем протесту у Атини због могућег компромиса Грчке у спору око назива Македоније. Одржава се и контрамитинг. Забележени први сукоби с полицијом.

Свијет 04.02.2018 | 17:11
У Атини кључа: Протести и сукоби
Медији су имају опречне извештаје о броју учесника на протесту. Катимерини је пренео да милион људи учествује на демонстрацијама, али је након тога додао да је према процени полиције на протесту 140.000 људи.

ББЦ наводи да има више стотина хиљада демонстраната, а агенција АП да их има више од 100.000.

Демонстранти су махали грчким заставама на Тргу Синтагма у Атини и узвикивали "Македонија је грчка", а међу говорницима на протесту био је прослављени композитор Микис Теодоракис (92), јавља  ББЦ.

"Македонија је била, јесте и увек ће бити грчка", рекао је Теодоракис на протесту, преноси Катимерини и наводи да на протесту учествује милион људи, али да полиција то није потврдила.



У Атини су разна удружења позвала мигранте да се склоне и буду опрезни током данашњих демонстрација.

Око 700 левичарских и анархистичких демонстраната организовало је оближње контрадемонстрације, носећи транспаренте којима се позива на балканско јединство, пренела је агенција АП.

На ободима града догодио се и сукоб полицијом.



Уочи данашњег масовног митинга нападнута је и кућа грчког Теодоракиса.

На обезбеђивању митинга ангажовано је 19.000 полицајаца, односно практично сви припадници полиције на подручју региона Атика.



ОПСАДА

Због протеста грчка престоница је од јутарњих сати у блокади и под "опсадом" полиције.

На демонстрацијама се окупљају Грци који се противе употреби речи "Македонија" у имену бивше југословенске републике.

Присутни су посланици конзервативне Нове демократије, чији лидер Кирјакос Мицотакис каже да његова партија поштује и оне који су изабрали да учествују у протесту, као и оне који су одлучили супротно.

"Поштујемо сваки избор", казао је Мицотакис.

Бивши грчки премијер Антонис Самарас подржао је демонстрације, поручивши да ће ово бити "велики дан за земљу".

Због протеста постепено ће већ рано ујутру били су затварани делови центра града, а три централне метро станице у центру Атине затворене су од 10 сати. 



"Катимерини" наводи да је влада умањила значај протеста у време када преговори званичника Атине и Скопља улазе у критичну фазу.

Грчки лист, позивајући се на неименоване изворе, пише да ће данашње протесте власти пажљиво пратити и да би могли и да "модификују свој приступ".

Истовремено, тужилач Врховног суда је наложио покретање истраге због претњи једног члана анархистичке групе "Рувиконас" да ће "крв бити проливена" на данашњим протестима.

Недавно објављене анкете показују да се скоро 60 одсто Грка противи употреби речи "Македонија" у називу бивше југословенске републике, док 35 одсто грчких испитаника каже да не би имало ништа против комбинованог назива у којем би се нашла и та реч.

Истовремено, 65 одсто испитаника позитивно гледа на протестне скупове у вези са именом Македоније, преноси портал ГреекРепортер.цом.

Већина гласача владајуће грчке партије Сириза - 57 одсто њих - верује да је добро што се такви скупови организују.
(Агенције)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Сале

04.02.2018 15:39

Ништа не разумијем, до уназад неколико десетљећа нису уопште ови грци прихватали александра великог македонског, сад одједном он је њихов, а знају они добро ко су све, што имају узели су тудје доласком на балкан или хелм из азије и африке, а сада хоће и преостали дио наследје преостало иза александра в македонског, иако и то знају да он уопште није говорио њихов језик. Али нису једини у отимању историје, има их још....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хераклион

04.02.2018 16:29

Па историју отима мало висе од милион људи који су направили некакву ФYРОМ. Да ли стара грцка цивилизација треба да поклекне под уцјенама Зарва и албанских дупеувлакача? Да ли си прочитао Платона, Аристотела, Хипократа итд? Па и њих це резим у Скопљу прогласити македонцима. Ти ниси никакав Сале него Љупчо или Насер

Name

Сале

04.02.2018 16:43

Драги мој незнам ја ста си ти цитао, цитај и даље, а ако си цитао те сто их ти наводис, оцигледно ниси ниста разумио, александар није грк био нити це икада бити, види мало историјске податке, види саму физиономију вецине грка, па цес видјети да они нису европљани, све су тудје отели, па хоце и ово, понављам за самог александра су говорили да нине грк, откуд сад промјена плоце, хоце бити веци македонци од самих македонаца. Ти и такви ко ти слијепо вјерују западној историји коју смо уцили и уцимо,ја сам исто уцио али као дијете сам видио да је пуна супљина, нисам јој вјеровао, а наметнута нам била, кад историја није битна сто нам западњаци брису грбове, заставе, име и све сто се тице идентитета, како то да су у марицкој бици само срби уцествовали, ни у траговима грка и сл, ко да се њих није тицао долазак освајаца или их није толико ни било, окани се ти платона и сл., отвори друзе оци...

Name

Сале

04.02.2018 16:47

Морам јос да додам, грци се помињу на балкану око 800 године прије христа, тројански рат око 1200 године прије христа, водили га грци, е мало морген...

Name

Ре: Сале

04.02.2018 16:53

Ти опет покусавас дрзати лекцију шта Александар Македонски није. Али нам не рече ста је Александар? Македонац??? Ха ха ха. Ти би такође мало крадуцкао као и твоји штиценици мало висе од милион људи који се лазно представљају. А лазно представљање је кривицно дјели. Али ти имас проблем неке друге врате. Знаци, дозвољено се и лазно представљати ако је у функцији НАТО и ЕУ интеграције??? Ха ха ха ха ха.

Name

Сале

04.02.2018 19:29

Зар има потребе рећи ко је и шта је Александар Велики Македонски, па ваљда би то требали знати, али ја једно знам, грк сигурно није, а то лажно представљање што спомињеш, па онда грци управо по твоме испаде да се лажно хоће представити и ти то подржаваш, друже ја сам само легалиста, немој ти и сл., теби уносити емоције, о томе кога волим и по држава је једно али чињенице и право и правда је друго. Пс волим грке али....

Name

Ре: Сале

04.02.2018 20:20

Опет ти избјеже да кажеш ко јесте Александар Велики! Ако већ није Грк. Ко јестееее? Ти отвараш теме, теорије...не дајеш одговоре

Name

Сале

05.02.2018 18:03

... Синана Македонка, дакле Словенка, сестра Александра Македонског .... Мавро Орбини, Краљевство Словена стр. 226, страна 192, 2016. година. Па сам закљуци, поздрав

Name

Сале

05.02.2018 22:04

Звао се Лесандер Србљанин, па ти закључи шта је био!

Name

Сале

06.02.2018 09:12

Браво брате, конацно закљуци, цеститам.

Name

Сале

06.02.2018 17:15

Молим да посиљалац или администратор регулисе поруку од Сале садрзаја Лесандар Србљанин итд, јер је ја нисам написао под именом Сале, највјероватније је неко други под мојим или истим именом написао, молим да се разграници

Name

Израелац

04.02.2018 15:44

Који је ово супљак прица о антицкој грцкој.. и њеним насљедјима.. па сто се онда не побуне у вези Хиеландара који је на Атосу у Грцкој а представља неку новију хрисцанску историју , мада је права хрисцанска историја у Јерусалиму.. сто Метаоре не укину јер су на древним старогцким антицким просторима... реално народ је токо глуп да неоцекујем да ме ико разумје ста прицам. Ал грцка није кољевка хрисцанства него антике па опет хрисцанска православна црква не плаца порез у грцкој.. хаххахахха мозда Зеус плаца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Платон

04.02.2018 15:53

Подршка Грчкој у борби за заштиту свог имена и идентитета које јој хоће украсти удружена група око Заева шверцера лубеницама и шиптарског плаћеника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

04.02.2018 16:48

Ако већ не може другачије, нека се зове Јужна Србија, у преводу Соутх Сербиа. И мирна Грчка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

04.02.2018 17:13

Македонија и Црна Гора само Србију доживљавају као искрену пријатељицу и рођаку...И зато Србија треба да подржи Македонце и Црногорце... И то баш онако како подржава Републику Српску и Србе преко Дрине... - И сви они ће се вратити Србији, и признаће шта су и ко су, и ето их поново у држави Србији! ...Али, Срби Србије и Србија то не разумеју, јер Срби Србије само знају за инат и злобу. - и зато смо ту где смо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2018 21:06

Па ђеси свињогојац?

Name

Не Контам

04.02.2018 17:29

У овој ,,насој,,Македонији зиве Бугари,Албанци,Срби,Роми и ост.а дрзава се зове Македонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вересија

04.02.2018 17:35

Зашто не протестујете против милијарди помоћи из ЕУ? Мало би комшилуку одређивали политику, а јутрос хљеб купили на вересију? Беспослена стока, или што би рекли Црногорци ПОГАН!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Дје-Одје

04.02.2018 18:42

У Црну Гору све се пуси од фабрицких димњака.

Name

Зоки

04.02.2018 18:25

Зао ми Вас је кад цитам ова лупетања око Грцке и Македоније.Многи од Вас мислим да немају цисту и добру егзистенцију и зивите у дрзавама гдје се мало ста зна,нити ко коси нити ко воду носи,а расправљате о другима и паметујете.Окрените се себи и својој домовини,а немојте лупетати,јер у вецини коментара немозе да продје ниста без увреда са мрзњом,па какви смо ми то људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

илија

04.02.2018 18:26

Све хоце само да раде и освог труда да зиве то неце

ОДГОВОРИТЕ