Могу ли млади у РС да уштеде?

Омладина у РС штедне рачуне отвара само ако заради нешто у иностранству или ако им новац уплаћују родитељи, јер сами углавном не могу издвојити ништа.

Република Српска 04.02.2018 | 11:28
Могу ли млади у РС да уштеде?
Не остане ми ништа од плате ни за свакодневне потребе, а камоли да имам за штедњу – каже васпитачица Ања Тепић (29), а већина младих људи са којима смо разговарали са њом је сагласна.

Радо би, кажу, штедили да имају од чега, али с обзиром на велику незапосленост, мале плате и нередовне исплате, за већину је одвајање новца за штедњу само додатна обавеза.

"Није ми пало на памет да отварам рачун за штедњу, јер знам да немам шта да уплаћујем. Плата ми покрије трошкове режија, а ово што остане некако распоредим само да имам довољно да не тражим од родитеља", каже Тепићева.

Сличног мишљења ја и Славен Г. (24) из Прњавора, који је, каже, више новца штедио док је био дете, него сада кад зарађује.

"Моја плата од 450 КМ ми служи само да не тражим новац од родитеља, јер не бих поднео да и са оволико година од мајке тражим новац за кафу", каже Славен.

За разлику од већине својих вршњака, штедни рачун у банци има Маја Алексић, која је три године за редом радила, како у европским ресторанима, тако и по светским крузерима.

"Нисам овде могла да нађем посао па сам кренула са радом вани. Сваки пут када донесем нешто новац део ставим у банку и тако штедим. Вероватно за стан или неку пословну идеју, видећу", каже она.

Да су млади људи, нажалост, са штедњом на ви, потврдили су нам и из “Сбербанк” Бањалука.

"Од укупног броја партија орочене штедње физичких лица “Сбербанк” а.д. Бањалука отприлике 10 одсто се води на лицима старосне доби између 25 и 35 година живота, а када укључимо и дечју штедњу, која се отвара малолетним лицима до навршене 18. године учешће се повећава на 25 одсто", рекли су у овој банци.

Додају да је штедња облик улагања у мирнију, стабилнију будућност, те представља најбољи и најсигурнији избор увећања инвестираног капитала.

"Штедња представља мирнији и спокојнији начин размишљања о данима који долазе. Практично посматрано штедити значи да стварате већи степен извесности код одлука за школовање деце, уштеде за летовања, те поседовање властитог новчаног фонда за разне видове животних околности које није могуће предвидјети", додају у овој банци.

И док у европским државама млади људи тако и раде, те размиљшљају о школовању своје деце и њихој будућности, код нас пре размишљају о своме сутра, сматра економиста Анита Вуковић.

"Ако узмемо у обзир да млади људи имају просечну плату од око 800 КМ и да имају свој стан и да живе сами, тада би се могло месечно одвајати неких 100 до 200 КМ и за неколико година имати фина сума на рачуну. Међутим, колико их таквих има", пита се Вуковићева, додајући да је наша омладина приморана да брине о садашњости, а не о будућности.

Сматра да су штедње код младих људи краткорочне и да углавном штеде за ствари које би хтели да купе, а за које новац не могу издвојити одједном.

"За већину младих људи штедња значи сачувати новац за море, за нови телефон или сличне ствари, за које штеде неколико месеци и онда то потроше на нешто материјално. Немамо навику да штедимо и размишљамо о будућности, а и уз сву добру вољу не знам од чега би, јер велика већина младих ради за минималац или уопште не може да нађе посао", сматра Вуковићева.

Треба одвајати било шта

Свесни смо да у данашње време већина људи тешко плаћа месечне рачуне, а ако су ту још кредити за стан или ауто, ситуација је још тежа.

Међутим, стручњаци ипак истичу како би млади људи, без обзира на све, чим им се пружи прилика требали почети да чувају новац за будућност, па макар месечно издвајали и неку минималну суму, јер важно је, кажу, прво “платити себе”, те одвојити макар и минималну количину новца пре плаћања свега другога.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

У

04.02.2018 10:32

Запослени у згради владе, могу одвајати сваки мјесец минимално 500 км...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

04.02.2018 10:56

Они посудјују 500 мјесецно. Јер имају љубавнице, кредит за стан и ауто на лизинг .

Name

млади

04.02.2018 10:57

Само прица о некаквим младим,...само млади, а ти исти млади нерадници каквих на свијету нема, само гледају како се приклонити владајуцој олигархији и то је све...како оцекивати боље са таквом омладином..ни бог нам неце помоци, јер не заслузујемо..

Name

исте прице

04.02.2018 11:29

Нерадници тразе марку за кафу од родитеља, наорузани мобителима и само га лајкају,...јадан је онај који од таквих оцекује да несто промијене.

Name

ИСТЕ ПРИЦЕ

04.02.2018 11:49

Док је миле месар на власти ова постена омладина це се исељавати вани!

Name

Могу

07.02.2018 13:07

Нисмо ни свјесни колико је богатих људи око нас... Бар 20-30% становништва је у милионима...

Name

истина

04.02.2018 10:39

БОЉЕ ЈЕ ОДМА РАСПОЛАГАТИ СА НОВЦЕМ НЕГО ОСТАВЉАТИ У РЕЗИМСКЕ БАНКЕ ДА МОГУ КРАСТИ ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

... да чико б'ону...

04.02.2018 12:55

Ко зна и хоће може да заради а и да уштеди. Куповина некретнине је један вид штедње. Ако човјек жели може изнаћи начин да плаћа рату од 250-300 КМ и да има свој стан за себе и своју породицу. Најлакше је кмечати и оптуживати друге за своју неспособност.

Name

Ја

04.02.2018 10:57

Не могу, двије године сам радио и само имао за дажбине и изаћи за викенд. А у Аустрији сам сада за једну годину уштедио око 5000€ иако нисам штедио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе

04.02.2018 11:02

Ко ради и ко уци. Најмање плате са високим сколама( наравно редовним) имају у ЈП. Пуно су боље плацени у приватном сектору или ако имају свој бизнис.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

04.02.2018 11:54

ШТЕДЕ ДЈЕЦА ОВИХ ПИЈАВИЦА НА ВЛАСТИ А НАША ДЈЕЦА НЕМОГУ ПРВО ОД ТИХ ПИЈАВИЦА ПРОНАЋИ ПОСАО А КАМОЛИ УШТЕДЈЕТИ.МАНИТЕ СЕ ШУПЉИХ ТЕМА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

04.02.2018 12:43

Зато што су садашњи млади у већини случајева Дебили и њих интересује да имају тренутно а за сутра и даље њих не интересује

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

04.02.2018 13:07

Могу,ако не висе по кафићима и кладионицама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

04.02.2018 20:46

Све се мозе кад се хоце, ко хоце. Сад није висе ни проблем устедити вец гдје даље са тим новцем, а да није финансирање одласка у иностранство. Пара има, само озбиљних мјеста за инвестирати нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

05.02.2018 13:18

Могу само да мастају о стедњи.

ОДГОВОРИТЕ