Могуће промјене закона о изборима

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да се у БиХ без измјене Устава може доћи до адекватних измјена изборног законодавства, без обзира на то какав модел примијенили.

Босна и Херцеговина 02.02.2018 | 10:22
Могуће промјене закона о изборима
"На тај бисмо начин могли да спроведемо изборе, ако се то жели", рекао је Човић након посјете чланова Предсједништва БиХ Бриселу.

Он је додао да је јасно ставио до знања да ће бошњачка страна чинити све да задржи могућност избора двојице чланова Предсједништва, те да ће покушати опструисати било какав договор.

Човић је рекао за "Вечерњи лист" да је и на састанку са предсједником Европске народне партије Жозефом Долом и високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини нагласио да је за ХДЗ, чији је лидер, императив да се обезбиједи народни легитимитет при бирању чланова Предсједништва и Дома народа.

Према његовим ријечима, у наредних 10 дана међународна заједница организоваће у Сарајеву састанак на коме ће са стручњацима бити расправљано о томе да ли треба мијењати Устав ако се мијења начин бирања чланова Предсједништва или избора Дома народа у Федерацији БиХ.

Човић је рекао да је на састанцима у Бриселу бошњачка страна тврдила да је немогуће без измјене Устава доћи до рјешења за Изборни закон, док је хрватска страна тврдила да рјешење мора бити пакет – Дом народа и Предсједништво, јер је то, како је истакао, једини начин да хрватски народ бира своје представнике.

"Нећемо улазити ни у какве разговоре, а да не заштитимо позицију конститутивног народа", нагласио је он.

Човић је додао да је то потребно ријешити у наредна три мјесеца. "У супротном ћу додатно мобилизирати хрватски народ како бих га упозорио на то шта ради бројнији народ", рекао је Човић.

(Срна)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Карадоз

02.02.2018 09:54

Човић је додао да је то потребно ријешити у наредна три мјесеца. "У супротном ћу додатно мобилизирати хрватски народ У насим крајевима кад се говори о мобилизацији то знаци цизме и упртаци. Ово је други високи представник Хрвата у БиХ који пријети ратом... дали је то добро видјет це мо у наставку програма.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

02.02.2018 16:13

Срби морају бити опрезни јер ХДЗ ради на русењу Wасингтонског споразума који је двије године старији од Деyтонског и који је у исти као такав унесен. Ако нема првог ..нема ни другог. Латини опет несто мудрују.

Name

изјава

02.02.2018 10:02

"У супротном ћу додатно мобилизирати хрватски народ како бих га упозорио на то шта ради бројнији народ", рекао је Човић. Питам се да ли је Цовиц свијестан ста изјављује .Немисли ли Цовиц мозда заратовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

02.02.2018 10:15

А могуце је и тебе промјенит то је најизгледније!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Анте

02.02.2018 10:24

...у томе и јесте проблем и тога се он и боји. Хрватски народ има и сада све повластице и привилегије које им припадају цак и преко тога с бозиром на бројност. и то никоме не смета....Цовиц је проблем а не Хрватски народ иза којег се он покусава сакрити

Name

ХОС

02.02.2018 10:38

То га једино и стити од одговорности за криминал и корупцију,није ваљда вила направљена од плате коју Цовиц добива,типови попут њега це све уцинити,па цак и немире а недај Бозе и рат само да не одговарају.Водје сва три народа њих европски пут не занима,него средњо-вјековни пут гдје је феудалац и изврсна и законодавна и судска власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Референдум

02.02.2018 10:45

Кази да је истина то да демократска европа трази у бих успоставу демократије и гасење етнократије каква је сад на снази и коју ти заговарас у јос јацем облику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

02.02.2018 10:52

СПАВА ЛИ МИРНО. ЧИСТО СУМЊАМ ДУША ЈЕ ЧУДО, НЕМИР ЋЕ ДОЋИ КАД ТАД.СРЕТНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млки

02.02.2018 10:53

Ронхилов друг би нај висе волио, када би се у устав могло да стави, да један цлан преседниства мора да буде из хдз а други из снсд. А треци њихов друг велики маслиман фахро радонциц. А сада једно питање за њрга,, знали он да постоји велики број хрвата у БиХ који неподносе хдз, и сваки пут гласају за неку др.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

02.02.2018 11:03

Смрад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

02.02.2018 11:03

Побјеце он као и његови предходницу у рх јелавиц бендер и остали

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

02.02.2018 11:52

Хрвати имају све у Федерацији, практично владају, држе паре и опет кукају. Нека, ово на душу муслиманима, нисте са Србима хтјели равноправност, како сте некад говорили , ево вам Вишингтонска једнакоправност са Хрватима, као данас говорите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

02.02.2018 11:58

У миру синови укопају своје очеве. У рату очеви укопају своје синове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

доста

02.02.2018 12:42

Какве промјене закона у вези избори?! Изгледа да вас тројица хоцете вјецно над народом да владате. Такав би био вас план промјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

леват

02.02.2018 14:09

Овај це Дудука зедна преко воде превести

ОДГОВОРИТЕ