МОК не признаје одлуку ЦАС: Руси не могу у Пјонгчанг!

Међународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је да забрана руским спортистима за наступ на зимским Играма у Пјонцангу остаје на снази.

Остали спортови 01.02.2018 | 20:30
МОК не признаје одлуку ЦАС: Руси не могу у Пјонгчанг!
Саопштење МОК долази упркос одлуци Арбитражног суда у Лозани (ЦАС) да укине доживотну забрану за 28 спортиста.

Како се наводи, руски спортисти и даље могу да учествују у Пјончангу само на позив, а МОК задржава право да се обрати Федералном суду у Швајцарској.

Раније током дана, Суд у Лозани ослободио је 28 руских спортиста доживотне забране због наводног системског допинга на ЗОИ у Сочију пре четири године.

ЦАС је навео да приложени докази о кршењу антидопинг правила на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године нису били довољни, односно да спортисти могу да учествују на предстојећим Играма у Пјонгчангу, које почињу 9. фебруара.

Добре вести за Русе и руски спорт, а онда "хладан туш" од Међународног олимпијског комитета!

Медународни олимпијски комитет (МОК) саопштио је данас да забрана руским спортистима за наступ на зимским Играма у Пјонгчангу остаје на снази, упркос одлуци Арбитражног суда у Лозани (ЦАС) да укине доживотну забрану за 28 спортиста.

Како се наводи, руски спортисти и даље могу да учествују у Пјончангу само на позив организатора, без државних обележја, а МОК задржава право да се обрати Федералном суду у Швајцарској и тако продужи овај случај који је, само наизглед, био окончан данас за повећу групу спортиста из Русије.

Раније данас, Суд у Лозани ослободио је 28 руских спортиста доживотне забране због наводног системског допинга на ЗОИ у Сочију пре четири године и донео одлуку да неке од одузетих медаља са Игара одгржаних у претходној Олимпијади буду враћене власницима.

Иницијална вест гласила је овако:

Суд за спортску арбитражу у Лозани (ЦАС) ослободио је данас 28 руских спортиста оптужби за допинг, па су тако доживотне суспензије које је изрекао Међународни олимпијски комитет укинуте.

ЦАС је навео да приложени докази о кршењу антидопинг правила на Зимским олимпијским играма у Сочију 2014. године нису били довољни. Ти спортисти сада могу да учествују на предстојећим Играма у Пјонгчангу, које почињу 9. фебруара.

Данашња пресуда ЦАС-а значи и да ће се седам медаља освојених у Сочију вратити у Русију.

ЦАС је по хитном поступку одлучивао о жалбама 39 спортиста. Одлуком ЦАС-а, за 11 руских спортиста казна је смањена са доживотне суспензије на само забрану учешћа на Играма у Пјонгчангу.

МОК је раније позвао 169 руских спортиста да се на Зимским олимпијским играма у Јужној Кореји такмиче као неутрални спортисти.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар