Против укидања Специјалног суда

Косовски предсједник Хашим Тачи изјавио је данас да Специјални суд за злочине које су починили припадници тзв. ОВК на Косову и Метохији не може и неће бити укинут, пренио је приштински портал Газетаеxпреш.

Регион 01.02.2018 | 16:32
Против укидања Специјалног суда
"Специјални суд не може бити укинут и неће бити укинут. То је став државе, а не мишљење", рекао је Тачи на конференцији за новинаре поводом 10. годишњице једностраног проглашења косовске независности.

Портал Газетаеxпреш примјећује да је Тачијево одустајање од укидање "специјалца" дошло након што је предсједник парламента и владајуће ДПК Кадри Весељи први изнео став да је посланичка иницијатива за укидање Специјалног суда неприхватљива.

Овај медиј подсјећа да је и премијер Рамуш Харадинај одустао од подршке укидању Специјалног суда, те да је то саопштио синоћ у интервјуу за Деутсцхе Wелле.

Специјални суд је формиран на основу одлуке косовског парламента од 2015.

Тачи је раније изјавио да је одлука о формирању Специјалног суда неправедна и да се приликом њеног доношења сагласио због тога што је био под великим притиском међународне заједнице.

Иначе, иницијатива за укидање Специјалног суда која је у првом тренутку имала подршку тројице представника власти у Приштини наишла је на жестоке критике амбасадора земаља Квинте, посебно америчког амбасадора Грега Делавија који им је запретио да ће, уколико иницијатива буде прихваћена у парламенту, они трпети озбиљне посљедице.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Неђо.1.Фебруар.2018

01.02.2018 15:37

Нећете дуго шиптарско багро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алдони

01.02.2018 19:12

Шути!