Постоје сумње у "прање новца"

Министар правде у Савјету министара Јосип Грубеша изјавио је да постоје тужбе и сумње за злоупотребу положаја и "прање новца" приликом изградње државног затвора, који још није пуштен у функцију.

Босна и Херцеговина 01.02.2018 | 11:59
Постоје сумње у "прање новца"
Имам информације да је Правобранилаштво БиХ покренуло управни спор, имамо неке тужбе и сумње за 'прање новца'. Не бјежим од тога и мислим да ако је неко одговоран - он ће одговарати. Ако иду процеси паралелно са стављањем затвора у функцију, нека иду. Мени је важно да ставимо затвор у функцију који је коштао 40 милиона", рекао је Грубеша за телевизију "Н1".

Говорећи о разлогу зашто се државни затвор гради 12 година, министар правде је подсјетио да је камен темељац постављен још 2006. године, али да због "бх. синдрома" градња траје тако дуго.

За то вријеме затвореници се шаљу у ентитетске заводе што, како је рекао, кошта много.

Објашњавајући шта је то "бх. синдром", Грубеша је навео низ проблема који су одгодили отварање првог државног затвора.

"Имали смо проблем са главним извођачем радова, шпанско-чешким конзорцијем који је исто тако имао проблема са подизвођачем. Такође, имали смо и препреку од Окружног суда у Источном Сарајеву који је донио одлуку о обустави радова од 135 дана баш у најповољнијем времену за спољне радове. Све смо то ријешили и најавили смо отварање. Тако је било предвиђено пројектом да буде отварање 2017, међутим, догађа нам се нови случај", открио је Грубеша.

Он је напоменуо да је дошло до проблема зато што затвор није прошао технички пријем, јер је општина Источна Илиџа одлучила да подигне цијену од оне која је претходно договорена.

"Према буџету за технички пријем смо издвојили 100.000 КМ, а како је општина Источна Илиџа дошла на идеју да промијени цијену техничког пријема, која више није 1,5 КМ по квадрату, већ постотак од укупне инвестиције, то нам је знатно повећало трошкове и што нам онемогућава да у том тренутку то морамо платити", појаснио је Грубеша.

Умјесто планираних 100.000 КМ, Министарство правде БиХ је за технички пријем морало издвојити 530.000 КМ.

Да би се ова ситуација ријешила, Грубеша је разговарао са разним међународним донаторима, као и Савјетом министара БиХ.

"Дошли смо до рјешења. Управа за индиректно опорезивање БиХ нам је вратила износ пореза који смо платили кроз различите уплате током изградње и ми смо добили тај новац. Тренутно је на Управном одбору да се потпише уговор са фирмом која ће радити технички пријем и да се што у краћем року тај пријем заврши", рекао је он.

Он је оцијенио да се морају уложити напори да се државни затвор отвори до краја године.

(Срна)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ро

01.02.2018 11:23

И кад ми неко прича причу како је РС бољи дио БиХ ? све лопов до лопова.Ето видите како се људи из РС уграђују.Све шупак до шупка па им после крива Федерација како затвор није добио употребну дозволу на вријеме.Како каже наш народ "ВЕЛИКА СМО МРАКА" зато и јесмо сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.02.2018 12:15

А из Федрације се ну уграђују???????

Name

ро,одговор

01.02.2018 12:56

Па ево ти примјера гдје се и КО уграђује.Прочитај текст пажљиво па види.Српској похлепи нема краја,зато смо и дошли довде.Пијачари нам главни и узорни послодавци а све шупак до шупка.Мало се провозај по БиХ па види фирме у Федерацији а види ЈАД у РС

Name

Цица

01.02.2018 11:23

Није могуце да се то десава у Б и Х.Овде не постоји криминал и корупција,зар не...Јадни смо га ми са овим политицарима...Али свима без разлике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

харе

01.02.2018 11:40

Фрка је сад да се отвори тај затвор, јер це то бити многим корупираним политицарима и њиховим послусницима дом за становање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

01.02.2018 12:49

Ааа мој пријатељу неби ја њих у овј затвор, јер колико сам цуо ово је модеран затвор, малте не ко хотел. Њих треба у Зеницу код оних Алкара, да их кад додју тамо добро зг..зе, поготово ове који имају велико дупе, нека се тамо проведу мало...

Name

ре маки

01.02.2018 13:31

Најбоље би било да их пошаљу у ВАГАН...

Name

зуx

01.02.2018 21:37

Бице отворен послије избора

ОДГОВОРИТЕ