500 милиона људи гладује због рата

У ратним зонама широм свијета готово 500 милиона људи пати од глади, упозоравају УН у најновијем извјештају, наводећи да "без мира нема никаквих изгледа да се глад искоријени".

Свијет 31.01.2018 | 21:50
500 милиона људи гладује због рата
Ратови и сукоби погоршавају глад у свијету, упозориле су УН и истовремено позвале на интензивирање напора у постизању мира како би се заштитили људи угрожени глађу у зонама конфликта, преносе агенције.

У осам земаља свијета свака четврта особа нема довољно хране, истичу двије агенције УН у извјештајима Савјету безбједности.

Највеће су потребе за храном у Јемену, у којем је 60 одсто становништва, односно 17 милиона, суочено с акутном несташицом хране, а затим слиједи Јужни Судан у којем 45 одсто људи нема довољно хране.

"Ако се ратови не зауставе - што поправимо дању биће уништено ноћу", каже Андре Ворниц, портпарол Свјетског програма за храну (WФП) у Риму.

"Без мира немамо никаквих изгледа да искоријенимо глад, без обзира на то шта друго још предузмемо", додао је он.

Искорјењивање глади и неухрањености до 2030. један је од 17 амбициозних глобалних циљева који су поставиле владе 2015.

Број гладних у свијету порастао је 2016. први пут након више од 10 година на 815 милиона људи, са 777 милиона у 2015, углавном због ратова, климатских промјена и економских неприлика.

Подаци УН показују, међутим, да је већина гладних - 489 милиона - у земљама захваћеним ратом.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар