"Пали" приједлози измјене закона

У Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ данас су „пала" оба приједлога измјена и допуна Изборног закона БиХ. За ХДЗ-ов приједлог гласали су посланици те странке и посланици СНСД-а, док је приједлог СДА подржало само седам посланика те странке.

Босна и Херцеговина 31.01.2018 | 16:18
"Пали" приједлози измјене закона
Иако се очекивало да „падну“ оба приједлога измјена Изборног закона БиХ, предлагачи су изненађени и незадовољни.

"То говори о нечему другом, о негирању Босне у Херцеговине, па и једног од конститутивних народа, јер оно што је предложио Клуб хрватских представника је у потпуности у складу са Уставом", изјавила је предсједавајућа Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Борјана Кришто.

Замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Парламентарне скупштине БиХ Шефик Џаферовић сматра да приједлог Изборног закона, који је СДА ставила у редовну парламентарну процедуру, задовољава стандардима из одлука Европског суда, стандардима Устава ФБиХ и одлукама Уставног суда БиХ.

Опозициони посланици из Федерације тврде да је крајњи циљ ХДЗ-а и СДА да уопште не дође до измјене Изборног закона БиХ.

Посланик СДП-а Саша Магазиновић истиче да је и циљ да се створи атмосфера опште анархије у држави, док Дамир Бећировић, посланик ДФ-а, сматра да су за невероватне подјеле у друштву у БиХ заслужни политички лидери који су на власти.

Посланици из Републике Српске су, као и обично, имали супротстављене ставове. СНСД је подржао приједлог ХДЗ-а, док је СДС гласао против приједлога измјена Изборног закона.

"Нећемо да учествујемо у било каквом прегласавању два народа против трећег, јер то никада није донијело добро овој земљи. Апелујемо на политичке факторе у ФБиХ да коначно ријеше конститутивност Срба у четири кантона са хрватском већином", категорична је Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

Парламентарна скупштина БиХ има рок да до краја априла усвоји измјене и допуне Изборног закона БиХ. Уколико то не учине, октобарски избори ће бити одржани по старом Закону али ће, због одлуке Уставног суда БиХ, бити немогуће провести дио изборних резултата, односно изабрати делегате Дома народа Федерације БиХ, а самим тим и бошњачке и хрватске делегате у Вијећу народа Парламентарне скупштине БиХ.



БН телевизија

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Бј

31.01.2018 15:32

Човићу ви би са једном гузицом на три столнице. Транзит оно сто другима не дате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет Комсиц

31.01.2018 16:06

Дакле опет Комсиц представља Хрвате.Е ствармо смијесна дрзава.

Name

ре

31.01.2018 16:11

он би на 16 столица ако је могуће, Хрвати у БиХ су дефакто мањина и нема тог закона који ће њима одговарати, једино су можда у праву када је у питању избор чланова предсједништва БиХ, иако устав БиХ уопште не предвиђа никакво представљање народа кроз предсједништво, из РС се бира Србин али за њега гласају сви, Младен иванић није "српски" члан предсједништва, он је по уставу члан предсједништва из РС. За тај избор чланова предсједништва било би најбоље да се бира у парламенту- дому народа БиХ, тада би се могли сви кандидовати а клубови народа би бирали чланове предсједништва. Колико је Срба живило у Хрватској а каква су им данас права? Од конститутивног народа су сведени на народ трећег реда, толико о хрватској праведности.

Name

Ал

31.01.2018 16:14

Ал је Рудоња подрзао своје Хрвате

Name

Ре

31.01.2018 16:23

Цовиц би све оно сто другима неда. Основно се врти све око распада БиХ и договору са Додом да свак има своју дрзавицу.. али од тога нема ниста..

Name

ре опет Комсић

31.01.2018 16:46

А гдје то пише да неко некога представља,? Кога представља Младен Иванић? Кога ће представљати будући члан предсједништва из РС кога буду бирали Бошњаци? ПС. ништа није смијешно, све је по уставу и закону. политика тзв"представљања народа" не постоји нити је спроводива.

Name

Ин

31.01.2018 20:13

Да ли це икад ико тразити измену изборног закона да онемогуце прелетаце , тацније да онај ко напусти странку мора вратити мандат догод се то непромени моци це свако купити вецину

ОДГОВОРИТЕ