Нема плаћања царина на увоз

Савјет министара БиХ усвојио је на данашњој сједници Одлуку о условима и поступку остваривања права на ослобађање плаћања увозних и извозних дажбина, ради усклађивања са царинским прописима Европске уније.

Босна и Херцеговина 30.01.2018 | 21:25
Нема плаћања царина на увоз
Усвојеном одлуком се између осталог прецизира да у складу са Законом о царинској политици БиХ, путници сада у личном пртљагу могу пренијети некомерцијалну робу без плаћања царине у вриједности до 600 марака, умјесто досадашњих 200.

Ипак, највише користи ће имати привредници, осим ако не планирају да увезу путничка возила или аутомате за забаву и игре на срећу за које се и даље плаћа царина.



"Мислим да ће ово бити значајне и веома корисне олакшице за привреднике који улажу у своје производне погоне за опрему која се не производи у БиХ. Користиће и свим потенцијалним инвеститорима", изјавио је министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић.

Министар Шаровић коментарисао је и договор из Истанбула о прављењу два ауто-пута која ће повезивати Сарајево и Београд, истичући да подржава идеју.

И српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић поздравља договор о градњи ауто-путева али га, како каже, занима како ће Изетбеговић тај договор провести у дјело јер су, подсјећа, ауто-путеви у надлежности ентитета.



"Мислим да ће његов највећи изазов сада бити да увјери власти у Републици Српској – господина Додика, Владу Републике Српске, и Владу Федерације да је то нешто што је корисно. Што се самог садржаја разговора тиче, то је оно што сам одавно говорио да је бесмислено разговарати о траси и да ће Република Српска морати да гради пут од Бијељине до Кузмина, као што мислим да је природно да се за источни дио Републике прави тај пут од Сарајева према Вишеграду. Све то заједно је велика политичка игра, а видјећемо какви су крајњи ефекти", изјавио је српски члан Предсједништва БиХ Маден Иванић.

Иванић додаје да му не смета истанбулски састанак Ердогана, Вучића и Изетбеговића, јер је сваки састанак добродошао. Ипак, истиче да је Изетбеговић отишао на лични позив, а не као представник БиХ, јер БиХ могу да представљају само три члана Предсједништва.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Крцко

31.01.2018 05:45

Једна ствар је када роба долази поштом из иностранства и до сада је праг изнад којег се наплацује царина био 50 КМ,а ако робу увозис лицно на границном прелазу тада је праг био 200 КМ или 100Еур.Не казу који је сада праг за плацање царине,када роба доде поштом из и ностранства.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лилли маиер

05.07.2018 19:51

Ја сам куппила ПлаyСтатион 4 За 280 € морам Ли да плати царину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Енци

13.03.2019 11:16

ја сам добио пс4 про у наградној игри и сада када је пс4 стигао у мпју посту царина бх ми трази 317 марака да платим сјесно и тузно у исто врјеме