Желе затварање граница блока

Схема избјегличких квота ЕУ пријети безграничној Сцхенгенској зони, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан након састанка са својим аустријским колегом, додајући да би акценат требао бити на затварању спољних граница блока.

Свијет 30.01.2018 | 20:04
Желе затварање граница блока
Орбан се обратио новинарима у Бечу, гдје је разговарао са аустријским конзервативним канцеларом Себастианом Курзом, који дијели његове антиимигрантске ставове.

Курз је понудио да посредује између Будимпеште и и западних чланица ЕУ у спорењу око мађарског одбијања да учествује у схеми.

"Ако не пустимо мигранте унутра, нећемо их морати распоређивати никоме. Та дистрибуција нагриза Сцхенген присиљавајући земље да прихватају избјеглице", изјавио је Орбан на заједничкој конференцији за новинаре.

Национални конзервативни челник такође је критиковао остале земље ЕУ што желе да оставе отворене спољне границе блока, истовремено успостављајући унутрашње граничне провјере, што је супротно концепту на коме је утемељен Сцхенген.

У 2015., Орбан и Мађарска предводили су Вишеградску групу од четири источне државе чланице ЕУ у отварању фронта против избјегличке политике њемачке канцеларке Ангеле Меркел и плана ЕУ да се праведно распореде избјеглице широм блока.

Вишеградску групу такође чине Словачка, Чешка Република и Пољска.

Канцелар Курз подржао је Орбанове изјаве.

"Европа без унутрашњих граница функционисаће само ако постоје одговарајуће спољне границе. Аустријска је велика жеља да изгради мост између држава Вишеградске групе и осталих западноевропских држава", казао је Курз.

Обојица шефова влада нагласила су, ипак, како нема планова да се укључи Аустрија у Вишеградску групу.

Челник аустријске крајње деснице Хеинз-Цхристиан Страцхе предложио је то прије него што је постао вицеканцелар у Курзовој десничарској коалицијској влади у децембру, преноси дпа.

Извор: Фена

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Јариц Дуско

30.01.2018 20:47

европа само нама европљанима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орбан,

31.01.2018 22:57

Тако је .