Колиндин позив: Каква је одлука?

Хоће ли и када, послије позива предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић предсједнику Србије Александру Вучићу за званичну посјету Хрватској, доћи до дуго планираног, али и одлаганог сусрета на врху двије, по многима кључне, земље региона, биће познато сутра.

Србија 30.01.2018 | 17:26
Колиндин позив: Каква је одлука?
"Предсједник ће о томе говорити сутра, на обраћању послије састанка са предсједником Европског парламента Тајанијем", речено је Тањугу у Кабинету предсједника Вучића.

Уколико до састанка дође, биће то први састанак на врху од 2013. године, када је тадашњи предсједник Хрватске Иво Јосиповић посјетио Београд на позив бившег предсједника Томислава Николића.

До узвратне посјете, међутим, никада није дошло. 

Хрватска предсједница и предсједник Вучић срели су се у међувремену више пута, посљедњи пут у Београду, када је хрватска предсједница дошла на свечаност поводом Вучићевог преузимања дужности шефа државе.

Вучић је, такође, прије тога присуствовао инаугурацији своје хрватске колегинице.

Срели су се и у јуну 2016, када је Вучић био премијер, симболично на мосту на Дунаву, када су се срели са представницима двије мањинске заједнице, и потписали и Суботичку декларацију, усмерену на унапређење међусобних односа.

У међувремену, званичној посјети на линији Београд - Загреб, непрестано су били на путу неспоразуми по отвореним питањима у односима двије државе, шумови у комуникацији, оштра реаговања...

Позив Китаровићеве предсједнику Вучићу и сада је дошао након најновијег подизања тензија због изложбе о Јасеновцу, коју је у УН приредила Србија, а услиједила хрватска нота, те негативна реаговања из Загреба - посљедње и данас, од хрватског премијера.

Хрватска предсједница је уз позив поручила да позивом српском предсједнику жели да отвори нову страницу у односима двају држава. 

"Сматрам да је вријеме за посјету на предсједничком нивоу. У доброј вјери, позвала сам предсједника Александра Вучића у званичну посјету Републици Хрватској средином фебруара", рекла је Китаровић у обраћању с Пантовчака.

Званична посјета председника Србије Александра Вучића Загребу првобитно је била планирана за новембар прошле године, али је одложена пошто се са хрватском колегиницом сагласио да је у том тренутку било боље да она буде одложена и да би требало да буде реализована у другачијој атмосфери.

Китаровић је данас рекла да предано заговара и води политику искреног дијалога и рјешавања отворених питања у позитивној атмосфери.

Предсједник Србије је више пута истакао да је увијек отворен за разговоре.

Извор: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Одлука.

30.01.2018 16:36

Каква одлука.Кинески зид је одлука.О ај нас луди краљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

30.01.2018 16:53

Нема то везе са тензијама и смиривањем тензија. Прво она па јуце њих двојица код Ердија! Следећи Рама и Тачи иду. Несто се ту дешава а Ерди нам преноси нечију поруку а у медијима се пишу приче за малу децу! Ускоро ћемо и сазнати шта је то везано за западни Балкан ова четворка договарала раздвојено са Ердијем.

Name

Дуро

30.01.2018 16:54

Може али по УСА формули -> тражити од БиХ плаћање рачуна за изградњу и трошак дернека - свечаног пуштања у рад.

Name

јоле

30.01.2018 16:48

Њу води кад подес у Ватикан или Њемцку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цлеар

30.01.2018 16:57

Види се како су Трилатералци медјусобно повезани!

Name

Сарајка

30.01.2018 16:50

Хоце,хоце,него ста це?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

30.01.2018 18:34

Ти гарант нећеш.

Name

Јоја

30.01.2018 18:44

Треба посетити комшиницу.Ваља се.Сунце са истока свиће.И обавезно посјетити свој народ у Книну и Вуковару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

30.01.2018 19:22

Сви су коментари дно дна, фуј. А сви сте рођени на Балкану, нико неможе побјећи из овог поднебља а производе толику мрзњу да на повјерухес. А ти исти када се сусретну оћи у очи са оним другим глуме фине и невине људе..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слоба Павловиц црни

30.01.2018 19:41

Није лако ни Колинди,Александру,Бакиру,Рами,Милу,мислим на Дјукановица -кад сефови назову и дају задатак .Сви су они сколарци,стребери.

ОДГОВОРИТЕ