Србија има право да укаже на жртве

Настављају се препуцавања између Србије и Хрватске због изложбе о Јасеновцу која је одржана у у Уједињеним нацијама. Премијерка Србије Ана Брнабић поручује да је Хрватска умјесто протестне ноте требало да подржи изложбу, којом се указује на страшне злочине Холокауста.

Република Српска 29.01.2018 | 18:08
Србија има право да укаже на жртве
Односи Србије са Хрватском увијек су комплексни, иако је Београду у интересу регионална сарадња – оцијенила је премијерка Србије. Она истиче да је невјероватно да у 21. вијеку има протестна нота зато што се прави изложба да би се показали злочини.

“Ја не видим повод за ноту, Хрватска је требало да подржи ту изложбу да би се обиљежиле страшне ствари које су се десиле у Другом светском рату и да се никад више не би поновиле", каже Брнабић.



Коментаришући да између Србије и Хрватске не постоји усаглашеност о броју жртава Јасеновца, Брнабић је рекла да постоје само бројеви који су међународно признати. “Хрватска апсолутно није била заинтересована за заједничко организовања изложбе о Јасеновцу”, каже Брнабић и напомиње:

“Страшно што се уопште води дебата о том питању, и то на међународном нивоу. Србија има право и обавезу да укаже на жртве Јасеновца, Хрватска би то требало да ради сама или да ради са нама и са Израелом и ромском организацијом", наглашава премијерка Србије.

“Овакво реаговање Хрватске било је очекивано”, оцјењује за БН телевизију директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац и указује да је проблем што нема пописа жртава.



“У музеју “Јасеновац” на лијевој хрватској страни Саве имате именом 83.500 жртава, а преко ријеке Саве, у Градини у Републици Српској имате 700.000 жртава. Велике су разлике и то је погодно за манипулације”, појашњава Штрбац и додаје:

“Свим жртвама Јасеновца морамо вратити име. Ако нису имали право на живот, имају право на име”.

(БН)