Јунак Штербик: Био сам код љекара, а онда ме звао селектор!

Шпанија је први пут у историји постала шампион Европе, а нема сумње да је један од најзаслужнијих легендарни Арпад Штербик.  Велики Штербик: Нисам јуниор, али ћу увек доћи! Легендарном голману у 39. години није био проблем да глуми резерву и седи у хотелу и онда изађе на терен у другом полувремену финалне утакмице и потпуно промени однос снага на терену.

Остали спортови 29.01.2018 | 21:45
Јунак Штербик: Био сам код љекара, а онда ме звао селектор!
Некада голман Југославије, Србије и Црне Горе, од 2008. године представља Шпанију, одбранио је неколико важних шутева, увукао је страх међу Швеђане, који касније ни релативно чисте позиције нису успевали да реше.

Штербик је проглашен за играча утакмице, а његова прича је свакако најлепша са шампионата.

Арпад је две године био у пензији две године, али га је селектор Шпаније наговорио да им се прикључи и помогне Шпанији у полуфиналу против Француске, пошто је 'Фурија' остала без свог првог голмана.

У Загреб је слетео дан пре полуфинала и у мечу с 'Галским петловима' доказао зашто је најбољи голман свих времена - одбранио је три седмерца и отворио пут Шпанцима ка финалу.

У финалу је био одличан и са осам одбрана понео титулу најбољег играча финала.

"Играо сам само пола сата на ЕП, нисам се баш уморио", рекао је после меча, а хрватским медијима открио где је био у тренутку када га је Рибера позвао да се прикључи репрезентацији.

"Био сам код доктора на прегледу у Скопљу и седео у чекаоници. Било је око 10:30 сати кад ми је зазвонио телефон. Рекли су ми да сам им потребан и већ у 14:30 сам био у авиону. Дошао сам на вечеру, мало се одморио и ево ме", рекао је Штербик и додао:

"Одлично се осећам. Здрав сам, имам мотива, тиграћу докле го будем могао. Чудно је то, скоро сам стар као и неки тренер. Ево, Динарт је само две године од мене старији. Ипак, покушавам да помогнем и млађима", рекао је Арпад.

Штербик је с Југославијом освојио две бронзе, а са Шпанијом Светско првенство 2013. године, бронзу у Шведској 2011. сребро на ЕП у Пољској пре две године.

Пре два месеца проглашен је најбољим рукометашем света.



Шта би већина спортиста рекла свом селектору ако би им предложио да прођу комплетне припреме и онда две недеље седе у хотелу и чекају прилику да евентуално заиграју на завршном турниру?

Не можемо да тврдимо да би сви одбили, али смо сигурни да легенде каква је Арпад Штербик, у 39. години живота, не би биле одушевљене овом идејом.

Али, Арпад је другачији.

"Нисам јуниор, али сам на располагању", рекао је Штербик након што је решио финале.

Један од најбољих голмана у историји рукомета није имао ништа против идеје селектора "фурије" да учествује у блефу који је, испоставиће се, Шпанији донео прво европско злато у историји и то после четири пораза у финалима претходних европских првенстава.

Ђорди Ривера одлучио је да легендарног голмана који је након две бронзе са репрезентацијом Југославије на светским пренствима 1999. и 2001. године одлучио да напусти наш тим, а онда од 2008. стане на гол Шпаније као новопечени држављанин те земље, остави са стране све до завршнице ЕП у Хрватској и то је био потез на који Французи у полуфиналу и Швеђани у финалу нису били спремни.

Изласком Штербика на гол почетком другог полувремена финалне утакмице у загребачкој "Арени", при резултату 12:14 у корист Шведске, започета је серија "фурије" од 8:1 током које је горостас на голу зауставио седам удараца ривала и потпуно променио ток утакмице као и ниво самопоуздања и једних и других.

"Неки играчи који су на заласку каријере заслужили су ову титулу, попут мене на пример. Ја ћу увек доћи, ако буде била потребна помоћ", рекао је скромно човек, који је после две бронзе са Југославијом у Египту и Француској освојио четврту медаљу са Шпанијом.

"Мислим да су два тима која су највише показала била у финалу. Имали смо тешку утакмицу, али то је боља страна финала. У првом полувремену нам је било јако тешко, јер су Швеђани били бољи у том делу, добро су трчали, постизали лагане голове, а у другом делу преузели смо контролу игре. Заиграли смо добро у одбрани и у нападу, тако да смо заслужено освојили медаљу", рекао је Штербик, а преноси "Балкан-хандбалл".

"Много сам срећан и због себе и због екипе, ово је историјска медаља за Шпанију".

Са Штербиком на голу, "фурија" је бронзу са Светског првенства у Шведској 2011. претворила у прво светско злато две године касније у Шпанији, а потом сребро са Европског првенства у Пољској 2016. у прво европско злато две године касније у Хрватској.

"Честитам Шведској на сјајном турниру. Видели сте и сами да смо у финалу имали два потпуно различита полувремена. На одмору сам тражио од својих играча да се опусте и да уживају у финалу. То је уродило плодом, растеретио сам их", рекао је Ривера.

"Одбрана је била фантастична, као и Арпад на голу. Сигурно да можемо бити веома поносни на ово што смо направили. Ово је велики успех за целу Шпанију", додао је и закључио:

"Велико хвала домаћину на феноменалних 15 дана".

Један од најважнијих играча Шпаније, Дани Сармиенто, рекао је за "Балкан-хандбалл" да о Штербику није потребно посебно говорити...

"Па мислим да нема потребе да истичемо ко је и шта је Арпад Штербик, то сви знају. Да га дижемо у небеса, нема потребе, он је без дилеме један од најбољих голмана свих времена. Његов квалитет је немерљив, видели сте то и вечерас", рекао је Сармиенто.

Штербик је почео каријеру у Југовићу из Каћа из којег је 2001. отишао у Веспрем, а потом од 2004. до 2012. бранио боје Сијудад Реала (иако се овај тим у сезони 2011/12 кратко звао Атлетико Мадрид). Пут га је касније одвео у Барселону (2012-14), па Вардар из којег ће наредног лета као слободан играч прећи у Веспрем и продужити каријеру коју је не тако давно намеравао да заврши управо у Скопљу.

У међувремену четири пута освајао је ЕХФ Лигу шампиона (2006, 2008, 2009, 2017), једном ЕХФ Челенџ куп (2001), три пута био је првак Мађарске и освајач Купа, а седам пута шампион Шпаније и три пута освајач Купа.

Голман године у Шпанији био је 2006, 2007, 2008, 2009. и 2010. године, а МВП првенства 2006.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар