Повлаче чарапе због натписа Алах

Након расистичког скандала са црним дјечаком и мајицом "најкул мајмун", познати свјетски бренд Х&М на удару нових критика након што је на чарапама које производе, наводно, примјећен поздрав Алаху.

Свијет 29.01.2018 | 10:17
Повлаче чарапе због натписа Алах
Шведски модни гигант приморан је да повуче читаву серију дјечијих мушких чарапа са лего мотивима, јер је неколико муштерија примијетило да дио дизајна веома подсјећа на арапски натпис "Алах".

Наиме, како преноси Раша тудеј писање шведских медија, на дјечјим чарапама је лик лего фигуре, радника с кацигом, која у руци држи бетонску бушилицу. Дио који је споран је "траг" рада те бушилице који, ако се погледа наопачке, веома подсјећа на арапску ријеч Алах.

Иако из Х&М-а кажу да је ријеч о пукој коинциденцији, управа те модне марке је ипак одлучила да повуче из продаје спорне чарапе пошто се реакција јавности проширила за кратко вријеме.

Тај најновији инцидент долази свега пар седмица након великог скандала који је у свјетској јавности изазвала кампања за нову дјечију линију гардеробе, на којој је црни дјечак који носи мајицу с натписом "најкул мајмун у џунгли".

Та кампања, која се нашла и на билбордима широм свијета, изазвала је оштре реакције и оптужбе Х&М-а за расизам. Међу неким критикама су биле и пријетње да ће доћи до бојкотовања тог бренда, а неке радње Х&М-а у Јужној Африци су чак биле и полупане.

С друге стране, расистички скандал показао је и да се шведски модни гигант суочава с проблемима у управљању. "Ово је била једна од најтежих година за Х&М", рекао је Јоаким Борнолд, економиста инвестиционе банке Норднет, напомињући да је вриједност акција компаније пала за 35 одсто од јануара 2017. 



(РТЦГ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Логика...

29.01.2018 09:51

Аллах... у преводу Бог. То је СПОРНО, ријец Бог. Остало вец није. Рецимо луди Трамп који је вец планету Земљу заразио својим изјавама и идеологијом коју неко гура преко те будалетине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

29.01.2018 10:12

Неко у континуитету зеи да унисти Х&М. Иде добрим стазама :) У јанурау продаја пала за 40% због расистицке рекламе а сада ово!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аха

29.01.2018 10:27

Мислио сам да је народ мало паметнији од овог нашег балканског. Али се Богами преварих. Добродошли глупи народе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

И рузно и примитивно

30.01.2018 00:27

То је сизофренија да се виде 'кодови' и 'знакови' цак и на царапама. Ако казем да бусилица висе лици на пенис него на натпис Бозјег имена на арапском бицу близе слицности него ико. Посљедице су лоса продаја Х.М., али и лов на Арапе којих се Сведјани покусавају да ријесе са сваког радног мјеста. Да не говоримо о преко 200.000 људи с Блиског Истока који су овисни о социјалног помоци.

ОДГОВОРИТЕ