Бронхије се лакше упале због хладноће

Зима погоршава проблеме на респираторним путевима. На вирусну инфекцију може да се надовеже и бактеријска. За олакшавање тегоба користе се медикаменти којима се ублажава бол и подстиче искашљавање.

Здравље 29.01.2018 | 08:54
Бронхије се лакше упале због хладноће
ЗБОГ промена времена, наглих захлађења и ширења вируса, лекарске ординације су пуне пацијената са акутним и хроничним бронхитисом. Иако чешће оболевају одрасли, деци је потребно више времена да "залече" упалу бронхија, због чега лекари имају више посла да им олакшају симптоме попут упорног кашља и повишене температуре.

Док је прехлада блажи облик упале, бронхитис је запаљење доњих дисајних путева главних бронхија. Најчешће настаје као компликација након прехладе, када вируси, који су главни изазивачи, доспеју дубље у респираторни тракт.

- Када се јави инфекција горњих дисајних путева, бронхије такође реагују, па настаје бронхитис вирусног порекла. То се не може излечити лековима, али се тегобе могу ублажити - каже докторка Невенка Димитријевић, лекар Дома здравља Вождовац и члан Секције опште медицине Српског лекарског друштва.

За олакшавање тегоба користе се медикаменти којима се ублажава бол и подстиче искашљавање. Они не могу да униште вирусе, али помажу да се болест лакше преброди. Хидрирање организма водом и чајевима разређује шлајм, који се након тога лакше избацује из организма. Уколико након две недеље болови и кашаљ не пролазе, неопходно је урадити лабораторијске анализе или спирометрију, како не би дошло до озбиљнијих компликација и упале плућа. Уколико се, ипак, испостави да је у питању бактеријски бронхитис, потребно је применити другачије лечење.

- Уколико вирусни бронхитис траје дуже него што је уобичајено или се не лечи адекватно, може се створити подлога за развој бактеријског бронхитиса. Да ли се ради о вирусу или бактерији, лекар процењује на основу комплетног прегледа грла, ушију, плућа, очију и носа - објашњава докторка Димитријевић.

Уколико се потврди да је у питању бактеријска инфекција, неопходно је лечење антибиотицима. Будући да није сваки намењен истој сврси и не делује исто на све микроорганизме, потребно је да лекар пропише одговарајућу терапију.

- Због тога, антибиотик не треба узимати "на своју руку", онај који већ имамо код куће или смо га користили у сличним ситуацијама, већ је потребно да врсту и дозу одреди лекар - каже докторка Димитријевић.

Будући да свака инфекција исцрпи и ослаби организам, након лечења најважније је ојачати имунитет, како пацијент не би "улетао" из једног обољења у друго.

- Медицинско особље, због контакта са пацијентима, најчешће има проблем са вирусним обољењима и мора водити рачуна о имунитету. Срећом, након прележаног вирусног бронхитиса, мала је вероватноћа да ће доћи до истог обољења поново - каже докторка Димитријевић. - Због тога што наш организам у контакту са алергенима развија реакцију имуног система, наше ћелије одбране повећавају отпорност организма на вирусе који смо већ "пребродили".

ХРОНИЧНИ ЈЕ МНОГО ОПАСНИЈИ

НА АКУТНИ брохитис утиче прехлада и најчешће је изазван обичним вирусима, који су најпре захватили дисајне путеве. С друге стране, узроци хроничног бронхитиса нису у потпуности познати, али већина лекара издваја три најважнија фактора који га узрокују - атмосферско загађење, инфекције дисајних путева и дувански дим.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар