Запрепашћен сам таквим лицемерјем

Министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући протестну ноту коју је Хрватска упутила Србији због његових изјава у УН о Јасеновцу, рекао је да је запрепашћен таквим "лицемерјем и безобразлуком".

Србија 28.01.2018 | 21:54
Запрепашћен сам таквим лицемерјем
Дачић је за Тањуг казао да је изложбу о Јасеновцу која је постављена у УН-у требало да организује Хрватска, а не Србија те да он у свом говору није изнео лажне чињенице и податке.

"Шта је у томе лажно? Ја сам рекао да је то једини логор у Европи који није био под Хитлеровом Немачком, него под усташама, друго да су тамо људи убијани на најсвирепији начин", рекао је Дачић.

Додао је да је систем убијања у концентрационим логорима под контролом Немаца био другачији - путем гасних комора, док је у Јасеновцу постојало такмичење чувара ко ће колико заклати Срба, Јевреја и Рома те да је из хрватских извора познато да је током једне ноћи победник заклао 1360 Срба и то специјално израђеним оруђем за то - „србосјеком", ножем за клање Срба.

„Пошто су они послали телефаксом ту ноту, ја ћу им послати препорученом поштом имена и презимена 20.000 деце убијених у Јасеновцу и другим концентрационим логорима. Барем би требало да ћуте из почасти и сећања на те жртве", истакао је Дачић.

Он је навео да је премијера Хрватске Андреја Пленковића поменуо зато што је он обишао Јад Вашем у Јерусалиму и рекао да је запрепашћен ужасима Холокауста и додао да је и том приликом хрватски премијер споменуо само Јевреје.

„Али, подсетићу да су у Јасеновцу поред Јевреја пре свега страдали Срби зато што су били Срби, зато што је званична политика усташког режима била трећину Срба побити, трећину покрстити, а трећину протерати и то је радио и говорио Миле Будак. Колико градова данас у Хрватској има улицу која се по њему зове?", навео је.

Дачић је додао да је немогуће да се деси да испред Маутхаузена или Дахау стоји „хајл Хитлер" или „зиг хајл", као што је испред логора у Јасеновцу стајала табла са натписом „за дом спремни".

Он је истакао да изложба о Јасеновцу у УН-у није уперена против Хрватске, већ против злочинаца и оних који правдају злочине, оправдавају их, умањују, релативизују.

„Ако не желимо да никада више не буде оваквих злочина, онда треба сви заједно да учествујемо у обележавању оваквих злочина и зато сам запрепашћен због овакве протестне ноте", рекао је Дачић.

„Просто не могу да верујем да се неко још љути и да ми треба да се извињавамо што смо организовали изложбу о томе како су нас клали и убијали. То је стварно врхунац лицемерја и безобразлука", истакао је.

Додао је да ако то подразумева нарушавање односа Србије и Хрватске, да је спреман да поднесе све консеквенце, али да сматра да је историјски важно за српски народ да се истина о Јасеновцу чула у УН.

Он је навео да није говорио о актуелној Хрватској, већ о НДХ која је била „велика Хрватска, до Земуна, Новог Сада и Шапца" и запитао „када је то велика Србија уопште постојала".

„Они и дан данас у сваком говору говоре о великосрпској агресији, а то је била великохрватска агресија, која је обухватала и Босну и Херцеговину и обухватала део Србије. Тамо је живела трећина православног становништва, милион и 900 хиљада", рекао је Дачић.

Навео је да ниједном није споменуо колико је било жртава јер га бројеви жртава уопште не интересују, већ да сматра да као што Србија уважава хрватске и било чије жртве у сваком рату, тако би свако требало да се поклони сенима оних који су страдали од усташког ножа.

„Не знам зашто су се они препознали? Ја сам рекао да то није уперено ни против кога, осим против злочинаца или оних који оправдавају те злочине", закључио је Дачић.

Министарство спољних и европских послова Хрватске саопштило је раније данас да је упутило ноту Републици Србији због изјава министра (спољних послова Србије Ивице) Дачића датих приликом отварања изложбе "Јасеновац - право на сећање" у УН у Њујорку.

(Тањуг)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

yугословен

28.01.2018 18:20

НИСИ БИО НИ РОДЈЕН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајкер

28.01.2018 23:03

Јеси ли научио ону пјесму соте мори соте.

Name

...

29.01.2018 00:20

А сада да се подсетимо шта су неки људи рекли о Курбатима (како их назива Др Осман Каратај,у својој књизи:"У Потрази За Изгубљеним Племеном") 1) "Хрвати никада у хисторији нису имали владара који је говорио њиховим језиком" (Фрањо Јосиф) 2) "Хрвати, то су дроњци" (Фрањо Јосиф) 3) "Хрвати су измет људског рода" (Адолф Хитлер) 4) "Хрвати су најхрабрији народ на свету не зато сто се ницега не боје, него зато сто се ницега не стиде" (Јован Дуциц) 5 )"Од свих народа на земаљском сару, Хрвати су најгрознији" (Карл Марx) 6) "Бозе сацувај нас глади, куге и Хрвата" (изнад улаза у једну Њемацку катедралу) 7) "Хрвате треба ставити под старатељство" (Теодор Рузвелт).(Латиница је коришћена јер је текст копиран)

Name

Мали Србо

28.01.2018 18:27

Влада Хрвтске је потпуно заказала, направила апсолутно све криво сто су могли направит. Срби су ту излозбу направили да мало испровцирају хрвате, а хрвати су насјеле на то. Умјесто да подрзе излозбу и сокирају србе са своим ставом, а себе да окрену од устваста и устаских злуцина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марица

28.01.2018 18:27

Љут на Хрватску,Турцима пјева на увце.Прави социјалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментатор

28.01.2018 19:27

А Сребреница, по твоме понашању као да нико није убијен а о твојој политици да се и не прича.

Name

Не питај их за први милион

29.01.2018 08:26

Крајино сузо неко пати, неко паре уз’о...

Name

Ре Марица,

29.01.2018 09:41

Уф уф,ста цемо са тобом .

Name

yугословен

28.01.2018 18:28

ДАН ТМУРАН ЈА МАМУРАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

лакрдија

28.01.2018 18:37

А Додик казе неки дан да це понудит Хрватској понуду о специјалним односима и да нема нити једно нерјесено политицко питање са Хрватима, па ста је сада министре????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2018 20:32

Неки од њих су њихови играци....???

Name

Ро

28.01.2018 18:53

Зна се о логорима за дјецу и о свему шта су радили у логорима.Они би да се о томе не пише. Не треба их слушати шта причају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да се не заборави

28.01.2018 19:23

"На жези срашној тихо су нас жњели, к'о мртво класје које једва шушти. То се чула само крв што из грла пљушти" стихови су Хрватског пјесника Ивана Горана Ковачића, а односе се на жртве Јасеновца. Још да би лијепе среће па да оригинална Јасеновачка грађа никад није дошла под ингеренцију предсједника РС па је он прослиједи Хрватској, какав би тек онда одјек у слободарској Америци имала изложба са свим тим оригиналним експонатима и документима? Хоћу да вјерујем да је народ у РС дубоко свјестан ове чињенице и да му више ама баш нико неће моћи подтурати приче о томе ко су издајници, а ко патриоте? Под претпоставком да не болујемо сви од колективне амнезије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анализа запада

28.01.2018 19:31

Јасеновац је пецат стосу хрвати а Хаг је све рекао о том питању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устасе

28.01.2018 19:51

Домовину имате искљуциво сто годинама сатирете све сто је српско, гадлте ми се, поврацам на помисао да се хвалите устаством, Господ вас казнио.

Name

Когде

28.01.2018 19:57

Свака цаст Дацицу. Напокон једна паметна

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПТПЦ

28.01.2018 20:00

Сачувај нас Боже куге, глади и Хрвата!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

28.01.2018 23:25

Скоро сва фамилија ми је побијена у Јасеновцу само бака и прабака остале зиве и то покрстене од католика , да би сацувале главу склоњене у неку рвацку породицу да буду слуге.. ал најтузније од свега сто овај Дациц , пропали политицар , брани нас од рвата.. па зар нема нико паметнији и спозобнији правник од овог лика да нам брани претке и изгања правду ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

29.01.2018 20:20

Залосно јесте сада о томе говорити,ста се радило од 1945-цутало??,мус....!!! Мозда поново изаберу Курта Валхајма за предсједника УН....????