БиХ с обавезама касни три године

Босна и Херцеговина требала је до 1. јануара 2015. године завршити усклађивање Трећег енергетског пакета, на шта се обавезала приступањем чланству у Енергетској заједници, а то значи да касни са испуњавањем обавеза три године, подсјетио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Босна и Херцеговина 28.01.2018 | 11:06
БиХ с обавезама касни три године
Одговарајући на питање делегата Клуба Бошњака Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сеада Кадића о томе гдје је БиХ у том смислу с обзиром и на изречене санкције, Шаровић је рекао да је БиХ чланица ове заједнице од 2006. године када се обавезала да ће своје законодавство ускладити с напредним законодавством Енергетске заједнице, односно Европске уније.

Осим тога, министар Шаровић напоменуо је да у потпуности није усклађен ни Други енергетски пакет, а у исто вријеме спрема се Четврти енергетски пакет и сада је потпуно јасно да БиХ увелико касни са испуњавањем обавеза, односно налази се на зачељу процеса прилагодбе законодавства у односу на све друге чланице Енергетске заједнице.

Најважнији документ који је потребно ускладити је закон о регулатору електричне енергије и гаса на тржишту и пријеносу електричне енергије који је Министарство спољне трговине и економских односа припремило раније у сарадњи са ентитетским министрима и 2016. године потписан је споразума између три надлежна министарства.

"Споразумом смо се обавезали да ћемо ускладити законодавство и у одређеном року доставити га Европској унији и Енергетској заједници, а такав усаглашен закон би био кључна тачка да БиХ буду укинуте санкције Енергетске заједнице", појаснио је Шаровић.

Напоменуо је да би то доношење омогућило приступ БиХ различитим фондовима попут платформе за западни Балкан, али и свим фондовима Европске уније кроз претприступне фондове.

Подсјетио је да је уприличено 11 министарских конференција и да је закон усклађен у највећој мјери те да је договорено да ће до краја децембра прошле године оба ентитета доставити мишљења на закон како би он био у процедури, али то није учињено.

Као други важан документ за ову област Шаровић је навео доношење стратегије која се односи на енергетски сектор. За њу је Министарство спољне трговине и економских односа осигурало 300.000 КМ, за државни ниво и ентитете, како би се ускладиле енергетске стратегије и о томе је постигнут међуентитетски договор.

"Ради се на овом документу, но ни он још увијек није у процедури, а и тај документ омогућава пролаз када је у питању енергетски сектор", казао је министар, додајући да БиХ нико не присиљава да донесе закон и стратегију, него је то унутрашње опредјељење.

Најавио је и да ће се наставити радити на испуњењу услова, али уколико се то не догоди БиХ ће и даље трпјети санкције и неће моћи улагати или добивати средстава из ЕУ за различите пројекте из ове области.

Извор: Фена

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Са стране

28.01.2018 12:51

Тачно толико БиХ има неспособан Савјет министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.01.2018 14:04

Саровиц годину дана моли да се Зељка накани да донесе закон који отклања блокаде. СМ је своје одрадио проблем је у влади РС.

Name

Истоцно Сарајево

28.01.2018 19:29

Иде Мирко у окт 2018 као брзи воз!!!

ОДГОВОРИТЕ