Спремили сахрану а она ипак жива

Јуче је 95-годишња Марија Маттхиас из Семељаца код Ђакова проглашена мртвом. Ожалошћена родбина је након обавјештења о смрти баке почела припреме за покоп, пише Глас Славоније.

Регион 27.01.2018 | 16:39
Спремили сахрану а она ипак жива
Традиционално, договорени су свештеник и термин сахране која је требала бити одржан данас у 15 сат, кармине у мјесном одбору уз печенку и гужваре и гробно мјесто.

У вријеме припрема за покоп, старица је жива лежала у болесничкој соби у осјечком КБЦ-у. Што се, заправо, догодило, покушао је сазнати унук Марије Маттхиас Јосип Шогорић. 

"Бака је била смјештена у једном приватном дому за старије. У четвртак јој је било лоше па је одвезена у осјечки КБЦ, гдје је била на опсервацији, с њом је био и Јосип. У болници му је речено нека иде кући, а да ће бака бити смјештена на неком од одјела. На крају су је смјестили на гастроодјел. Истога тог дана послијеподне око 16 сати звали су нас из дома да је бака преминула", испричала је Шогорићева супруга Михаела. Претпоставили су да је процедура таква, с обзиром на то да је бака била у дому, да су из болнице прво јавили у дом о бакиној смрти.

Дознао да је бака жива кад је отишао средити папире у КБЦ

"Газди дома јављено је да је бака умрла. Нормално, ми смо се ухватили припрема, све је приређено, од дома за кармине, хране, погребне фирме за превоз покојника, чак је ископано и пола раке. Међутим, кад је мој супруг отишао с личном картом у КБЦ како би средио папире, назвао ме је и рекао да је бака жива", додала је Михаела.

Бака Марија Маттхиас је најстарија жена у селу, рођена је 1923. године. Обавјештење о смрти баке породица је полијепила по цијелом селу, али и сусједнима, па је јуче услиједило хитно скидање осмртница. 

"Можете мислити како је било мом супругу када су му у болници рекли да је бака жива. Није могао вјеровати па су му отворили врата собе, гдје је бака лежала на кревету", казала је Михаела.

Осјечки КБЦ тврди да нису звали дом у којем је била бака

Из Управе осјечке болнице саопштено је да  код њих није дошло до грешке.

"Пацијентица М. М. (1923.) запримљена је у Клинички болнички центар Осијек на Обједињени хитни болнички пријам 25. јануара 2018. у 9.17 сати у пратњи власника Дома за старе и немоћне Канисек. Пацијентици је пружена потребна лијечничка помоћ те је након тога хоспитализирана на Клиници за унутрашње болести. Управа КБЦ-а Осијек нема сазнања да је било ко од наших радника обавијестио Дом за старе и немоћне Канисек да је њихова штићеница преминула. Увидом у евиденцију одлазних позива за дан 25. јануара 2018. из КБЦ-а Осијек, видљиво је да није упућен позив према броју власника Дома за старе и немоћне Канисек. Самим тиме не можемо утврдити истинитост навода породице. Као контакт-особа наведен је унук пацијентице те, према протоколу КБЦ-а Осијек у случају смрти, надлежни лијечник обавјештава искључиво особу која је наведена као контакт-особа. Искрено нам је жао због настале ситуације те се надамо да ће се утврдити околности које су довеле до овог случаја", саопштено је из КБЦ-а Осијек. 

С обзиром на то да неки од чланова породице баке Марије Маттхиас живе у иностранству и да су одмах након вијести о њезиној "смрти" кренули на пут, вијест како је она жива затекла их је на пола пута према Хрватској.

"Неслана шала"
 
У Дому за старије и немоћне особе Канисек у Ернестинову, како тврди власник Иван Канисек, стигао је позив да је старица преминула.

"Ако КБЦ Осијек тврди да није упутио позив, иако је особа која је назвала рекла да зове из Клиничког болничког центра Осијек, не знам шта рећи. У овом вам тренутку не могу рећи број с којег је звано јер радим такав посао да 24 сата морам бити доступан и не гледам телефонске бројеве с којих ме зову. Имам спремљене бројеве у именику, но ако зове неки непознат број који немам меморисан, јавим се, али га не памтим. Тај телефон користим искључиво за посао и примам бројне позиве. Ако тврде да није упућен ни један позив према мом телефонском броју, једино што могу рећи је да је то нечија неслана шала, не знам како бих то уопште формулисао. Не могу вјеровати да би било која особа могла пренијети такву информацију, поготово што је жена, хвала драгом Богу, још увијек жива", казао је Канисек. 

На питање је ли могуће да је дојава била злонамјерна и да му нетко "смјешта", Канисек је одговорио: "И то је могуће. Конкуренција у послу је велика. Ми смо отворили објект који је као такав један од ријетких на подручју Славоније и Барање. Вјерујем да то може бити и неки данак љубомори. Можда неком сметам на тржишту, ни ту варијанту не искључујем." 

(Глас Славоније/СБ)

Коментари / 0

Оставите коментар