УКЦ дугује близу 100 милиона КМ

Дуговања Универзитетског клиничког центра Републике Српске према добављачима и Пореској управи РС достигла су енормну цифру од 97,1 милион КМ. Кредит од 55 милиона КМ, који је недавно одобрен, само ће дјелимично ублажити финансијску стање у највећој здравственој установи у РС, сматрају синдикалци, али и љекари.

Република Српска 27.01.2018 | 15:25
УКЦ дугује близу 100 милиона КМ
Иако у УКЦ РС истичу да обавезе за порезе и доприносе измирују редовно од марта прошле године, на наплату су дошла милионска дуговања из претходних година.

Нерепрограмиране пореске обавезе закључно са 23. јануаром ове године, потврђено је за ЦАПИТАЛ, износе око 42,6 милиона КМ, док су доспјеле обавезе по репрограму из 2015. године 8,26 милиона КМ. Добављачи, пак, потражују својих 46,2 милиона КМ.

Клинички центар је присиљен да затражи нови репрограм пореског дуга.

“УКЦ РС  редовно измирује обавезе за порезе  и доприносе по основу личних примања радника од марта 2017. године, а наведени дуг се односи на доспјеле обавезе по основу пореза и доприноса до марта 2017. године. Доспјеле обавезе према добављачима износе 46,2 милиона КМ. Новим кредитом ће бити измирене све обавезе према банкама, односно кредити из ранијег периода, као и велики дио обавеза према добављачима. Доспјели дуг према Пореској управи до марта 2017. године ће бити предмет репрограма за који је поднешен захтјев”, казали су у писаном одговору за ЦАПИТАЛ у УКЦ РС.

Синдикалци, огорчени укупним стањем у здравсту РС, наводе да ће кредит који је одобрен УКЦ РС ријешити тек мали дио проблема. Влада РС и Фонд здравственог осигурања РС свакако би, предлажу, могли да поведу рачуна о новцу намијењеном највећој здравственој установи.

“УКЦ РС велики дио посла одрађује за друге здравствене установе. Нисам за кредите, али овај је био неопходан. Уговор УКЦ, Владе и ФЗО тежак је око 70-80 милиона КМ и заиста је мали па би га требало повећати бар за 30 милиона КМ како би УКЦ функционисао. Тако би се помогло овој здравственој установи. Кредит који им је одобрен тек је кап воде у мору”, казао је предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите РС Миленко Гранулић.

Без корјенитих промијена, сматрају у Струковном синдикату доктора медицине РС, нема помоћи УКЦ РС.

“Не видим начин да се кредитом могу сервисирати обавезе. Идемо из кредита у кредит. То је врећа без дна, а системски се ништа не рјешава. С друге стране, плате медицинара су најниже у региону и надлежни немају слуха за то. Ситуација у здравству је изузетно лоша”, оцијенио је предсједник овог синдиката Миодраг Фемић.

Влада гаранцијом потенцијално задужује РС

Рефинансирање дуговања Универзитетског клиничког центра Републике Српске са 55 милиона КМ кредитираће „УниЦредит банк“ и „Комерцијална банка“ Бањалука.



Одлука о понуђачу донесена је 19. децембра прошле године, а ово је уједно била и једина пристигла на тендер расписан 28. септембра прошле године.

„Утврђено је да је понуда групе понуђача ‘УниЦредит банк’ Бањалука, ‘УниЦредит Банк’ Мостар и Комерцијална банка прихватљива и сачињена у складу са условима из тендерске документације те је на основу утврђеног критеријума економски најповољнија понуда на бази подкритерија (висина каматне стопе – учешће 70 одсто, висина провизије за обраду кредита – учешће 20 осто и рок за пребацивање новца од момента комплетирања документације за кредит – учешће 10 одсто“, наводи се у одлуци УКЦ РС.

За реализацију уговора УКЦ мора обезбиједити гаранцију Републике Српске па се очекује да Влада РС донесе одлуку на основу недавно измијењених законских мјера.

Одлука УКЦ о прихватању понуде за  кредитирање донесена је само шест дана након што је управо Влада РС, иницирајући измјене Закона о задуживању, дугу и гаранцијама, преузела надлежност од Народне скупштине РС за издавање гаранција у име Републике Српске. Посланици су на ово пристали 13. децембра.

„Влада доноси појединачне одлуке о издавању гаранције Републике Српске. Одлуком Владе именује се овлашћени потписник гаранције, који у име РС потписује гаранцију, у складу са одредбама овог Закона и другим прописима“, стоји у новом акту.


(Цапитал)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Херцеговац

27.01.2018 14:37

Па богданиц и премијерка се хвале успјесима.хааахаааа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

27.01.2018 16:16

Живимо и радимо као да рата никада неће бити, али се припремајмо као да ће изити сутра.

Name

Б. Б.

27.01.2018 14:54

Браво Богданицу, само удри док све не унистис!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја сам

28.01.2018 12:48

ПА НИЈЕ ДАЛЕКО!

Name

Др.Адио

27.01.2018 15:16

Па-Па УКЦ...што је било, било је...сад нека лијече и раде подобни страначки пулени и спонзоруше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дубиоза колектив

27.01.2018 15:26

Па кад га прије Дјајиц насвира на 100 милиона. 75 му је Станетиц оставио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.01.2018 15:29

И казу стабилност. Па добро имате ли ви ста напредније од стабилности да понудите. И црна земља је стабилна И гробље је стабилно, само сто се тамо ниста не десава. РС и БиХ све висе постају као добро уредјено гробље. Ста народ има од тога сто је РС стабилна. И Сјеверна Кореја је стабилна и то деценијама. И гдје их је то довело? До глади. И док сви у Европи се понасају као Јузна Кореја, ми идемо путем Сјеверне Кореје. Стабилност је данас друга ријец за пропадање. Тај појам је имао смисла након Другог свјетског рата док данас када сви напредују, стабилност знаци пропадање јер систем мора да се развија да би људи могли да нормално зиве и остану на својом подруцју. У садасњим условима, људи ни у граду не могу да зиве нормално, док РС це бити заиста стабилна тек када се фабрике, амбуланте, модерна инфраструктура, сколе итд буду (поново) на селима и другим мање урбаним мјестима. Паметне нације граде и тамо гдје нема зиве дусе, само ми и оно сто имамо не знамо ста са тим. Зато нам и јесте тако како нам је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

27.01.2018 15:34

Ова власт, њена једина стратегија јесу дугови и гомилање дугова докле год ММФ то дозвољава. Дугове гомилају и из разлога да, уколико изгубе, да могу друге кривити за своје дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Објективно гледам

27.01.2018 15:36

Последњих неколико година УКЦ РС је постало мјесто "збрињавања" татиних и маминих синова као и нових генерација спонзорусица(преквалификоване сестре и експрес докторице ).Онда не треба да цуди нељубазност,бахатост,неструцност и не знање!Стварно најбољим не дозвољавају приступ,а постепено тјерају најквалитетнији кадар који је запослен.У УКЦ РС,подигли су нове зидове,офарбали старе....али тамо прави струцњаци и добри људи(којих је мало и све их је мање),немају са цим и немају СА КИМ радити!То је болна истина,иако се резим сваки дан хвали новим процедерума и великим струцњацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрр

27.01.2018 17:36

Све изречено је апосолутно тачно. И још много тога има,што би се данима могло писати. Слушам синоћ Богданића. Он је пао са Марса. Рече да је у УКЦ отишло пет љекара , а примљено 10.Љекар је сигуран у свој рад када специјализира ( 4-5 година) па након тога ради још пет година.Медицнске сестре су преквалификоване гимназијалке,фризерке, чистатице. .. Не знају гдје је вена!!!Уколико не дође до ХИТНЕ СМЈЕНЕ кадрова почев од Богданића, Ђајића,Стевандића.....и не поставе се стручни и честити људи без обзира да ли су, или нису чланови било које партије УКЦ се може затворити јер је дно дна у сваком погледу!

Name

Карадоз

27.01.2018 15:40

Ако то није банкрот ста је онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац рс

27.01.2018 15:58

СВЕ ЈЕ ТО ТАЦНО АЛИ НИСТА НЕ ВРИЈЕДИ КАД ЈЕ ДОДИК ЗАПОСЛИО СВЕ СВОЈЕ БИРАЦЕ И ЊИХОВУ РОДБИНУ ТАКО ДА МУ ЈЕ ДОВОЉНО ДА СВАКЕ ИЗБОРЕ ДОБИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милена

27.01.2018 17:20

Затворите то и не срамотите се висе. Какав УКЦ и какви бакрачи? То се деси кад силом правите државу у држави. Нема ту среће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Павле Паола

27.01.2018 18:29

Све похвале за Доктора Којовић .

ОДГОВОРИТЕ
Name

модрицанин

27.01.2018 19:18

Надам се да премијер и влада РС (министри), гарантују и својом имовином да це новац од новог задузења бити правилно распоредјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УДРИ БАГРУ

27.01.2018 22:23

СВАКА ТРАВКА КОЈУ НАГАЗИ СТЕВАНДИЦ УВЕНЕ. СВАКО ДРВО ПОРЕД КОЈЕГ ПРОДЈЕ ОСУСИ СЕ. СВАКА ТРАФИКА ПРЕД КОЈОМ СТАНЕ ПРОПАДНЕ...... ПА СТО БИ БИЛО БОЉЕ И У УКЦ БАЊА ЛУКА У КОЈЕМ ЈЕ ОН ДИРЕКТОР ДО ДИРЕКТОРА. ПРОПАЛИЦА УЗ ПРОПАЛИЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

драги

28.01.2018 13:06

ДОБРО ЈЕ ТО МАЊЕ ОД 200.

ОДГОВОРИТЕ