АО: Каролина узела круну у Мелбурну и сјела на трон!

Каролина Возњацки освојила је први Гренд Слем у каријери пошто је у великом финалу Аустралијан Опена савладала Симону Халеп – 7:6(2), 3:6, 6:4!

Тенис 27.01.2018 | 12:45
АО: Каролина узела круну у Мелбурну и сјела на трон!
Каролина је постала прва Данкиња освајачица неког од четири највећа турнира, а уједно се и вратила на прво место WТА листе после осам година, управо уместо Румунке.

Финални спектакл трајао је готово три часа (2:53), Возњацки је боље почела и после испуштеног брејка стигла до предности у сетовима кроз тај-брејк, али је онда невероватно борбена Халеп, кроз вртоглавицу и грчеве, успела да одбије све нападе противнице и да брејком у осмом гему другог дела меча најави још већу драму. 

Видели смо неколико спектакуларних поена, огромну и изнурујућу борбу на обе стране, што је довело да фестивала брејкова у одлучујућем делу сусрета. 

Каролина није успела да сачува рана два брејка, односно Симона је проналазила начин да јој одговори и затим стигне до тоталног преокрета, али је маратон у полуфиналу са Анђелик Кербер ипак оставио превише трага на њено физичко стање. 

Возњацки се максимално фокусирана вратила на терен, после краћег медицинског тајм-аута и за њу, и поново у потпуности преузела контролу на терену и заслужено успела да стигне до свог првог трофеја на неког од четири највећа турнира из трећег покушаја, док ће Симона морати да сачека барем четврту прилику. 

Победници ће припасти и 3.200.000 евра, док ће поражена морати да се 'задовољи' са дупло мањом сумом.

Возњацки је веома сигурно ушла у меч, деловало је усресређено од првог поена, да би јој, после лако освојеног првог гема, то донело рани брејк. Халеп је спасла прву, али не и другу шансу ривалке, која потом мини-преокретом долази до 3:0. 

Румунка у наредна два сервис гема није изгубила ни поен, али је Данкиња, исто тако, веома лако успевала да чува стечену предност, па је дошла у ситуацију да својим сервисима потврди бољу игру (5:3). 

Међутим, онда се догодило нешто толико специфично за женски тенис – Каролина је изгубила три поена у низу, успела је да се извуче у прва два наврата, али је приликом треће брејк лопте послала лоптицу у аут за наставак борбе у првом делу дуела. 

Деловало је да ће Возњацки по ко зна који пут у каријери испустити стечено вођство и тако себе довести у незавидну ситуацију, али овога пута то ипак није дозволила. На почетку тај-брејка заиграла је исто као и на старту меча, враћала је готово сваку лоптицу и на крају потпуно заслужено стигла до толико жељеног вођства – 7:6(2).

Почетак другог сета обележила су два поприлично рутинска гема на обе стране, али је онда уследила велика борба на сервис Халеп.

Видело се да нешто није у реду са Румунком, која је тек после спасене нове четири брејк шансе успела да освоји свој други гем, да би се претпоставке испоставиле као тачне када је десетак минута касније показала ка штабу да није у стању да игра, због врућине и велике влажности.

Пошто је повела са 3:2 затражила је медицински тајм-аут, а лекари су јој измерили притисак и утврдили да има проблема са одржавањем равнотеже.

Ипак, пауза и третман одмах су дали резултата, па је период ошамућености убрзо нестао, а Симона успела да се врати у малопређашњи ритам, односно да одржава игру 'гем за гем' (3:4).

У тренуцима када се јавио и проблем са ногом, највероватније у виду грча, Халеп је показала зашто је сматрају једном од најспремнијих и најборбенијих играчица. Нападала је прве сервисе ривалке и дошла до две везане прилике да дође до изненађујућег брејка, што и чини већ из прве прилике, а потом и уводи меч у трећи, одлучујући сет – 6:3!

Каролина је старт последњег дела игре отворила на исти начин као и меч – повела је, а затим још једном агресивним приступом створила шансу за брејк, коју ни овога пута не пропушта (2:0).

Имала је моментум на својој страни, али је неуморна Румунка имала другачије планове, када долази до највеће борбе, после готово два и по часа борбе.

Обе играчице 'пустиле' су руку, играло се снажно и са доста ризика, а такав приступ донео нам је четири брејка у низу. Возњацки у два наврата није успела да сачува можда и одлучујућу предност, пре него што је Симона сигурним сервисима прекинула серију брејкова (3:3).

Чекао се одговор Каролине, али је уследио још један брејк Халеп, која у потпуности преокреће ситуацију у своју корист и долази на свега осам поена до прве Гренд Слем титуле.

Међутим, женски тенис не би био то што јесте да крај није дошао са спектакуларним преокретом. Каролина је најпре, после краћег медицинског тајм-аута, успела одмах да одговори, за шести брејк брејк у низу, а онда, после успешне серије за 5:4, кроз неколико сјајних поена натерала противницу на грешку вредну толико жељеног трофеја – 6:4!

Српкиња, Маријана Вељковић, добила је нову велику част, пошто је указано поверење да дели правду у борби за пехар.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар