ЕЛ - Анализа: Да ли је лијек за Олимпијакос „Пионир ефекат“?

Имаће и Звездини навијачи коначно разлог да пирејски клуб дочекају уз појачану температуру и набој адреналина. Потребно је да се Олимпијакос не осећа добро као гост, без обзира колико јаке и добре биле везе две навијачке фракције. . .

Кошарка 26.01.2018 | 14:45
ЕЛ - Анализа: Да ли је лијек за Олимпијакос „Пионир ефекат“?
Црвена звезда је пред новим евролигашким тестом. Најтежим у 2018. години.

Када је гостовала Ефесу пре две седмице, Звезда је пред собом имала лепу шансу да упише важан брејк и тако остане у реалној трци за четвртфинале. Није је искористила. Долазак Химкија био је виђен као прилика каква не би смела да се пропусти због кризе богаташа из Подмосковља. Звезда је и ту прилику испустила. Сада пред екипу Душана Алимпијевића излази Олимпијакос (ТВ Спортклуб, 19.00) као изразити фаворит, са жељом да настави традицију успостављену још новембра 2014. године.

Уочи доласка рањеног лава из Пиреја намеће се много логичних питања чије одговоре стрпљиво чека армија навијача. 

Колико Црвена звезда може без понајбољег стрелца Џејмса Фелдина и прекаљеног команданта у рекету Пера Антића? Да ли од Алена Омића треба да се очекује да направи разлику после само неколико тренинга са екипом? Имају ли црвено-бели довољно горива да скину једини скалп из постојећег евролигашког друштва који им недостаје у Београду? И, да ли је за тај, коначни слом Олимпијакоса свих ових година заправо био потребан „Пионир ефекат“?

Неозбиљно би било констатовати да се Олимпијакос из досадашња два гостовања Црвеној звезди "провукао", али је оба пута остварио тесне победе - извојеване на велико искуство. Обе утакмице имале су заједничке имениоце: жестоку, мушку одбрану и као резултат тога мали број поена на обе стране. И игране су у Комбанк Арени. Сада ће се по први пут играти у дворани Александар Николић. 

У првом овосезонском дуелу Олимпијакос је искористио Звездин лош моментум и противнику истих клупских боја учинио пораз додатно болним. Било је то једно од најлошијих издања јадранског и српског шампиона у Европи откако је дошло до великих промена у систему клуба са Малог Калемегдана. Уједно и со на рану коју је отворио ЦСКА у Комбанк Арени свега два дана раније. Резултат је био идентичан: Звездин пораз резултатом 59:85. 

Од утакмице у Пиреју до данас много тога се променило на обе стране. Тренер Јанис Сфајропулос неће моћи да рачуна на врло доброг Димитриса Аграваниса и великог радника Јаниса Папапетруа, али ће у тиму бити Василис Спанулис и Јоргос Богрис. Звезда више нема Николу Радичевића, али ту је Дилан Енис. Џејмс Фелдин одсуствује због уганућа скочног зглоба, док Перо Антић и даље има својих мука са упалом Ахилове тетиве, али ће га вечерас мењати новајлија Ален Омић. 

И управо присуство словеначког центра бити можда и од кључног значаја за одбрану рекета, који је Олимпијакос преко Николе Милутинова, онда и Џамела Меклина и Костаса Папаниколауа тако лако експлоатисао. Матијас Лесор био је беспомоћан под ударима српског дугајлије, равнотежу је успео да направи Антић, али је за окршај са центром таквог калибра потребан неко сличне конституције. Спреман да "загризе" и већ од старта покаже да у његовом рекету нема лаких поена. Омић је у прошлости имао таквих утакмица и неко је ко зна да покаже своју борбену страну без оклевања. То ће тренеру Алимпијевићу бити од великог значаја у намери да се исправи велики пропуст из првог сусрета, када је Олимпијакос готово половину поена (40) убацио из непосредне близине коша, од чега су четири акције као последицу имале и додатно слободно бацање. 

Опет, Омићу не треба стављати превелики терет на леђа, пошто се још упознаје са системом, новим тренером, саиграчима, али и атмосфером крцатог Пионира и његове праве утакмице треба очекивати тек у наредном периоду. 

Није реално очекивати победу, али јесте надати се истој. Олимпијакос је у озбиљним проблемима када игра на страни и то је проблем који се јавио од половине прошлог месеца. Пирејски црвено-бели остварили су само две победе на претходних осам гостовања, од чега је једна била у мечу са Прометејем у грчком првенству, а друга против Ефеса који је тих дана направио велики рез отпуштањем Велимира Перасовића и довођењем Ергина Атамана, уз неколико кадровских промена. Химки и Басконија су  у последња два Олимпијакосова гостовања ишла на 82 и више поена, а црвено-беле оставили на тачно 54. 

Олимпијакос је у оба сусрета имао јако лоше проценте шута са дистанце (5/20; 5/19), с тим да је Химки до победе стигао уз врло ефикасну реакцију са дистанце, док је Басконија напунила кош из рекета. Василис Спанулис, такође, није био у свом шутерском елементу, као ни Џамел Меклин. Донекле и Јоргос Принтезис. 

За Црвену звезду се назире пут до победе, али би много тога морало да се поклопи. Од праве атмосфере на трибинама, да се у ваздуху осети чист набој енергије (мада су утакмице против Олимпијакоса по правилу увек биле млаке, или домаћинског карактера због добрих односа навијачких фракција два клуба), до готово савршеног приступа београдских црвено-белих. Тејлор Рочести на свом офанзивном, а Бранко Лазић и Немања Дангубић на дефанзивном максимуму, циљану одбрану рекета и неутралисање Олимпијакосових нападачких опција из сенке (када су Спанулис и Принтезис у свом елементу, ниједна одбрана није довољно добра). Такође, одбрана централног пика као бољка која Црвену звезду мучи од почетка сезоне. Можда би баш Омић својим дугим рукама и паметним искакањима могао да направи разлику... Ту ће важну улогу имати и остатак петорке добром комуникацијом и правовременим преузимањима у ротацији. 

Имаће и Звездини навијачи коначно разлог да пирејски клуб дочекају уз појачану температуру и набој адреналина. Због целе фаме око процената код продаје Бена фудбалском клубу, а онда и због симултанке Јоргоса Принтезиса прошле године. Који је, рећи ће многи, добрано утицао да Црвена звезда не оде у четвртфинале Евролиге прошле сезоне, уз пораз од Ефеса код куће.

Црвеној звезди ће вечерас бити потребан надалеко познати „Пионир ефекат“. Не само ради победе, већ и како би се заборавило на то да недостају Фелдин и Антић, али и да се играчима унесе додатно самопоуздање и да јачи ветар у леђа. Потребно је да се Олимпијакос не осећа добро као гост, без обзира колико јаке и добре биле везе две навијачке фракције. 

Олимпијакос је два пута побеђивао уз ход по танкој ивици жилета. Да ли је сада дошло време да падне на другу страну?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар