Милионске уштеде само на обећању

Још нема никаквог напретка у испуњавању договора са политичким партијама да ће усвојити амандмане на Закон о јавним набавкама које су предложиле невладине организације.

Република Српска 26.01.2018 | 08:25
Милионске уштеде само на обећању
Рајко Кецман из невладине организације "Тендер" подсјетио да је неколико невладиних организација уз подршку УСАИД-а, ЕУ и других међународних институција написало 18 амандмана на Закон о јавним набавкама којима би се уштедјело неколико стотина милиона марака сваке године, али политичке странке које се налазе у Парламентарној скупштини БиХ одбијају да се амандмани усвоје.

"Све странке које су сада на власти на власт су дошле на крилима борбе против корупције. Разговарали смо са свима њима о нашим амандманима и сви су рекли да је то то, да ће то бити усвојено. Послије су заборавили на оно што су обећали", каже Кецман. Он каже да је управо у Сарајеву у току конференција на којој невладине организације желе да чују шта власти планирају да ураде кад је у питању борба против корупције.

"Сада нам се чини да се умјесто поправљања ствари чини све да ствари буду још горе и да свако ради шта хоће", рекао је Кецман и додао да, уколико се власти и даље буду оглушивале на захтјеве да се побољша систем јавних набавки, невладине организације које се баве борбом против корупције позваће грађане да изађу на протесте.

У "Аццоунту", једној од организација која се залаже за усвајање амандмана, истичу да ће усвајање приједлога невладиних организација значити да борба против корупције у БиХ заиста почиње.

"Све друго ће значити да се пљачка наставља", истичу они.

Како наводе, процес јавних набавки је у БиХ доведен до бесмисла.

"Такозване јавне набавке у већини случајаве проводе се методом 'преговарачки поступци без објаве у јавности'. Практично, то значи да се директор јавног предузећа, школе или руководилац неке јавне институције унапријед договори са добављачем и по цијени увећаној и по неколико пута набави робу или услуге за своје предузеће, школу, институцију", наводе они.

Колико су јавне набавке важне, најбоље свједочи податак да се у упитнику Европске комисије помињу чак 63 пута, а много простора им је посвећено и у посљедњем Извјештају Европске комисије о напретку БиХ. Тамо истичу да се чак у 86 одсто случајева јавне набавке проводе директном погодбом.

"Нема напретка у имплементацији одредби о интегритету и сукобу интереса у јавним набавкама", навели су они у извјештају. Истичу да институције на свим нивоима имају значајне слабости у интерној контроли и јавним набавкама, што, како упозоравају, систем чини рањивим, неефикасним и растрошним.

Подсјећања ради, када би амандмани које предлажу невладине организације били усвојени, сви поступци јавних набавки би били потпуно транспарентно објављивани на порталу Агенције за јавне набавке са свим подацима, а јавне набавке би могле ићи без тендера само у изузетно ријетким и специјалним случајевима, и то искључиво уз писмену сагласност Агенције, у коју би јавност имала увид.

Осим тога, свих 3.035 органа који проводе јавне набавке били би обавезни да сваке године напишу и објаве прецизан и детаљан план јавних набавки за ту годину, а на крају године да поднесу јавни извјештај о њиховом извршењу.

(Независне новине)

Коментари / 0

Оставите коментар