Трампов план за милион имиграната

Амерички предсједник Доналд Трумп спреман је потписати план који ће отворити пут до добивања држављанства за 1,8 милион младих имиграната, који су илегално као дјеца стигли у Сједињене Америчке Државе, објавили су високи званичници Бијеле куће.

Свијет 26.01.2018 | 07:41
Трампов план за милион имиграната
Бијела кућа представила је план као велики уступак који има за циљ привући довољно гласова демократа. План укључује И неке друге елементе, попут јачања пограничне безбједности и одвраћање нових миграната, који иду на руку републиканским тврдолинијашима.

Трумпов план, за који се Бијела кућа нада да ће бити прво изгласан у америчком Сенату почетком фебруара, има за циљ успоставити фонд од 25 милијарди долара за изградњу зида на граници с Мексиком и финансирати бољу заштиту на граници с Канадом. 

Трумп, чија су тврда стајалишта о имиграцији била кључни дио његове предсједничке кампање 2016., најавио је у септембру како ће окончати програм ДАЦА (Дефферед Ацтион фор Цхилдхоод Арривалс), којега је увео његов демократски претходник на мјесту предсједника Барацк Обама ако Конгрес не понуди нови приједлог закона.

Заштита у склопу програма ДАЦА односи се на око 700.000 људи, али званичници Бијеле куће процјењују да је барем још толико илегалних имиграната који су се квалификовани за програм, али га нису потписали.

По њиховим ријечима, 1,8 милион људи моћи ће затражити држављанство у идућих 10 до 12 година потврђујући да имају посао и да нису починили никакво казнено дјело.

Спорење око програма ДАЦА, који би требао истећи у марту, дио је оштрог сукоба између републиканаца и демократа у Сенату посљедњих дана.

План који се најављује требао би затражити од Конгреса ограничавање породичне подршке имигрантима те њену намјену за жене и малољетну дјецу, али не и родитељима, браћи и сестрама те другим члановима шире породице. 

Такође је у плану укинидање додјеле виза путем лутрије у неким земљама. 

Ове би мјере могле смањити имиграцију за 50 одсто, наводи челник проимиграцијске групе Америца'с Воице Франк Схаррy.

"Борићемо се против тога рукама и ногама", рекао је Трамп. 

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Предлог

26.01.2018 07:33

Предлазем да послије оснивања јеврејске дрзаве сад оснују и палестинску.На примјер у Тенесију.Преселе их свију па да људи имају своју дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Трупх

26.01.2018 08:27

Па они и јесу родени у САД да не би добили дрзављанство Сјеверне Кореје? Не млати празну сламу!

Name

Ре Слама

26.01.2018 12:43

Е онда је ти оснуј.На мјесецу.Геније су ти.