Анализа: Женски тенис је занимљивији од мушког!

Размишљајући о томе како се друго полуфинале никада неће завршити, у глави ми се нашло места за још једну мисао.

Тенис 26.01.2018 | 23:10
Анализа: Женски тенис је занимљивији од мушког!
Колику је само кризу прошао женски тенис у претходних неколико година, да је тешко било помислити да ће се у догледно време опоравити.

Можда у маркетиншком смислу и неће јер, осим Серене Вилијамс која је тренутно на породиљском и Марије Шарапове која није баш поступала по правилима, не постоји велика звезда која ће вући WТА, али у играчком и такмичарском погледу свакако је толико високо да је престигао у мушки тенис.

Тешко је било задржати се само на тој мисли јер су на терену Симона Халеп и Анџелик Кербер играли фантастичан меч, сигурно најбољи у досадашењм току турнира. Иако је трајао "само" два сата и 20 минута видели смо спектакл који се тешко може поновити.

Победу и пласман у финале остварила је Румунка са 9:7 у одлучујућем сету, обезбедивши дуел са Каролином Вознијацки, која је претходно победила дебитанткињу Елиз Мертенс.

На ‘Род Лејвер арени’ почело је невероватно – Симона је за 14 минута освојила првих пет гемова, погађала је буквално све што је пожелела, да би у тренутку када је сервирала за сет, препустила контролу ривалки и она је вратила два од три претрпљена брејка.

Ипак, тренутно прва играчица на WТА листи је некако дошла до вођства, да би код 3:1 у другом делу имала потпуну контролу. Међутим, Кербер диже ниво игре, враћа брејк и онда користи другу шансу у деветом гему за изједначење.

Док су бројне бебе на трибинама плакале када год би се одвијао неки важан поен, нисмо ни слутили шта нас тек очекује – по брејк на старту одлучујућег сета, пропуштена шанса Симоне када је сервирала за тријумф, а онда иста ситуација на супротној страни мреже.

Већ од 5:5 две велике боркиње једва су стајале на терену, али су скупљале снагу и играле сваки поен као да им је последњи. А тај последњи никако није стизао.

‘Моментум’ је мењао страну из минута у минут, чинило се да Халеп тешко може да изгуби у тренуцима када је погађала све, да би само неколико минута касније Анџелик имала две прилике да заврши меч у своју корист. И тада смо видели изузетно храбре и агресивне ударце Халеп, којој се сва мука исплатила тек у 16. гему.

"Знала сам да једино када верујете у своје могућности, можете да победите сваки меч. О томе сам размишљала", рекла је видно исцрпљена Румунка.

Како и да не буде, када се претплатила на маратоне у Мелбурну и то пошто је доживела тешко искренуће зглоба на старту – сетимо се само дуела из друге рунде са Лорен Дејвис, оних 15:13 у трећем сету и тада спасених меч лопти.

"Рекла сам свом тиму да ћу играти до краја, после турнира ме очекује дуг одмор", додала је девојка из Констанце која је на терену провела укупно 11 и по сати.

Само када би се гледали њени мечеви могло би да се оправда све речено у трећем пасусу текста, без освртања на оне попут Гарсија – Вондрушова, Мартић – Кумкум, Суарес-Наваро – Контавеит, Су-Веј Хсије – Кербер или баш између следеће противнице Вознијацки и Суарес-Наваро у претходној рунди.

За разлику од неколицине у мушкој конкуренцији (Шаповалов – Цонга, Кирјос – Цонга, Кирјос – Димитров, Чилић – Надал могу да парирају само по квалитету), женски део турнира донео нам је забаву на високом нивоу и драму коју је ретко ко очекивао.

Интересантна тривија јесте да су обе финалисткиње спасле барем по две меч лопте током турнира, а Вознијацки и Халеп неће се борити само за свој први Гренд слем трофеј, већ и за прво место на WТА листи, пошто их тренутно одваја само 450 бодова.

"Узбудљиво – Халеп је, попут мене, спасавала меч лопте и морала да се бори да ‘преживи’. Биће то занимљив сусрет и зато што ћемо играти за прво место. Ко год победи, биће на челу WТА листе од понедељка, што је веома ‘кул’ прича. Изаћи ћу на терен и забављати се, уживати у тренутку јер, као што сам већ истицала, могла сам одавно да будем код куће", казала је Вознијацки након релативно рутинске победе над Елиз Мертенс.

Први сет је прошла без потешкоћа, у другом је направила брејк и стигла до прилике да сервира за финале, али јој се у глави појавила бубица звана "меч са Ли На из 2011. године", када је имала све у својим рукама и потом осетила сву бол професионалног спорта.

Према сопственом признању, размишљање о том окршају помогао јој је да преброди кризу против Белгијанке јер је, како каже, знала да је и противница нервозна – Мертенс је дебитовала у главном жребу Аустралијан опена.

"Прошло је седам година, а тај тренутак ме и даље прати. Моје мишљење је да учите током читавог живота. Имала сам ситуације где сам се суочавала са меч лоптама, па сам и из тога нешто учила. Сама стизала до меч лопти и губила – из свега се нешто научи", додала је Данкиња.

Оно што ми не морамо да учимо јер већ знамо јесте да нас у суботу, од 9.30 по средњоевропском времену, очекује изузетна борба за титулу – обе је једнако заслужују, али само једну ће срећа коначно погледати.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар