Прича: Предаја се "не рачуна" ако нису у питању највећи!

Предаје мечеве редовне су на сваком већем тениском турниру и њихова појава се обично узима здраво за готово.

Тенис 25.01.2018 | 22:15
Прича: Предаја се "не рачуна" ако нису у питању највећи!
Организатори, играчи, али и навијачи навикли су на повреде које онемогуће тенисере да наставе такмичење, навикли су и на то да су многи долазили повређени или ровити, пре увођења правила о расподели наградног фонда и о предајама се ретко говорило, осим у случајевима када их има баш много – попут прошлогодишњег Вимблдона на којем се чак 13 мечева није завршило.

Некако се дошло до тога да су безначајне све док то не учини неко из 'велике четворке' светског тениса, па је тако последњи пажњу привукао Рафаел Надал, који је због болова у бутном мишићу десне ноге морао да одустане почетком петог сета четврфинала са Марином Чилићем.

"Био сам немоћан. Такав бол нисам осетио никада", признао је Надал.

То је Рафаелу Надалу био трећи пут да је приморан да преда меч на неком од четири највећа турнира – претходно се то догодило 2016. на Ролан Гаросу, када је и пре почетка трећег кола са Марселом Гранољерс-Пујолом саопштио да су болови у ручног зглобу прејаки да би наставио, као и 2010. у трећем сету четвртфинала са Ендијем Маријем у Мелбурну.

'Бик са Маљорке' има турбулентан "однос" са Ози опеном, освојио га је само једном, могао много више и као да би се сваки пут баш на овом турниру појављивала нова повреда која би га дуже одвојила од терена.

Треба се подсетити само мечева са Станом Вавринком и Давидом Ферером од пре неколико година, када је имао добру шансу да дође до трофеја, али тело није издржало.

Ове године је због проблема са коленима стигао у Мелбурн ровит, баш као и један од његових највећих ривала Новак Ђоковић.

Најбољи српски тенисер паузирао је шест месеци због повреде лакта, успео је да се "оспособи" за играње, али је то било довољно само за четврто коло.

Ђоковић је после пораза од Хјеона Чунга признао да га можда очекује нова дуга пауза, многи су током тог сусрета очекивали да ће пружити руку судији и ривалу пре меч лопти, што ми била шеста Гренд слем предаја.

Некако је избегао, а знамо да се претходна догодила на споменутом Вимблдону, када је и откривен "случај лакат".

Новак је у ранијој фази каријере важио за "свиленог" играча који није могао превише да трпи болове и лоше услове – две године узастопно (2005. и 2006.) није завршавао дуеле у Паризу, 2007. је предао и полуфинале Вимблдона, а крајем прошле деценије је наишао на жестоке критике јер га је "прогутала" мелбурншка врућина против Ендија Родика.

"А шта му је сада? Леђа, кук? Грчеви, птичји грип или САРС?", упитао пргави Американац, да би неколико година касније открио да је физички напао Ђоковића у Њујорку.

Роџер Федерер познат је као човек који никада у каријери није предао меч и отуда рекорд од 65 узастопних наступа на Гренд слемовима, током првих 16 година 21. века. За то време Швајвцарац је подигао 19 титула, али је у последње време редуковао календар и почео да прескаче неке важне турнире.

Свакако највећи међу њима је Ролан Гарос, од којег се незванично опростио још пре две године – неко би овакву тактику назвао бриљантном, пошто је очигледно успео да остане свеж и одржи тело у савршеном стању упркос чињеници да има 36 година, док његови противници истичу да то и није баш праведно према другима, додајући да има повлашћен статус где год да се појави.

Енди Мари, последњи члан 'велике четворке', такође није забележио предају, али му је ово пети Гренд слем са којег је одсутан. Британац је дуже време ван терена због повреде кука и очекује се да се врати тек на Вимблдону.

Очигледно је да медије једино занимају повреде најпознатијих тенисера, проблеми осталих ретко када стигну до спортских страна.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар