За европски пут нема документа

Босна и Херцеговина једина је земља у ЕУ и региону која у овој фази приступа Европској унији нема програм интегрисања у ЕУ, који, између осталог, подразумијева и план преузимања европског законодавства.

Босна и Херцеговина 25.01.2018 | 08:37
За европски пут нема документа
Овај програм је и обавеза БиХ из Споразума о стабилизацији и придруживању, али, како ствари сада стоје, у догледној будућности неће почети његова израда, с обзиром на то да је непходна прије свега политичка воља за тај посао. Сама израда програма, судећи према искуствима земаља из региона, може трајати и дуже од годину дана.

Програм интегрисања у суштини треба да одреди приоритете законодавних и економских реформи и тачно наведе институције и органе власти који су надлежни за тај посао, али и рокове у којима то треба да се уради.

У Дирекцији за европске интеграције (ДЕИ) БиХ кажу да су обављене логистичке и стручне припреме за израду, али да је предуслов за то политичка сагласност.

"Програм интегрисања не може израдити ниједна институција сама, јер би овакав плански документ требало да прихвате све институције укључене у процес као свој документ и раде на његовој примјени. Суштински, али не и једини дио овог документа односи се на план усклађивања домаћег законодавства са правном стечевином ЕУ", рекли су "Независним" у Дирекцији за европске интеграције.

Додали су да је у неким земљама регије тај документ израђен прије одговарања на упитник Европске комисије, што је и те како олакшало посао достављања одговора.

Прича о изради програма интегрисања у БиХ траје дуже од пет година и готово све власти су обећавале да ће почети с тим послом, али на крају није урађено ништа. Првобитна правдања била су да је прво потребан механизам координације па тек онда да се почне с израдом програма интегрисања БиХ, али сад већ наглашавају да је без политичке воље сулудо улазити у тај посао. Програм интегрисања земаља региона отприлике има око 600 страница и константно се допуњује, мијења, преиспитује, а како ће то изгледати у случају БиХ у овом тренутку нико не може рећи.

"Веома ће тешко бити без тог документа, који треба да садржи акционе планове с јасним роковима имплементације и на основу тог документа прати се сам ток интеграција. Бојим се да је то код нас на јако дугом штапу, јер уопште се не прича и не говори на ту тему", рекао је Горан Радивојац, професор Економског факултета у Бањалуци и члан тима који је радио Стратегију интегрисања БиХ у Европску унију.

Извор: НН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Цвијетин

25.01.2018 08:08

Ма о каквој ви европској унији стално прицате Бих ни за наредни 100 година неце уци у ЕУ: ко це примити лоповску дрзаву дје само влада лоповлук и беззакоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цвијетин

25.01.2018 08:23

БИХ улази у ЕУ у наредни 100 година: а ко це да прими Дрзаву у којој влада само лоповлук и без закоње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

25.01.2018 08:27

Каква весела интеграција?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Зворник

25.01.2018 08:33

Бања Лука је измислила град за сва мјеста у ФБиХ и сто се тице економије,развијања,ноцног зивота,перспективе и саобрацаја... РС јединствена док у Федерацији имас Хрвате и Бошњаке ..

ОДГОВОРИТЕ