Стижу посљедице усвајања акциза

Ступањем на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о акцизама БиХ од 1. фебруара очекују се бројна поскупљења, а она ће, по свему судећи, обухватити и цијене аутобуских карата, као и таxи услуга.

Босна и Херцеговина 25.01.2018 | 08:26
Стижу посљедице усвајања акциза
Како су потврдили из неколико компанија предузећа, поскупљење горива од 18 фенинга по литру од првог фебруара, када и ступа на снагу Закон о акцизама, неће им оставити пуно избора већ да повећају и цијене аутобуских карата.

У Српској од 1. марта поскупљење аутобуских карата и таxи услуга

Предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић навео је да се очекује да ће у Републици Српској од 1. марта, осим међуградског доћи до поскупљења и градског саобраћаја, као и такси услуга од 10 посто. Цијена карте у градском превозу у РС тренутно износи 1,20 КМ, а њеним повећањем, грађани ће плаћати 1,80 КМ. Додао је да цијена у теретном саобраћају, како каже, неће расти, јер у БиХ одавно влада нелојална конкуренција.

"Ријеч је о страним превозницима из ЕУ и околних земаља који робу у нашој држави товаре без икаквих дозвола, а надлежни у нашој држави уопште не предузимају никакве активности да то санкционишу, а наши превозници тако нешто не смију ни помислити да ураде у земљи окружења или у ЕУ", додао је Грбић.

Директор Биг-Тоурса из Бањалуке, Владимир Видић навео је да ће акцизе донијети велика оптерећења за ову, али и остале компаније.



"Ако је поскупило гориво за 18 фенинга то је, дакле, близу десет посто на досадашњу цијену и толико ће нама оптеретити наше трошкове само када је ријеч о потрошњи горива, а да не говорим о трошковима које ћемо имати приликом одржавања аутобуса. Јер гуме су већ поскупиле за 15 посто, а много трошимо гума, резервних дијелова, што је и логично. Осим међуградског поскупиће и ванредни пријевоз", објаснио је Видић.

Истог мишљења су и у Требава-еxпрессу из Добоја.

"Ова компанија десет година није поскупљивала карте, међутим, приморани смо на то због нових намета. Правили смо прорачун и усвајањем акциза у фирми ће се правити додатни трошкови од 15 посто и уколико не повећамо цијене карата биће доведен у питање опстанак ове, али и других компанија", рекао је Владо Аћимовић, директор Требава-еxпресса.

Не зна се проценат

Из Центротранс Еуролинеса Сарајево навели су како тренутно анализирају утицај усвојених акциза на укупно пословање компаније.

"На основу резултата биће планиране даље активности. Центротранс Еуролинес, али ни други превозници, неће моћи самостално превазићи додатна оптерећења које доноси усвајање акциза, те ће вјероватно доћи до повећања цијена аутобуских карата, али још није познато у којем проценту", нагласили су из Центротранса.

Фирма Аутопревоз-Бус Мостар компанија је која превози путнике у БиХ, али и ван границе земље. Након повећања акциза на гориво, одлуку о поскупљењу карата још нису донијели, траже алтернативна рјешења.

"Још нисмо донијели званичну одлуку, међутим, уколико и остали превозници буду сагласни када је ријеч о повећању цијена, ни ми нећемо бити изнимка", потврдили су из Аутопревоз-Буса.

Акцизе ће донијети велике трошкове превозницима

С друге стране, фирма Центропревоз из Горажда неће повећавати цијене карата, јер, како је рекао директор Харис Ражаница у протеклих десет година смањен је број путника који користе услуге ове компаније и сматра да ће се повећањем цијена тај број додатно смањити. 

Ни у компанији Бришник-Тоурс у Томславграду још неће повећавати цијене карата с обзиром на категорију људи коју у највећем проценту превозе, а то су студенти и пензионери.

"Тренутно нећемо повећавати цијене карата, сачекаћемо прво да видимо ефекте Закона о акцизама. Уколико буду велики трошкови наше фирме, онда ћемо бити приморани то урадити. А још нисмо правили никакве прорачуне", рекао је Јаков Томић директор Бришник-Тоурса.

Контактирали смо и превознике из Унско-санског кантона гдје су навели да ће сигурно доћи до поскупљења.

"Прошле седмице је био састанак Удружења Уна Бус и формиране су нове цијене. И под тим новим цијенама подразумијевамо и поскупљење, иако још немамо тачну информацију када је ријеч о проценту. С обзиром на то да је гориво у превозничким фирмама заступљено 60 посто када је ријеч о потрошњи, поскупљење ће бити неминовно", рекли су из Неретватранса у Бихаћу.

Повећање таxи услуга

Сасвим сигурно, грађане очекује и повећање цијена такси услуга. Како истичу из бројних удружења, вожња би требала бити скупља за 20 фенинга по километру.

"Овдје је ријеч само о усклађивању дијела акцизе за колико је поскупило гориво, тако да ћемо урачунати ту законску акцизу коју ми морамо плаћати. Међутим, тренутно смо у преговорима о додатним поскупљењима, али налазимо се у безизлазној ситуацији, велики су трошкови с наше стране, с обзиром на то да је донесена одлука да се морају испуњавати одређени стандарди када је ријеч о возилима па је већина таксиста подигла кредите и имају велике трошкове, а опет не желимо да у великој мјери поскупимо услуге јер смо свјесни да је економска моћ грађана у БиХ слаба".

Закон о акцизама у овој години неће показати конкретне резултате

Аналитичари истичу да ће повећањем цијена горива индиректно доћи и до поскупљења осталих животних намирница, те да власт уводи додатне намете, а не побољшава стандард грађана. Трошкови живота расту, а плате, пензије и радне накнаде остају исте.

Додају да проблем представља и то што сав новац прикупљен од акциза неће бити инвестиран у овој години, поготово када је ријеч о изградњи аутопута, као и то да се прикупљени новац од акциза не троши транспарентно.

(БН/Клиx)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

лемилица

25.01.2018 07:34

Ове треба поново изабрати..они це нас најприје довести до бољитка...званог ...гроб

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.01.2018 08:24

Тамо сви идемо,неко пре а неко после.

Name

МК

25.01.2018 08:48

САМО НАМА ЈЕ ОМОГУЋЕНО ДА СЕ ТАЈ ОДЛАЗАК УБРЗА НЕКО ИМА ЗАДАТАК НА МАСОВНО УНИШТЕЊЕ СРБА.ЛАГАНО И ПОЛАКО СЕ ОСИПА..Р.СРПСКА.ОДЛАЗЕ ОНИ КОЈИ ТРЕБАЈУ ДА СТВАРАЈУ ПОРОДИЦЕ ,ПЕНЗИОНЕРИ УМИРУ ПРИЈЕ ВРЕМЕНА ЗБОГ НЕИМАШТИНЕ И КУДА ИДЕ Р.СРПСКА НЕГО У САМОУНИШТЕЊЕ ВЕЋИ НЕПРИЈАТЕЉ ОД ВЕЛИКОГ СРБИНА МИЛОРАДА ДОДИКА НАМ НЕТРЕБА.СТАБИЛНА ВЛАСТ ЈЕ НАЈБИТНИЈА А НАРОД ШТО ЛАГАНО НЕСТАЈЕ НИЈЕ ТОЛИКО НИ БИТНО....

Name

Сваки

25.01.2018 10:02

Сваки пут Бањалучани,вас 37% који гласате ове црвене секташе када буде плаћали карте и грејање,таxи и храну скупље да се помолите и захвалите драгом Милокраду крађоточивом.А и на спортска дешавања кда кренете на кошарку у Алекдандровац а на фудбал у Крупу исто њему.Ипак.су Лакташи град спорта.И разоноде за кумове :)

Name

Даре

25.01.2018 07:40

Прва особа која је тразила уводјење акциза и сназно то промовисала је Милорад Додик. А на паузама је нама говорио како имамо издајнике итд. Тако да се потврдила она изрека ако неко говори о патриотизму обавезно засивајте дзепове тај це вас покрасти и тацно тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Република Зворник

25.01.2018 07:41

Стање у РС је 2 x боље него у пропалој ФБиХ..Ми смо стабилна,перспективна админ јединица ...Нико из сарајева не мозе да нам намеце вољу.Постајемо препознатљивији у политицким свјетским круговима.Независност РС више није табу тема ни у Стате Депарменту.Српску нико не мозе унистит ,отет нити опљачкат.Ми кројимо своју судбину и у овом тренутку би нас признало преко 20 дрзава како еуропе тако свијета.Убиједите ме у супротно .Ову поруку цу данас схароват на свим вијестима нек се зна да смо неунистиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар Марјановиц Добој

25.01.2018 07:46

Доста људи из ФБиХ ради у РС .. Да нема РС ФБиХ би колабирала .. БиХ је пацијент на апаратима а ти апарати који одрзавају БиХ на зивоту се зове Република Српска

Name

РЗ

25.01.2018 07:48

Одмах ће нас признати Јужна Осетија,Приднестровље и Чеченска Република.:тапсх:

Name

Република вукојебина

25.01.2018 07:50

Па тиси стварно глуп и необразован писи ти коме хоцес мене занима којим параметрима ти изјављујес такве ствари

Name

Јелена

25.01.2018 07:56

Надам се да сте иронични...

Name

Зворник

25.01.2018 08:08

Хало ба напоран си ти и твоја република и твој пресједник

Name

075

25.01.2018 08:08

@ Република Зворник Штета што је чувени доктор Егон Рајнер одавно мртав, мислим да је он био једина особа која вам је могла помоћи!

Name

Кумиц

25.01.2018 08:29

Сигурно цете гласати за додика

Name

одговор Јелени

25.01.2018 08:32

Не Јелена дусо нисам ироницан а дај ти мени долазе да је супротно

Name

МК

25.01.2018 16:27

ИДИОТ БАЛКАНСКИХ РАЗМЈЕРА .СВЕ ЈЕ ОСТАЛО СУВИШНО КОМЕНТАРИСАТИ.

Name

дејанпд

25.01.2018 07:55

једноставно је, да би актуелна власт сацувала позицију и након овогодисњих избора, неопходно је да задрзи запослене у јавним установама и предузецима, сто је само по себи велики терет, а свакако мора да запосли додатни број како би смањили ризик да им се деси као на прослим изборима да су принудјени да купују "папке" како би обезбједили вецину, јер и Војин Митровиц, од како је намирио своје потребе, таласа... Цињенице су: измисљене акцизе, уствари и нису акцизе, него додатна путарина на гориво и слузице за поправљање стања у јавном сектору, на устрб реалног сектора, тј. "обицних градјана" који це плацати ту додатну обавезу, од које неце имати, али бас никакве користи, као ни до сада, а са друге стране, јавни сектор це имати сигурност због нових кредита, који це омогуцити сигурнију и редовнију исплату њихових примања, свакако це то знацити и веца задузења, веци број којекаквих тендера, путем којих це се извлацити новац у приватне џепове, због вецег предизборног запосљавања у јавном сектору, имацемо и бар, минимално повецање броја запослених, али и статистицки веце просјецне плате, јер без посла це остајати радници у реалном сектору, Зељезницама...који имају, ипак мањи просјек плата, а добицемо нове запослене у јавном сектору са вецим примањима, сто це утицати на просјецна примања, која ми нецемо осјетити...народ наравно, цути, нема градјанске иницијативе, да, бар покуса спријецити такав сценарио, изласком на улице, нема референдума око тог питања, ел.енергија је поскупила, услуге одвоза смеца такодје, поскупљује основни енергент, први у свијету уводимо парафискалне намете на плин, биогорива, путарина на регистрацију је одавно удвоструцена, сад и возацки испит долази на ред, људи одлазе, смањује се број радно способних, али и репродуктивно способног становниства, самим тим долази и до смањења тразње за робама, услугама, смањују се потребе друства, тако пада и промет оним ријетким који и раде, сто це ланцано изазвати висак радне снаге, угасити трговацка, услузна, а касније и производа предузеца, једноставно неце имати ко куповати, а они који буду у потреби, неце имати одакле, све је то један спојени ланац, који оцигледно, не разумију ни струцњаци који су изабрани од народа да мисле о томе, а народ јос мање, кад такве бира вец деценију и кусур...онај ко је био способан да види, одавно није медју нама, али на залост јос саље дознаке овамо, фамилији, додје овде па троси, несвјесно финансирајуци ове сто су га истјерали из његове земље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

25.01.2018 08:39

Ко те тјера?

Name

Харис

25.01.2018 08:16

Хвала Влади што мисле на нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЈФА

25.01.2018 08:43

И народи балкана ће се опет клати због вјере и нације.А видите како су политичари сложни кад треба узимати новац,толико сте и даље затупљени тим лажним патриотизмом да вас купују њим.Ццц затуцани мозгови,сад опет гласајте за Доду и Бакета јебали вас они

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

25.01.2018 08:44

Е бас се мозе оцекивати несто паметно од владе скројене од папака, кокосара, сибицара и ратних профитера...нема ту ниста корисно за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

25.01.2018 08:48

То нема нигдје.По истом основу це превоз и све остало поскупити два пута.Колико се сјецам просло поскупљење превоза је било кад је гориво скоцило на 2.40 КМ.А како могу примјетити нова цијена са акцизама неце бити 2.40КМ а трази се поскупљење?Све драстицно поскупљује, плата са новим колект. уговором смањена 100 КМ па изволите на изборе и гласајте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

25.01.2018 08:57

Бас ме брига. Не возим се аутобусом и томе сл. Нека плаца онај ко мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гија Цурик

25.01.2018 09:02

Мени је исто ја сипам за 20 км,а таxи се не возим нити бусом ста ме брига битно је да це се ауто путеви градити И да це мо ускоро бити као њемацка бице све ауто пут само нек су нам зиви И здрави ови политицари наси бољи су од Свајцараца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

25.01.2018 09:47

Нека немају сироти политицари багра бакир,миле бандасенко и цовиц мостарски вито корлеоне.А ви народе бице вам боље само на два нацина или да узмете прње и бјезите из бих за бољим зивотом или да узмете говњиве мотке и по ледјима свако свог лидера мафијаса па лемај.Трецег пута нема!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

25.01.2018 09:50

Ускоро се ово неце звати рс и федерација бих..први це се звати република сиромасна а други федерација бједника...а Бих нек знаци на пасосу босанци и хуље политицари,или скрацено БИХп...е то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

дx

25.01.2018 09:59

Неће поскупити, само ће бити више цијене, тако је Миле рекао ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

25.01.2018 10:03

Права Босанска математика. 10% на цијену карте од 1,20 добише резултат 1,80...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац додик

25.01.2018 10:21

Одлуцио сам да за све оне који нису за мене и моју странку, не оставим без помоци, и они це добити помоц од моје хуманитарне организације српска цаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

25.01.2018 10:31

РС тоне,пропада, криминал све преузима а резим добија веци рејтинг на изборима.Народе нисмо боље ни заслузили са оваквим размишљањем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цдблука

25.01.2018 13:12

Сви који су гласали за странке на власти да плацају литру горива 10 КМ....

ОДГОВОРИТЕ