У Хрватској влада клима мржње

Њемачки јавни радио Деутсцхландфунк је објавио велики прилог о друштвено-политичкој ситуацији у Хрватској, коју описује као земљу "која све више иде удесно" и у којој влада радикални политички дискурс у којем су "кључне ријечи непријатељ, домовина, народ и издаја", преносе хрватски медији.

Свијет 25.01.2018 | 07:44
У Хрватској влада клима мржње
“Улазак у Европску унију није ништа промијенио, у земљи влада клима мржње и застрашивања”, констатује се у прилогу њемачког јавног радија, преноси Индеx.хр.

Хрватска је заробљена у историји с којом се одбија суочити, а најновији примјер тога су биле реакције на самоубиство осуђеног ратног злочинца Слободана Праљка.

"Премијер Андреј Пленковић говорио је о дубокој моралној неправди, не мислећи притом на логоре и сталну паљбу по стамбеним подручјима, за шта је између осталога генерал осуђен. Неправедном је премијер сматрао хашку пресуду", наводи њемачки радио те напомиње и да је у пресуди и први предсједник Фрањо Туђман наведен као учесник удруженог злочиначког подухвата.

Цитира се социјални психолог Динка Чоркало-Бирушки из Загреба, која каже да је кључни проблем што Хрватска након краја рата није наставила свој живот него је започело “глорификовање и обожавање рата" и "наратив у којем није било мјеста за ништа више него нашу побједу, наше жртве и наше патње", а на "темељу тога се није могао изградити позитиван идентитет у јавности".

Говорити о стању у хрватском друштву звучи као цитирање из историје болести неког душевног болесника, па не чуди што је јавни разговор све жешћи и пун ретроградних појмова, наводи Деутсцхландфунк.

Ситуација се погоршала након уласка Хрватске у Европску унију, када се "завршила фаза опуштања и реформи коју је оркестрирала велика национална странка ХДЗ".

У данашњој Хрватској појмови попут "Европе", "демократије", "економије" и "изградње" звуче нестварно, о њима се говори с цинизмом.

ХДЗ се описује као странка која је произвела низ великих корупцијских скандала, а њен актуелни предсједник Андреј Пленковић је "заробљеник страначке деснице".

"У наративу националног јунаштва за Србе је резервисана улога непријатеља, осим ако одустану од свог идентитета и декларишу се као Хрвати", наводи њемачки радио..

Сљедећа фаза хрватског национализма је рехабилитација усташког режима, сматра њемачки радио, те додаје како се то у дијелу народа потихо већ догодило, па већ постоје "чисто неонацистичке тезе" о томе да у конц-логору Јасеновцу нико није настрадао током Другог свјетског рата.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Освит

25.01.2018 07:31

Клеронационализам је као идеологија доминантан на простору цитаве бивсе Југославије и он дрзи народе заробљене у сопственим митовима који непрестано репродукују политике мрзње као инструмент криминализоване политицке елите.Друством доминирају теме националне и дрзавне угрозености, патриота , домацих и страних издајника и непријатеља народа.На упите градана о социјалним темама привреди инвестицијама одговара се прицама о националној угрозености и назалост данас не постоје у Републици Српској политицке и друствене елите које говоре о томе како да се унаприједи зивот и стандард у Републици Српској него само како да се сацува Република Српска.То је цак постао све национални Српски приоритет и умјесто да отварамо фабрике стварамо нова радна мјеста ми писемо нове декларације, формирамо хуманитарна удрузења са елемента паравојних јединица повезаних са назови пријатељским дрзавама.Уистину је вријеме да се отријезнимо јер нас висе нико не разумије па и добар дио насих граданз који бјезе из ове земље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Господар и слуга

25.01.2018 08:03

Ако неко зна Хрвате, знају их Њемци. Њемци знају каква злодела су Хрвати починили за вријеме Тридесетогодишњег рата (од 1618 до 1648 је Хабсбуршка монархија, у име Римокатоличке цркве, водила рат против "невјерних" Протестаната на истоку данашње Њемачке; чувени њемачки пјесник Фридрих Шилер је у свом вишетомном дјелу описао шта су све радили папини војници а од једне реченице о Хрватима се најежите: "Кроатен вергнüгтен сицх, Киндер ин дие Фламмен зу wерфен": Хрвати су се забављали, бацајући дјецу у ватру). Њемци такође знају шта су Хрвати, као слуге својих Аустро-Угарских господара, радили прије и за вријеме Првог светског рата на тзв. Балкану. Њемци поготово јако добро знају, шта су Хрвати, као њихове слуге, радили за вријеме Другог светског рата на истом простору. Њемци јако добро познају усташку емиграцију јер су је до пред крај 1980их година чували, пазили, обучавали. Њемци су 1990их година активно сарађивали са Американцима, Енглезима и Ватиканом на довођењу истих тих Усташа на власт и цијело вријеме након тога су их најсвесрдније помагали а Хрвати су им се служнички "захвалили" тиме што су Њемцима за ситне паре дали све што иоле вриједи: стратешки ресурс Телеком, најбоље хотеле по Јадрану, најбоље фирме. Њемцима су Хрвати, такви какви јесу, цијело вријеме ваљали јер су били јефтина и крајње брутална пјешадија против "невјерних" Срба на чије ресурсе су Њемци бацили око. Сада, одједном, Хрвати им (наводно) више не ваљају! Сада би господар да слуга постане барем мало као он: Да навуче бијеле рукавице на своје крваве руке и постане "цивилизован". Али, слуга је као топовско ђуле. Када га једном испалиш, немогуће му је промијенити смијер.

Name

За Господара

25.01.2018 09:03

Ти си свјестан чињенице да смо ми попушили у Словенији па смо онда мјесецима безуспјешно опсједали један градић као Вуковар па смо онда мјесецима безуспјешно опсједали Сарајево и Бихаћ па су онда ти исти Хрвати за 24х уништили Крајину и ушли у Книн а ако желиш рећи да је Слоба продао Крајину мораш знати то да су Крајишници могли сами да се бране јер су имали довољно наоружања али не и памети. Да су пристали на З4 сада би имали српски ентитет у Хрватској као што га имамо и у БиХ ал су се они дизали у небеса а онда их Хрвати закуцаше на земљу. После тога су нас сјебали и у БиХ да би на крају и без војске РС остали а рачунај да је дан расформирања војске РС уједно и дан нестанка РС у БиХ. Као шлаг на све то НАТО се истресао на Бг и Србију па остадошмо и без манастира који су старији од америчке државе. Ми Срби смо данас срамота наших солунских предака. Срамота смо и Мишића и Карадјордја и Лазара и Милоша и Душана. Ми Срби се данас прсимо да смо већи Срби и од самог нам цара Стефана Душана а држава нам је још мало на границама османског пашалука. Ми Срби се данас улизујемо Русима а заборављамо да Русија није ни постојала када је Душан владао на три мора. Ми Срби се качимо са свима па смосе чак закачилииса јадним Македонцима који нам никад нико зло у историји нису направили. Немањићи нам се преврћу у гробу кад виде какви смо постали а јос водимо бригу о Хрватима умјесто па поведемо бригу о свом народу сада када је наш народ највише културно и морално пропао.

Name

Господар и слуга

25.01.2018 11:31

@За Господара: Написао си много тога; дјелом си у праву, дјелом ниси. У праву си (1) да су Срби у данашњој Хрватској требали да прихвате план “З4”, (2) да су нама у Српској одузимањем војске узели и јако велики дио суверенитета и државности (3) да је лоше што се улизујемо Русији, (4) да морамо да водимо бригу о културном и моралном стању нашег народа. Спомињеш експлицитно Милошевића, имплицитно спомињеш Додика (расформирање ВРС) и србско рукуводство у Крајни и Славонији (“З4”). Да су они били као Лазар, Душан и Милош, све то се не би десило. Али то је више њихова одговорност а мање одговорност народа. Шта народ да ради када је над “влада” страни агент? Ниси у праву да (1) смо се качили са Македноцима [јер је њих Киро Глигоров, шеф енглеске творевине ВМРО - исто оне ВМРО која је убила краља Александра у Марсеју - извео из заједнице са Србијом], (2) да смо ми криви за рат у Словенији и за оно што се десило у Вуковару [о томе касније], (3) да су Хврати сами уништили Крајну [јер без америчке помоћи не би НИШТА урадили], (4) да смо сами криви што је НАТО напао Србе 1995. и 1999. [јер је западу требао повод за стављање тзв. Балкана под њихову чизму], (5) да смо “срамота” наших великих предака [јер смо се и у БиХ и у Србији одбранили од највеће свјетке силе која је икад постојала], (6) да се “качимо са свима” [јер ми никог не нападамо]. Што се тиче Словеније и Вуковара: У вријеме када се водио рату у Словенији (27.06.1991. - 06.07.1991.) и када се водила битка око Вуковара (25.08.1991. - 18.11.1991.), ко је био на челу кључних инситуција тада још постојеће СФРЈ? Према ЈАВНО ДОСТУПНИМ ПОДАЦИМА, Предсједник државе [и заповједник војске] је био Стјепан Месић (30.06.1991. - 06.12.1991.), Предсједник владе је био Анте Марковић (16.03.1990. - 20.12.1991.) а шеф УДБА-е је био Здравко Мустач. СВИ СУ БИЛИ ХРВАТИ! Тиме се руши мит да су Срби напали Словенију или да су Срби одговорни за рушење Вуковара! На крају: Не бринем се ја за Хрвате, али морамо да покажемо шта су били (а и данас су) за разне бјелосвјетске злотворе који стотинама (па и хиљадама) година желе да нас униште и узму нам земљу. Ако (сви) не знамо, одакле долази опасност, никада нећемо стати на ноге!

Name

глас народа

25.01.2018 07:34

Хрвати су најхрабрији народ на свијету али не због тога што се ничега не боје него зато што се ничега не стиде- Јован Дучић. Сви су они исти,сви мисле као један,сви прозирни као чаша,најодвратнија фукара...сваки договор са њима је унапред пропао... Војвода Живојин Мишић. Сачувај нас боже глади,куге и хрвата -Адолф Хитлер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

25.01.2018 08:44

Треба ми господо Срби више да се бавимо нашим стварима и нашом Србијом и РС а мање да водимо бригу о Хрватима и њиховој држави. Хрватима тренутно иде 10 пута боље него нама. Срби Крајишници имају пасоше са шаховницама и поносно их показују јер знају да шаховница тренутно вриједи пумо више од нашег двоглавог орла. Хрвати јесу у ЕУ и Нато-у али одлично гледају да остваре своје имтересе и код Руса као и код Турака, што потврдјују бројне дипломатске посјете и сарадња. Истина боли али морамо признати да су Хрвати тренутно већа сила од нас и агресивније бране своје државне интересе. Ми причамо о Хрватима а ни РС и Србију не знамо уредити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

25.01.2018 10:35

мислим болест мрзње !

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Блиц неwс

25.01.2018 13:18

Срби и Хрвати су једна Балега коју је запрезно возило прегазило по пола.

ОДГОВОРИТЕ