Анализа: Шта је Лига нација и која је њена сврха?

УЕФА је покренула ново такмичење с циљем да се велики број незанимљивих пријатељских мечева учини гледљивијим за навијаче и атрактивнијим за играче.

Фудбал 24.01.2018 | 22:30
Анализа: Шта је Лига нација и која је њена сврха?
Шта је, заправо, Лига нација и која је њена сврха?

УЕФА је често слушала притужбе из фудбалских савеза да су пријатељске утакмице изгубиле сврху, те да нису превише интересантне навијачима јер немају такмичарску драж, а често буду и обесмишљене великим бројем измена током утакмице, наступима са „левим тимом“ или немотивисаним играчима.

Зато је УЕФА направила лигу и увела награду, а то су четири места на Европском првенству 2020. године.

Код ове лиге је занимљиво то да ће, на пример, Хрватска, која је до сада током године играла пријатељске утакмице са репрезентацијама друге или треће категорије, сада играти са топ тимовима, као што су Шпанија и Енглеска.

Србија, на жалост, неће имати ту привилегију зато што је због слабије позиције на ранг листи сврстана у трећу лигу.

Али, кренимо редом.

УЕФА Лигу нација играће 55 репрезентација, које су подељене у четири лиге (А, Б, Ц, Д). У Лиги А има 12 репрезентација, у Лиги Б исто 12, у Лиги Ц 15 и у Лиги Д 16 селекција.

Свака лига има по четири групе (1, 2, 3, 4). У Лиги А и Лиги Б биће четири групе по три екипе, у Лиги Ц биће једна група са три и три групе са по четири екипе, док ће у Лиги Д бити четири групе са по четири екипе.

Жребом је одређен овај састав група:

ЛИГА А

Група 1, Немачка, Француска, Холандија

Група 2: Белгија, Швајцарска, Исланд

Група 3: Португал, Италија, Пољска

Група 4: Хрватска, Енглеска, Шпанија

ЛИГА Б

Група 1:Чешка Република, Украјина, Словачка

Група 2: Турска, Шведска, Русија

Група 3: Северна Ирска, Босна и Херцеговина, Аустрија

Група 4: Данска, Република Ирска, Велс

ЛИГА Ц

Група 1: Израел, Албанија, Шкотска

Група 2: Естонија, Финска, Грчка, Мађарска

Група 3: Кипар, Бугарска, Норвешка, Словенија

Група 4: Литванија, Црна Гора, СРБИЈА, Румунија

ЛИГА Д

Група 1: Андора, Казахстан, Летонија, Грузија

Група 2: Сан Марино, Молдавија, Луксембург, Белорусија

Група 3: Косово, Малта, Фарска острва, Азербејџан

Група 4: Гибралтар, Лихтенштајн, Јерменија, Македонија

Утакмице у овом групама играће се у септембру, октобру и новембру 2018. године. Победници група у Лиги А играће плеј-оф у јуну 2019. године (полуфинале, борба за 3. место, финале) и тада ће бити познат победник Лиге нација.

Победници група у лигама Б, Ц и Д прелаже у вишу лигу, док екипе које заузму последње место у својим групама у лигама А, Б и Ц испадају у нижу лигу.

Сви победници група 1, 2, 3, 4 у лигама А, Б, Ц и Д иду у плеј-оф за Евро, што значи да ће се играти четири плеј-офа са по четири тима, и они ће имати прилику да се боре за место на Европском првенству 2020. године, Наравно, уколико то не успеју да остваре кроз квалификације за Евро, које ће се играти у истом формату као и до сада.

Квалификације за Европско првенство 2020. почињу у марту 2019. године и у марту, јуну, септембру, октобру и новембру 2019. године биће по два термина за одигравање утакмица. Репрезентације ће бити разврстане, као и до сада, у 10 група од по пет и шест репрезентација, а по две првопласиране екипе пласираће се директно на Европско првенство (укупно 20 репрезентација). Преостала четири места попуниће се након плеј-офа Лиге нација.

И сада се враћамо поново на Лигу нација.

У марту 2020. године 16 екипа, дакле они победници група 1, 2, 3, 4 у лигама А, Б, Ц, Д, играће четири плеј-офа и четири победника биће учесници Евра 2020. године.

Овај систем је добар зато што и слабије репрезентације имају шансу да се квалификују на Европско првенство јер у лиги, групи и плеј-офу имају противнике равне себи, тако да ће и тимови треће, четврте категорије имати свог представника на Евру.

Уколико нека екипа избори пласман на Европско првенство кроз квалификације, а пласирала се и у плеј-оф Лиге нација, онда њено место заузима следећи најбоље рангирани тим из те лиге.

У теорији је могуће да све екипе из Лиге А изборе кроз квалификације место на Евру, тако да би у том случају њихова места у плеј-офу заузеле екипе из Лиге Б. Или уколико се Србија из Лиге Ц пласира директно на Евро из квалификација, а у исто време уђе и у плеј-оф Лиге нација, онда ће место Србије заузети следећа најбоље рангирана екипа из Лиге Ц која се није била прва у групи.

Добра ствар Лиге нација јесте та што утакмице добијају такмичарски карактер, што кроз утакмице са себи равнима слабије екипе могу да се домогну Евра, репрезентације из Лиге А добијају и атрактивне противнике, чије ће утакмице бити занимљиве навијачима. Лоша ствар је ако репрезентације, нарочито оне најјаче са великим бројем фудбалера из јаких клубова, буду играле са комбинованим тимовима. У том случају мечеви сигурно неће привлачити пажњу публике.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар