Прича: Наметнути избор, безобзирни АТП и апели Новака и Рафе

"Не постоји ни најмања индиција да ћемо имати било какву врсту дискусије о скраћивању сезоне", рекао је пре неколико дана Новак Ђоковић.

Тенис 27.01.2018 | 00:04
Прича: Наметнути избор, безобзирни АТП и апели Новака и Рафе
Током неколико дана током којих је, уз много сујете и малициозног приступа британских и америчких медија, стављен на стуб срама због наводне жеље да тражи више новца, "иако је од турнира освојио више од 110 милиона долара у каријери и живи у Монаку", Ђоковић је одшкринуо врата једном новом питању.

Тениска сезона једна је од најдужих од свих глобалних спортова, траје скоро 11 месеци и систем је тако конфигурисан да себи не можете да дозволите веће паузе. Добро, осим ако сте Роџер Федерер.

Питање календара провлачи се између редова и увек се некако нађе начин да се о истом превише не разговара, док са друге стране није се догодио нити један тренутак размишљања људи који воде ‘бели спорт’ да мало поштеде или барем растерете играче.

Није превише јасно ни који су то новац, утицаји и уговори који могу да потпуно обезвреде глас великих звезда попут Ђоковића или Рафаела Надала, али једно је јасно – у овом ритму физички није могуће издржати..

"Само додајемо турнире – званичне и незваничне, и чини се из перспективе играча да смо увек у некој јурњави. Имамо обавезне турнире, обавезу да бранимо освојене поене јер то утиче на све – константно смо, недељу за недељом, део тако динамичног спорта што, с времена на време, може да буде превише", додао је најбољи српски спортиста и упоредио себе и колеге са "животињама у кавезу".

И док просечан гледалац и даље ствари на АТП туру гледа кроз призму "за толики новац мора да постоји нека жртва", док се распредају приче утемељене на само делимичним чињеницама да су каријере све дуже, истина стоји негде између. До пре неколико месеци прва петорица на свету била су 30+, сада је ситуација драстично другачија.

Разлог није то што су Александер Зверев, Доминик Тим или Марин Чилић играли спектакуларно, видели смо да прва двојица сигурно нису, већ више што су момци који су донедавно доминирали почели на свом телу да осећају тешке последице – Новак није играо шест месеци због повреде лакта, Стан Вавринка је оперисао колено, Енди Мари муку мучи са куковима и ко зна кад ће се вратити, док је чак и Кеи Нишикори био на великом одсуству. Све су то играчи који би, да су потпуно здрави, водили главну реч и на овогодишњем Аустралијан опену.

И они расположени да виде такмичарскији спорт и нова лица у завршницама сигурно ће се усагласити да је тенис прерано остао без највећих звезда у Мелбурну, додуше остала им је највећа, али "покрет" који је потпуно отворио споменута врата са почетка текста јесте Надалова предаја против Чилића.

‘Бик са Маљорке’, који само што је пребродио ко зна које недаће са коленима, доживео је истегнуће мишића кука и биће одсутан око три недеље. Знамо да у његовом случају то и није толико дуга пауза.

"Људи који воде АТП тур би требало мало да се замисле шта се дешава. Много је играча повређено. Мислим да би требало да мало више размисле о здрављу играча – не током наших каријера, али постоји живот и после тениса", рекао је Надал.

Тај живот извесно ће бити финансијски обезбежен, али…

"Ако будемо наставили да се такмичимо на овим веома, веома тврдим подлогама, не знам шта ће дешавати са нашим животима", наставио је освајач 16 Гренд слем трофеја.

Његов највећи ривал и шестоструки шампион Мелбурна признао је да могућност да се овако ускогрудом АТП систему одупрете постоји, али је он толико радикалан и своди се на "или-или".

"Истовремено, то је наш избор, да ли ћемо играти или не", истакао је Ђоковић окренувши другу страну медаље, а и она је врло једноставна – можете да не играте, нико вас не тера, али ће то утицати на ваш пласман, спонзоре и зараду, колико год се чини да је мањи број турнира једини логични потез за наставак тениског прогреса.

Тога је свестан и Марин, човек који ће играти друго полуфинале Аустралијан опена, који је као одговор на Рафине речи подсетио да сваки играч прави план који њему највише одговора.

"Календар је такав много година. Као и прошле године, тако и сада имамо много повређених момака. Али на крају је све до нас како водимо рачуна о свом телу – да ли исправно бирамо турнире које ћемо играти, да ли слушамо своје тело и шта нам оно поручује. Потпуно разумем да играмо много турнира, али понављам да сами правимо распоред. Тешко је рећи – ‘ок, направићемо паузу два месеца и укинућемо неколико турнир’, пошто је тенис глобални спорт. Где год да играмо, људи уживају и тенис је све популарнији, што мислим да сви желимо", казао је Хрват.

Очигледно да није само проблем број турнира – размимоилажења мишљења има много, споменули смо лошу расподелу новца, тешке услове за играче ван топ 100, али може се дискутовати и да ли саме подлоге на којима инсистира АТП утичу на оштећење мишића, костију и тетива код професионалаца.

"Сви смо различити. И ја сам имао проблема са коленима у прошлости јер су терени са тврдом подлогом различити од турнира до турнира. Такође је на мени да покушам да водим рачуна о томе и правим распоред најбоље што могу", потврдио је Чилић.

Мишљења су различита, треба да их буде много и да се о побољшању услова константно води расправа. У крајњем случају, и сам сам имао велику срећу у животу и привилегију да уживо видим и попричам са бројним великим тенисерима, који сада редовно посећују турнире.

Код многих (Бекер, Емерсон, Лејвер, Филипусис, Агаси итд.), а то је и Надал истакао, здравствено стање није ни близу добро као код "пензионера" истих година.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Марија

27.01.2018 07:35

Ма, пристаће они на промене, само да Федерер освоји још један Слем.....и да га нико више не може стићи...Видјећете...!

ОДГОВОРИТЕ