Адвокати у служби одбране Русије

Професор Факултета за безбједност у Београду и стручњак за безбједност и геополитичке односе Дарко Трифуновић нема ни најмању дилему да је најновија стратегија адвоката који бране окривљене за покушај тероризма у Црној Гори 16. октобра 2016. године усмјерена на увлачење Србије преко њене безбједносне агенције БИА, и стварања “теорије завјере” против наше земље. Иза тог новог сценарија стоји само један циљ да се оспори умијешаност руских служби у планирању и организовању активности којима је требало изазвати хаос у нашој земји и насилно довести на власт опозицију, на челу са Демократским фронтом.

Регион 24.01.2018 | 13:08
Адвокати у служби одбране Русије
Зашто су браниоци љути на БИА-у

Трифуновић у разговору за Дневне новине истиче да адвокати бију изгубљене битке, јер је управо српска БИА прослиједила документацију црногорским истражним органима, коју сада цијени суд.

“Подсјетићу да је званична Србија и те како реаговала на догађаје у Црној Гори. Истина, у почетку негативно, јер су имали погрешне информације, али је врло брзо и сам тадашњи премијер, данас предсједник Србије Александар Вучић схватио шта се десило и колика је опасност пријетила вашој држави од те групе. На крају крајева, треба узети у обзир да је српска БИА дала сву документацију црногорским правосудним органима, међу којом и податке који су се односили на праћење припадника те групе и њихове везе са руским обавјештајцима. Не заборавите да је Србија, односно БИА, ту одиграла важну улогу у заштити Црне Горе и њених грађана, као и да су Србија и њени грађани злоупотријебљени од стране руских служби. Уосталом, сви се сјећамо да је по руске агенте Шишмакова и Попова дошао специјални авион да их склони са лица мјеста”, каже Трифуновић ДН.

Он истиче да постоји огорчење што је кључне доказе црногорској АНБ доставила српска БИА.

“И тако мора да буде. Те двије службе морају блиско да сарађују, као и Србија и Црна Гора. Јер Србија нема већег брата од Црне Горе и обрнуто, без обзира на политике и на дневне токове. И уколико се не штите међусобно, свакако да ће се отворити простор за друге. А видј ели смо како ј е тај простор управо Русија хтјела да искористи као по моделу Македоније. Није то ништа ново. Они су хтјели да Црну Гору претворе у подручје својих интереса, а онда да из Русије пошаљу губернатора који ће говорити шта и како треба да се ради. Ни то није нешто што треба да нас изненађује”, наглашава Трифуновић.

Бране Москву, нападају Србију

Коментаришући наше питање да у покушајима Ј увлачења Србије у причу о покушају тероризма у Црној Гори предњачи адвокат Мироје Јовановић, Трифуновић каже да је и пред овим, као и пред другим адвокатима тежак задатак да докажу да операцију која је планирана да буде изведена у Црној Гори на дан парламентарних избора није осмислила и фмансирала руска тајна служба. Чак по цијену да терет одговорности пребаце на српску агенцију БИА.

“Суштинска ствар је да је БИА доставила снимке и фотографије на којима је документован однос руских служби и агената са свједоком сарадником Синђелићем. То је факат, против тога одбрана нема аргумената зато и иде на стварање некакве теорије завјере како би оспорили доказе. Али, то ће бити немогуће. Јер, овдје се ради о јасној операцији, са именима и презименима људи који су били актери, са свједоцима сарадницима који говоре до детаља како и од кога су врбовани, одакле су добили новац и све остало. Дакле, адвокати знају да их чека тежак посао оспоравање докумената која су достављена тужилаштву и црногорским правосудним органима од државе Србије. А документа су јасна и директно доводе у везу Синђелића са Шишмаковим и Поповим. То је кључни момент, истиче Трифуновић.

Подсјетимо, током протекле недјеље, адвокати окривљених на челу са Јовановићем и Петронијевићем упорно су од свједока сарадника тражили да одговара на питања познаје ли некога из БИА-е, који је распоред просторија гдје је саслушаван, гдје се паркирао када је дошао да се преда, постоји ли рампа испред сједишта ове агенције, како се зове инспектор који га је саслушавао, да ли је неког од инспектора те агенције икада звао телефоном и којег, којем инспектору је предао телефоне и томе слично. Након тога, услиједила су и питања о инспекторима БИА-е у Бору и Шапцу.

Да се ради о стратегији одбране да у причу о покушају тероризма у Црној Гори увуку српску безбједносну агенцију потврдио је и адвокат Јовановић који је током суђења истакао да је теза одбране да је Синђелић сарадник безбједносних структура.

Није их брига за клијенте

Саговорник Дневних новина истиче да ће адвокати наставити да смишљају нове теорије завјере покушавајући да докажу да дестабилизацију Црне Горе није осмислила и финансирала руска служба.

“То је њима тежиште! Није њих брига за своје клијенте. Они би се помирили с тим и да добију по 100 година, то уопште није проблем. Њима животи тих клијената уопште нису битни, њима је једино важно да докажу да Русија, преко својих агената, не стоји иза читавог плана. То је њихов главни задатак”, каже Трифуновић.

Извор: цдм.ме

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

дзоо

24.01.2018 12:59

Ајте молим вас па зар и данас ми верујемо русима све су радили против Српске дрзаве Србин ко Србин млати глогово грање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

24.01.2018 13:23

Значи да је истина да је у ЦГ покушан државни удар и убиство Ђукановича од стране срба и руса Сад је питање ко је вођа и организатор руси или срби ............Како се оно каже "нија мајка клела сина што се коцка веч што се вади"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

24.01.2018 15:03

Зар ви стварно мислите да су Руси организовали некакав дрзавни удар па срногорци спријецили.Да су га они организовали он би и успио.Била би једна мафијаска дрзава мање и то је то.Комунално предузеце Москве има висе радника него цг становника па мозес мислит колико им је иста вазна.Лакрдија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ин

24.01.2018 15:24

Ма каква Русија брига њу и за србију и цг, браца срби и црногорци . Обрацун криминалних кланова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Френд

24.01.2018 21:14

Трифуновићу питај пријатеља Матијашевића којег стално хвалиш зашто разбија блок који је против Додика.

ОДГОВОРИТЕ