Тенис о "ружној прошлости", "одвратној Серени" и геј клубу!

Тенис Сандгрен скренуо је на себе пажњу пласманом у четвртину финала Аустралијан Опена, али му је инстант слава донела и проблеме.  Тенис ВС „медији“: Одговарам само Њему! „Са тек неколико пратилаца и лајкова на Твитеру, моја судбина је запечаћена у вашим мислима. Не бисте ли написали сензационалистички наслов и назови напету причу, спремни сте да ме оцрните као човека који би очајнички желели да будем“, изјавио је амерички тенисер након пораза од Чунга.

Тенис 24.01.2018 | 21:50
Тенис о "ружној прошлости", "одвратној Серени" и геј клубу!
Двадесетшетогодишњи Американац направио је успех каријере на Ози Опену, да би га у борби за полуфинале зауставио сјајни Јужнокорејац Хјеун Чунг.

Ипак, поред сјајних наступа у Аустралији, Тексашанин је у центар јавности дошао због 'ружне прошлости', односно расистичких и хомофобичних твитова, као и праћења неколико ултра десничарских покета.

Иако је у међувремену обрисао спорне објаве и демантовао да подржава десничаре, Тенис је одлучио да се на конференцији за штампу појави са саопштењем, које је новинарима прочитао са телефона.

"Ваша жеља јесте да ставите људе у те мале кутије како бисте могли да организујете свет према вашим унапред смишљеним идејама. Елиминишете било какву индивидуалност у цију да нас демонизујете колективним. Због неколико људи које пратим и неколико лајкова на Твитеру, моја судбина већ је запечаћена у вашим умовима. Како бисте написали првококативну, сензационалистичку причу... Урадили бисте све како би ме обележили као човека који жарко желите да будем", почео је излагање Сандгрен.

Тенис се нашао на удару јавности, поред споменутих налога које је пратио, пре свега због твита упућеног 2015. године према Серени Вилијамс, када је написао 'одвратно' изнад чланка који је поделио, али и поруке да су му 'очи крвариле' када се случајно нашао у геј клубу.

"Пре бисте били продужетак пропагадне машинерије, уместо да истражујете информације из различитих углова, будете спремни да учите, мењате се и растете. Дехуманизујете оловком и папиром, окрећући ближње једне против других. Када тако радите, можда октријете да убрзавате пакао који желите да избегнете. Моје чврсто уверење јесте да највиша вредност мора бити стављена на врлину сваког појединца – небитно ког пола, раса, религије или сексуалне оријентације он био. Мој посао јесте наставак путовања са циљем да постанем најбољи ја, а како би утеловио љубав коју Христ има за мене, одговарам њему и само њему", закључио је Тенис.

Једна од ствари која уништава ткиво модерног друштва, један од савремених социјалних канцера је лоше, сензационалистичко новинарство. Ми у Србији, нажалост добро знамо шта је то, какво је зло у питању пошто нас свакодневно са насловних страна и десктопова трују наслови типа - "Шокантно" "Да не поверујеш"... са пратећим увредама, простаклуцима и обнаженим сликама или невештим фотомонтажама. Наравно, 90 посто тих "текстова" су лажни, измишљени или умишљени и пре свега - злонамерни. Људи којима се баве ти медији бивају и увређени, али и угрожени једним "покретом пера".

Ту судбину је доживело и много спортиста, што је практично свакодневица за оне најпознатије који су, више-мање на то навикли, тако да и избегавају и шкакљиве теме, али и одређене медије. Али када се нађете под лупом јавности изласком из практично потпуне анонимности, као што се то десило Тенису Сандгрену на овом Аустралијан опену, можете очекивати праву баражну паљбу. Јер иза вас обично не стоје моћне маркетиншке компаније те сте "лак плен". Тако је протеклих дана, момак који је ноћас заустављен тек у четвртфиналу АО, доживео праву инквизицију и то само због неколико објава на друштвеним мрежема, што је појединим "либералним" медијима опасно засметало те су га оптужили за расизам, али и екстремно десничарење.

Американац је ћутао и радио и сада када је изгубио у Мелбурну на потоњој конференцији за медије је прво прочитао свој проглас који доста тога објашњава, па је тек онда одговарао на питања новинара. Наредне речи као да су скројене за српску медијску сцену, па можете и тако да их читате. Тенис је рекао оно што је свим јасно и што је свима у мислима, а то је да велики део медија 21. века не служе никоме не част.

Сандгрен је до скоро играо само челенџере, а на овогодишње издање Аустралијан опена је стигао као 97. на свету. Снажни, 26-годишњи Американац је на путу до осам најбољих победио Жеремија Шардија, Стена Вавринку, Максимилијана Мартерера и Доминика Тима пре него што га је зауставио "Новаков џелат", Хјеон Чунг. За продор у четвртфинале гренд слема следи му скоро 300.000 евра, око и 360 АТП поена.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар