Хоће ли ОХР коначно преломити?!

Међународна заједница коју у БиХ активно представљају Делегација Европске уније и Амбасада САД-а уз експертску помоћ ОХР-а већ мјесецима координише међу политичким актерима у БиХ у циљу адекватног рјешења за измјене Изборног закона. Ипак, судећи према тренутном расположењу политичких странака, Изборни закон неће бити измијењен уколико то не "наметне" ОХР.

Босна и Херцеговина 24.01.2018 | 08:21
Хоће ли ОХР коначно преломити?!
Једно од кључних и најактуелнијих питања које бх. политичку сцену притишће већ годинама су измјене Изборног закона који је потребно ускладити и с Уставом БиХ, али и с још увијек неимплементираном пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Сејдић-Финци".

Прича о дискриминацији, конститутивности и заступљености одређених народа и група у БиХ прелама се у једној тачки, а то је право свих да бирају и да буду бирани у оквиру Изборног закона БиХ. С тим у вези међународна заједница у БиХ уз експертску помоћ ОХР-а већ мјесецима организује разговоре политичких актера у БиХ с циљем постизања компромиса.

То још увијек није дало никакве резултате, а томе у прилог иде и чињеница да у Представничком дому постоје два приједлога измјена Изборног закона и то приједлог ХНС-а, односно ХДЗ-а БиХ те приједлог СДА. С обзиром на актуелне односе и утврђене позиције политичких партнера тешко је очекивати да ће иједан од тих приједлога бити усвојен.

С друге стране, ни покушај опозиционих СДП-а и ДФ-а да у Парламенту ФБиХ расправљају о свом приједлогу изборних јединица као приједлогу измјена Изборног закона није успио.

С обзиром на то да се улази у све дубљу политичку кризу с правом се намеће питање до када ће ОХР чекати да учини конкретне потезе.

"Како су ОХР и шира међународна заједница јасно ставили до знања, од кључног је значаја да надлежни органи у БиХ подузму неопходне кораке како би омогућили неометано провођење избора 2018. и провођење изборних резултата те да се суздрже од једностраних потеза који могу угрозити само провођење избора и политичку стабилност земље. Међународна заједница је укључена како би олакшала комуникацију међу политичким странкама, што би требало довести до тога да се изборна правила измијене на начин који ће осигурати имплементацију избора", казали су за Клиx.ба из ОХР-а.

Комуникација међу политичким актерима не да није олакшана, него је још више затегнута. С тренутним стањем избори у октобру 2018. године могу се одржати, али се резултати избора неће моћи имплементирати на свим нивоима, што може значити политичку кризу с несагледивим посљедицама.

"ОХР подржава тај процес договора и позива све политичке странке да се фокусирају на тражење рјешења за ово значајно питање у духу компромиса", наглашавају из те институције.

Без обзира на добру вољу ОХР-а и међународне заједнице јасно је да су сви политички актери у БиХ јасно укопали своје позиције и да нису вољни на компромисе, што се призива као разумно рјешење.

Стога су мјесеци пред нама неизвјесни те ће нам открити хоће ли ОХР коначно преломити конкретним приједлозима или ће грађане ове земље препустити милости и немилости странака које одлучују чак и о основном људском праву, а то је да бирају и буду бирани.

Извор: Клиx

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

Република Зворник

24.01.2018 07:35

ОХР је давно сконтао да је РС независна Република .. Убрзо и Херцег Босна постаје независна дрзава кроз маx 10 година... БиХ за 10 година неце постојати ни у једном облику .-.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих дрзава

24.01.2018 08:19

И звирник це постати дрзава схватите нигдје босна неце нити мозе једино сто ви мозете опстати или нестати

Name

Ноно

24.01.2018 08:19

Ма нисам бас сигуран, наталитет вам је и једним и другим јака страна, а са таквим ко ти вама дусмани нису потребни ако ме контас.

Name

роки

24.01.2018 08:22

Да, сконтао је и народ па масовно одлази.

Name

Ре

24.01.2018 08:45

Зато гласам за Комсица.

Name

Ре.

24.01.2018 08:48

Знас када це то да се деси. КАД СОЈИЦ ПОСТАНЕ КАПЕТАН ОД БЕЛУ ЛАДЈУ

Name

Ре зворник

24.01.2018 09:03

Док је нас и насих јарана,никад нецес бити независан,упамти то добро,мозес само преко Дрине и тамо буди независан а и тамо је све мање и мање Србије.

Name

Слажем се

24.01.2018 09:11

За неких 10 год ће и Зворник постати република :) :)

Name

075

24.01.2018 09:13

ОФФ ТОПИЦ Читам коментаре и "коментаре" и схватих да су Бошњаци и Срби ЗА РАТ СПРЕМНИ а да ли имају што понудити својој дјеци, е то чисто сумњам!

Name

ре Зворник

24.01.2018 09:21

Предлазем ти да се кандидујес за предсједника свих совиниста у БиХ,ти си родјен за ту функцију.

Name

карадјоз

24.01.2018 09:48

Зворник-Свака ти је ка Његосева..Бице тако..

Name

миле

24.01.2018 09:52

дрзава није цоколада да се дели како ви деца или неписмени људи мислите

Name

Мир

24.01.2018 21:35

Гледај од цег зивис, мани се ти политике.

Name

Па

24.01.2018 07:37

Нама избори и нису потребни. Вазда бирамо исте. Друго ево у Мостару избора нема већ 10- ак година а никакве разлике нема у односу на Са или Бл гдје се одржавају редовно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ПА

24.01.2018 08:28

Браво за коментар - кратко и јасно, а и истинито !

Name

Милан

24.01.2018 09:26

Чињеница је да два народа не доживљавају БиХ као своју земљу. Чињеница је да Српска има све атрибуте државе. Чињеница да више нема прегласавања-само договор. Чињеница да је мржња у БиХ огромна. Чињеница да нам радно способни одлазе. Чињеница да се странци играју са нама, као мачка са мишом. Чињеница да смо глупи. ЧИЊЕНИЦА-СВЕ НЕГАТИВНЕ ЧИЊЕНИЦЕ!

Name

ре Милан

24.01.2018 09:46

Цињеница је да Срби Хрватску не дозивљавају као своју домовину али ко их пита.Свикет не ехзистира на цињеницама и правди,него на лазима а Балкан је пун лази,од Триглава до Егејског мора.

Name

Луи

24.01.2018 10:03

@Миле А коју ти то земљу дозивљавас својом? Засто полемисес и све нас стављас у исти лонац. Није истина да Хрвати БиХ не схвацају својом земљом. Ево и ја сам Хрват па ми нема дразе дрзаве ни мјеста на свијету од ове. Коме смета смије ици куд хоце. То сто РС има све елементе дрзавности је добра ствар, иако унатоц свему томе тоне као сидро у мору. Не помазу ти одлике дрзавности када те нема тко водити. Свијет се уједињује да би опстао, ти би уситњавао. Засто не разумијес да се ова дрзава никада неце распасти без јебеног рата. Јеси ли спреман гинути? Херцег Босна јос само постоји у глави Драгана Цовица и неколицине ХДЗових криминалаца којима је она једини спас од затворске казне. Не знам само цему би нам и слузила та нова ХБ. Могли би комотно Цовица прогласити дозивотним марсалом као сто це РС убрзо прогласити Додика.

Name

075

24.01.2018 10:16

@ ре Милан Опростите али лупате "као Максим по дивизији"! Срби из Србије и дијаспоре( расејања) и Бошњаци би скоро сви све дали за хрватску путовницу коју је ко год је хтио могао добити до Туђманове смрти јер толико им је "добро под": Милорадом, Александром, Бакиром етц. да желе да побјегну радити за новац а не за кикирики и гле чуда да бјеже на "мрски" Запад а не у "мајке" Русију или Турску!!

Name

дзоо

24.01.2018 07:53

ЦХ статут како ми прицају права ствар па ови нацинали нека оду у смеце Бог нека им плати ми цемо опростити само нека оду!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

24.01.2018 08:06

Проблем је искључиво у фед.БиХ. У Српској су све странке већ 8 година сагласне када је Српска у питању, мијења се једна ријеч (умјесто Србин иде члан) и пресуда Сејдић-Финци је импементирана. Но у фед.БиХ је запело, и Хрвати и Бошњаци су научили на подршку моћних играча, те постали незајажљиви (додуше ипак више Бошњаци) и неспособни за тражење компромиса до којег је могуће доћи из мало добро воље. Научили су и да наметнуте одлуке (рецимо око статуса Брчког или линија разграничења у Добрињи) иде у њихову корист, и сада прижељкују сличан расплет око изборног закона. И сада очекују да би ОХР могао наметнути ову одлуку. што је наравно у цивилизованом свијету непојмљиво размишљање. Представници из Српске морају бити опрезни, и никако дозболити да се могућим наметањем изборног закона наруши сам концепт ДМС (а није искључено да се то покуша). И ова ситиација (а ако не могу донијети прмјене изборног закона шта тек очекивати од комплескснијих тема) показује да је ова државна заједница неспособна да битише, и то искључиво због незајажљивости политичких опцијау фед.БиХ, прије свега оних бошњачких.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босњак

24.01.2018 08:23

Знас ми босњаци има нас висе нег вас и хрвата заједно и опет смо вам дозволили да мрзите своју домовину узивате са својим сусједима китите њихове заставе радите ста хоцете и опет сте незадовољни опет вам ниста неваља мој савјет босњацима неједуте продукте хрватске и србије тосу непријатељи и организирај мо се и тразимо насу исламску дрзаву као они ова босна неваља никоме осим нама тако и југославија је била

Name

Ре

24.01.2018 08:28

Опет си погресно коријење доруцковао.

Name

@Драганче

24.01.2018 08:37

Де сада када си искоментарисао и испунио квоту србовања за данас, прутић у рукицу и лагано за овцама. Успут нахрани крмад и спуцај једну главицу бијелог лука да те "чува" од грипе...

Name

Ре

24.01.2018 08:47

Гласам за Комсица. По закону.

Name

Сваста

24.01.2018 08:48

Гдје је одлука Сејдиц Финци интерплетирана? О цему ти. Кад у РС само се смије бирати цлан Српског народа тј додик. Та одлука није спроведена ни недју Србима а не јос и медју осталима.

Name

Димњачар

24.01.2018 08:40

Босни само фали Педи Ешдаун. Да је остао још један мандат, нико од ових политичара не би био на слободи. Ушли би у ЕУ прије Хрватске и данас би ми њима извозили смеће. Педи је био бог и батина, Тито број 2!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вапај

24.01.2018 09:08

Паддy плеасе, врати се, све ти је опроштено..!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

24.01.2018 09:59

Јадан је онај који сам себи окупатора призива. Додуше, има и оних којима је Хитлер био добар. Вероватно си унук једног таквог, Може се живети и без достојанства, али тужан је то живот...

Name

Ако ако..

24.01.2018 10:22

А банда, пљачка ли пљачка, криминал и корупција до неба...

Name

Ре...

24.01.2018 10:25

Мало ироније, цинизма, сатире.., не шкоди. Напротив. Поготово у земљи/ентитету што зорно подсјећа на Домановића и Вођу његовога.

Name

Источни фронт

24.01.2018 10:48

Зар сада нисмо под окупацијом једне породице? Зар месар није диктатор и окупатор? Да ли се звао Педи или Ронхил на исто нам га дође.

Name

Са стране

24.01.2018 09:19

ОХР? То треба отерати у три лепе! Која то држава мисли свој просперитет да гради на одлукама које не доноси суверено? Ако се у оквиру једне државе не могу постизати консензуси, паметни смо људи, онда таква држава не треба да постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде

24.01.2018 09:54

а каква требааа РС да буде дрзава е мој друзеее никад то неце бити јер има нас босњака који зивимо у РС немам ниста против народа ни с једне стране али мрзим сељаке па.да долазе из мог народа

Name

Са стране

24.01.2018 10:13

РС не треба да буде држава. Ако има заједничког договора у БиХ, РС треба да буде што аутономнија. Парадоксално, што је мање Босне у РС, тиме је Босна могућија. Ако нема унутрашњег договора у БиХ, РС треба да постане део Србије. Кад су се могле "распаковати" границе Србије из доба СФРЈ, не видим што не могу и остале. Да су Срби, Хрвати и Муслимани могли бити у једној држави, у једној војсци, не би се СФРЈ ни рапала. За то што мрзиш сељаке, иако ни мој деда није живео на селу него је носио дневник и машну, могу ти рећи само да дубоки комплекси проговарају из тебе.

Name

борац

24.01.2018 09:51

Кометари су лицна карта сви нас!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

рањеник

24.01.2018 10:45

Неко рече да је Педи Ешдаун спас. Каква је разлика између њега, Додика, Изетбеговића и Човића, по мени никаква,садисти,нарциси, криминалци, олош, лажови, све заједно, највећи шљам који је пич*а икад избацила, равни оним који се кроз вијекове по злу помињу. Иста и њих судбина чека, само што ће глупи народ најебати док оду. Умјесто да узму усране мотке, сиротиња се диви њиховим лажима. Узмите само имовину ове наше тројице, све кад сабереш, нису од супер високих плата зарадили ни милион марака задњих 20 година, а имају имања вриједна десетине милиона, гдје су десетине и стотине милиона у кешу? Кад узмеш да су од плата морали издржавати породицу, реално нису могли имати више од неког доброг стана и можда викендице од стотињак хиљада марака. Ја вам ово тврдим јер сам зарадио за исто вријеме више од њих. Другим ријечима, нисам глуп, али трошкови живота ми нису дали да имам више од стана и средње изграђеног породичног имања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика је..

24.01.2018 16:18

Разлика је драстична. Педи је дошао и отишао, а ови никако да оду, с да се скину са леђа народних, као крпељи .. А народ, неук и непросвијећен, не зна и не умије да их отресе о ледину.