Тешке оптужбе о малверзацијама

Тешке оптужбе о малверзацијама и узајамним услугама на Академији уметности у Бањалуци процуриле су у јавност, а прозвани декан и продекан оптужују незадовољног бившег секретара тврдећи да је све то лаж.
 

 
 

Република Српска 23.01.2018 | 21:02
Тешке оптужбе о малверзацијама
Како сазнаје ЕуроБлиц, садашњи продекан за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Бањалуци, Лука Кецман, прозван је јер је садашњој деканици, Санди Додик, помогао да дође на ту функцију, због чега му се она сада враћа дуг.

У допису који је у поседу „ЕуроБлица“ наводи се да је Лука Кецман, за време док је био декан, ослободио Додикову школарине. После тога, Наставно уметничко веће, којим је преседавала Додикова, управо је њу предложило за новог декана, а касније је и изабрана за ту функцију.

Након тога, Додикова је Кецману почела враћати услуге, те је за учешће на фестивалу „Ехо Златног витеза у Републици Српској“ он награђен са 2.105 КМ.

Због ових оптужби комплетан случај испитивала је и републичка инспекција, а Додикова и Кецман тврде да је све то дело незадовољног радника, који им се на овај начин свети.

"Ништа спорно"

Њих двоје, не поричући ове тврдње, говоре за „ЕуроБлиц“ да ту нема ништа спорно и да је све урађено по закону. Како тврде, њихов образ покушава облатити Драган Дакић, којег су, због нерада, пребацили на друго радно место.

- По пријавама бившег секретара Академије уметности, који је назадовољан премештајем на друго радно место, у протеклих месец дана посетила нас је Републичка управа за инспекцијске послове. Детаљним уводом у сву документацију ниједан од надлежних инспекцијских органа није нашао никакве пропусте у раду на Академији – каже Додикова.

Пропусти

Наглашава да су инспектори констатовали само пропусте које је направио управо бивши секретар, те је наложено да се то отклони.

Скоро исто тврди и Кецман, понављајући да иза ових оптужби стоји Дакић.

- Он злоупотребљава документацију Академије, коју нема права да износи приватно. Његове оптужбе су глупости. Те исте уговоре је управо радио он. Зашто није навео да сам и њега ослободио, односно да је добио годину дана плаћеног одсуства, на шта секретари немају право – истиче Кецман.

На питање зашто је Санда Додик ослобођена школарине, он је појаснио да је она као професор академије пријавила магистарски рад и упутила молбу да буде ослобођена школарине, јер на то има право по закону.

Хонорар

Када је у питању уговор о фестивалу „Златни витез“, каже да је он донео паре на Академију.

- Ниједан динар Академија није потрошила на овај фестивал. Председник је уплатио 25.000 КМ , а исто толико смо добили од спонзора. Након свега остало је 10.000 марака на рачуну, што је наша зарада. Био сам главни продуцент и моја маленкост је донела паре, а за то сам добио 2.000 КМ на име хонорара – појаснио је Кецман.

Са спорним радником нисмо успели да ступимо у контакт, а нисмо добили ни одговор из Инспектората РС.

Професор опсовао студенткињу

У поседу „ЕуроБлица“ је и пријава студенткиње, која је оптужила једног од професора Академије да ју је понижавао, вређао, а затим и опсовао.

На ове оптужбе Кецман је рекао да је упознат са тим, али да мисли да је пријава повучена.

- Тај професор има мултиплу склерозу и у тешком је здравственом стању. Он долази на наставу и мучи се. Држимо га у настави не били га извукли из свега тога. Можемо да разумемо, чак и да је то рекао, јер људима у одређеном тренутку попусте живци – рекао је Кецман.

(Блиц)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Питање!

23.01.2018 20:24

Има ли та Санда какав трактораски педигре?

ОДГОВОРИТЕ
Name

реформа

24.01.2018 08:45

Производ садасње власти. Страсно. Или цемо наставити овако или тразити алтернативу. Алтернатива је у промјени система вриједности. Нови систем вриједности мозе донијети једино Српска демократска странка, оцисцена од ових који нису бастинили те вриједности.

Name

Јест

27.01.2018 16:05

Сто се тице педигреа бивси муз јој је даљњи родјак трактористи!

Name

Ро

23.01.2018 20:34

Кажем Вам: Шупачка држава.И не знамо ко кога јебе.Чуј имамо Академију умјетности а све говно до говнета.Усмрдили се.Јадна дијеца ко их учи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаа

23.01.2018 21:04

Одговор на правом мјесту.

Name

Бањалучанин

23.01.2018 20:44

Чујте великог стручњака Луке Кецмана: "... и њему сам дао плаћено мада то нема по закону" и " је ја сам нашао паре и то је мој хонорар ". Па то је обичан бандит који само из овх разлога треба у затвор. Такви кадрови су приватизовали ову државу, новац народа и жандарају по људима. Серем му се на карактер и на тзв. диплому. Бандит , љигавац....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МК

24.01.2018 05:24

АКО ЈЕ СЕКРЕТАРУ ДАО ОДСУСТВО И НИЈЕ У СКЛАДУ СА ЗАКОН И ИМАЈУ ОЧИТО ПРИЗЊАНЕ ОНДА ЈЕ ТО СА ДОДИКОВОМ 100% ТАЧНО.САМ ЧОВЈЕК ПРИЗНАО ДА ЈЕ РАДИО МИМО ЗАКОНА.ИДИОТ.

Name

ХП-СНС

23.01.2018 20:50

Кецман је регуларан човјек 100%. Познајем га лично и сигуран сам да је ово све намјештаљка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он?

23.01.2018 21:05

Лош човјек, каријериста, мијења странке зависно од интереса, интережђија. Шта ти значи добар човјек? Из текста се види само мало...

Name

Милица

23.01.2018 21:15

Има ли икаква свјетска сила да овдје направи реда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

23.01.2018 23:01

Драган Дакић је због нерада пребачен на друго радно мјесто. А зашто није добио отказ? Значи ли то да и такав треба да прима плату са буџета и ако је није зарадио. Тога у реалном сектору нема, или ћеш радити или ћеш бити избачен. Пола државе живи на леђима радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са покрићем

24.01.2018 08:01

Око овог Кецмана увијек неке контроверзије, прљавштине и прдачина..??!! А то не би смјели држати близу умјетности, а нити школовања и образовања за та лијепа и племенита занимања. Значи, ако је неко додик, одмах је међу пробранима и одабранима, предодређен за материјалне привилегије. Са таквима напретка нема. Али, шта да се ради, тако је како је, добро није, нити ће бити. Са оваквима нису изгледи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

24.01.2018 09:10

Све по закону, инспектори нису пронашли ништа ни кривично, ни прекршајно... А ШТА СЕ ДРУГО И МОГЛО ОЧЕКИВАТИ, У ОВОМ СЛУЧАЈУ, У ОВОЈ ЗЕМЉИ, НЕГО "СВЕ ПО ЗАКОНУ! "

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.01.2018 12:59

"Зашто није навео да сам и њега ослободио, односно да је добио годину дана плаћеног одсуства, на шта секретари немају право – истиче Кецман." Господин Кецман сам признаје да је радио противзаконито и ником ништа. Налаз инспекције : "Све у реду". Ко је овдје луд?