Јојићево васкрсење под Рутенбеком!

Плејмејкер на крилу! Не мари ни што није брз. . .

Фудбал 26.01.2018 | 20:00
Јојићево васкрсење под Рутенбеком!
Нико неће рећи да је Петер Штегер лош тренер. Да јесте, не би завршио у Дортмунду. Али заМилоша Јојића пролеће је почело пре времена када је на Келнову клупу сео Шефан Рутенбек. Чим је засео у фотељу, нови шеф струке Јарчева је уочи зимских припрема рекао: "Питаћу да га ли жели да буде само један од многих овде. Или хоће да буде прави играч".

Јојићев одговор нисмо чули, али судећи по ономе што приказује последњих недеља, можемо да наслутимо да је био потврдан. У последње три утакмице три асистенције некадашњег везисте Партизана. Није случајно што су се оне поклопиле са три победе, три прве у бундеслигашкој сезони.

Милош Јојић је после шест месеци током којих је као и цела екипа био изложен сталним критикама дочекао да буде једна од главних тема у Келну. Позитивних тема сада.

"Не би било поштено отпуживати Милоша Јојића због тога што му недостаје брзина. Спринтери се рађају, не ствари. Ниједан тренер не би могао да од њега тражи да трчи брже. А опет, нико не би могао да Милоша Јојића окриви да не ради довољно. Можда не трчи превише брзо, али Србин је редовно онај који је највише претрчао у Келновом тиму", почиње локални Келнер Штат-Анцигер хвалоспев у тексту занимљивог наслова.

"Милош Јојћ, плејмејкер на крилу".

Таква тврдња се поткрепљује следећом констатацијом: "Јојић може скоро све, осим да трчи брже". Подвлачи се да ниједан од бројних брзоногих фудбалера Келна на терену не оставља утисак као и Јојић. У последњих пет лигашких утакмица 25-годишњи везиста је саиграчима спаковао четири гола. И не планира да стане.

"Милош је много пута креирао акције које су промениле ток утакмице", хвали и тренерРутенбек, вероватно најзаслужнији човек за Јојићево васкрснуће.

Дуго је већ Рутенбек смишљао како да извуче највише из Јојића. На крају је смислио: играће по крилу, али не као класично крило. Јојић често улази у средину терена, док на крилу оставља простор за офанзивне бекове какви су Јонас Хектор или Лукас Клинтер (кад играју на беку).
"Утакмице се одлучују на центру, не на крилу", објашњава шеф струке.

Упозорава ипак: "Не сме да постане тактички једноличан".

Има и друге савете. Батали један на један дуеле, посебно против највећих клубова. Једноставно, увек ћеш налетети на неког бржег. “Мора сам да пронађе најбоље решење”, каже Рутенбек. Конкретно, сматра да Јојић против најбољих клубова може много више да направи својим мирним пасовима. Док, примера ради, можда и најбржем играчу лигеКлинтеру треба брисан простор испред, Јојићу, истиче Рутенбек, треба лопта на стопалу.

"Његови потези често уводе акције у завршницу", сматра Рутенбек.

Није само то. Уводна фаза суботње утакмице с Хамбургом подсећала је на многе са почетка сезоне док Јарчеви нису могли да се саставе: једноставни пасови ишли су у ноге противника, Келнови фудбалери тешко су је чували, превише изгубљених лопти онемогућавало је организовање било какве акције.

И тако све ток Јојић и Фредерик Соренсен нису стали на лопту и почели да диригују.

"Разговарали смо претходно о томе. Не успева увек одмах, али је против Хамбурга нашу идеју спровео у дело како је утакмица одмицала. Све је боље и боље", хвали шеф.

Оно што се додатно допада немачкој јавности је Јојићева разноврсност. Може да буде класичан плејмејкер, може да игра задњег везног, мање или више офанзивног, можеш да га ставиш на крило…

"Шта год да му нацртам, он каже: Нема проблема", задовољан је Рутенбек.

Задовољан је и Јојић. Задовољни су и навијачи. Само да се тако настави. Далек је још пут до опстанка у елити. Тек ако у томе успеју можемо да причамо о правом успеху.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар