Због чега Берлин ћути о убиству?!

Ако се Њемачка око неког питања не изјашњава зато што је то питање већ коментарисала ЕУ, то не смијете да схватите као ћутање Берлина, већ управо супротно, рекао је данас државни секретар у њемачком министарству спољних послова Михаел Рот, одговарајући на питање зашто Берлин ћути о убиству Оливера Ивановића.

Свијет 23.01.2018 | 13:29
Због чега Берлин ћути о убиству?!
"Ми без икаквих ограничења подржавамо јасну позицију Европске уније. Јер, на крају крајева, овдје се не ради о уласку земаља Западног Балкана у Њемачку, већ у Европску унију", рекао је Рот у разговору за Дојче веле (ДW).

Берлину је драго да је Вучић јасно поручио да приближавања између ЕУ и земаља Западног Балкана, а поготово Србије, може бити само ако се она идентификује са заједничким вриједностима, рекао је Рот, коментаришући одлазак предсједника Србије Александра Вучића на Косово.

Нужни предуслови у том процесу, истакао је Рот, су борба против корупције, јачање правне државе, заштита мањина и регионална сарадња.

Процес нормализације и дијалога између Косова и Србије од есенцијалног је значаја за остваривање напретка по питању уласка Србије у Европску унију, рекао је Рот, који је додао да је важно међусобно разговарати.

"То је темељ за помирење, дијалога мора бити", истакао је Рот.

Према његовим ријечима, ЕУ мора да повећа видљивост на Западном Балкану, "мора постати јасно да Унија има велики интерес да у региону буде мира, помирења, стабилности и просперитета за многе грађане".

На Западном Балкану прије свега је потребан процес помирења, више заједништва, више економских напора, мора се уочити ангажованија борба против корупције, оцјенио је Рот.

У начелу постоји перспектива чланства у Европској унији за земље Западног Балкана, рекао је Рот и додао да и ЕУ и Њемачка то сматрају својом обавезом.

"Али ја бих ипак волио да људи на Западном Балкану осјете и схвате да нису сами и да смо ми на њиховој страни", рекао је Рот у разговору за ДW и најавивши да ће ускоро да посјети земље Западног Балкана.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Азашто да каже

23.01.2018 12:37

А шта би то Њемачка требала да каже на српска посла.Млатите се колико хоћете то је ваш избор. Заболе Њемачку нека ствар за вашим међусобним обрачунима.Мафијаши нешто умислили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.01.2018 18:10

Потпуно си у прави! Зивим 48 година у њемацкој и боли њих брига за БиХ као и њене ентитете. За убиство да не говорим. Нису ни у вијестима јавили. Питам се, ста це њима њемци... или ста се оцекива да казу.

Name

дзоо

23.01.2018 13:34

Народ се бори да бољ јос зиве и да могу обезбедити јос милион радника а ми Србујемо и цекамо пред конзулатима ЕУ никог нема пред насом брацом Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

23.01.2018 14:19

Гледају људи свога посла па данас цитам у бих увезено 120 милиона марака круха ни то нисмо у стању произвести за прослу годину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

23.01.2018 15:13

Залосно је да хрвати муценици преко фацебоока тразе тамо посла и станова раде за малу сатницу таква ти је немацка води она бригу као и америка где це ново ратисте отворити јуце су кренули са два панцера на курде заједно са турским ето која они посла гледају.

Name

ре Дадо

23.01.2018 16:31

Мене само занима јеси ти икад био тамо а то сто прицас незнас ти ниста паме цуди сви зеле утеци тиси неки ухљеб или тросис тудје.

Name

ЗИКО

23.01.2018 14:47

ПА СТА ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ ТРЕБА ДА СЕ ПАНИЦИ ЗБОГ ЈЕДНОГ ОЛИВЕРА. ИМАЈУ ЉУДИ ПРЕЦА ПОСЛА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Интерес

23.01.2018 16:33

Нијемци цуте јер су вјероватно у игри велике рибе .То јест Нато.

ОДГОВОРИТЕ