БиХ наоружава шведску мафију

Рат криминалних банди дигао је Шведску на ноге. Дио опозиције тражи да се и војска укључи у рат против криминалаца. Нешто што ни социјалдемократски премијер Стефан Лöфвен сасвим не искључује. – Нећемо одмах кренути с војском против криминалаца, већ ћемо најприје пооштрити законе и истражити друге могућности – каже Лöфвен.

Босна и Херцеговина 23.01.2018 | 12:29
БиХ наоружава шведску мафију
Опасне зоне

Прошле године на шведским се улицама запуцало 320 пута, а притом су 43 особе убијене, најчешће на јавним мјестима. Ратује се оружјем с Балкана. Шведска полиција објавила је извјештај према којему та земља има шездесет несигурних подручја, односно зона у којима су криминалци у рату с државом и настоје контролисати подручја у којима развијају своју дјелатност.

Најтиражније скандинавске новине Афтонбладет објавиле су јуче причу свог истраживачког тима који описује пут оружја с Балкана за Шведску. Шведски репортери били су на лицу мјеста у Бањалуци и тамо им је полиција Републике Српске показала вреће оружја које су биле на путу за Скандинавију у количинама довољним да убију на стотине људи, пише Афтонбладет.

''Шведска је највеће тржиште у Европи за оружје с Балкана. Постоји добро уходана организација која прима и продаје оружје у Шведској'', казао је за те новине државни адвокат из Бањалуке Горан Гламочанин. Клупко се почело одвијати 2014. када је један транспорт оружја заустављен на хрватско-словенској граници. Акција је била резултат полицијске сурадње Шведске, Словеније, Хрватске и БиХ.

У правном смислу акција се претворила у катастрофу. Само је једна особа осуђена – на три мјесеца затвора. Недавно је пак једна особа заустављена у аутобусу на хрватско-словенској граници, а била је на путу за Малмö. У торбама јој је пронађено 36 ручних бомби, три аутоматске пушке, 7 пиштоља, стотине метака, једна нагазна мина. Ухапшена особа је из једног села у околини Бањалуке.

“Иако је кријумчарио масу оружја, више изгледа као магарац за утовар него утицајна личност у свијету подземља”, пише Афтонбладет.

Репортери су били у његову сиромашном селу, гдје живе већином Роми. Његова браћа тврде да је њихов брат преварен.

''Преваром су га навели да узме торбе. Он није имао појма што се у њима налази. Често путујемо за Шведску и од познаника као услугу узимамо торбе које шаљу рођацима'', кажу његова браћа.

Споменути 29-годишњак требао је испоручити оружје једном типу који живи на различитим адресама у Гöтеборгу и Малмöу на југу Шведске. Познат је полицији и у више је истрага неразријешених убојстава. У Бањалуци га знају, али људи не желе говорити о њему јер је кажу да је опасан.

Централа у Малмöу

Централа за оружје из Босне на југу је Шведске, у граду Малмöу. Тамо оружје доспијева из Данске преко моста Öресундсбро који спаја те двије скандинавске земље. Оружје с Балкана потом се препродаје за рат банди у два највећа шведска града – Гöтеборгу и Стоцкхолму.

Афтонбладет је објавио и интервју с “Луком” који прима оружје што се кријумчари преко Хрватске. Оружје се скрива обично код дјевојака или пријатеља који нису на мети полиције. Како је Малмö нека врста спремишта за оружје, тамо је оно и најјефтиније, каже гангстер који из Гöтеборга долази купити оружје.

У хрватској полицији поричу проблем, односно да се оружје из Босне и Херцеговине шверца преко Хрватске за Шведску. Тврде да је хрватсска граница готово непробојна, понајвише због сцхенгенске евалуације и да би стога кријумчари сигурно били откривени, попут 25-годишњакиње која је прије мјесец дана ухапшена на прелазу Стара Градишка с три ракетна и једним ручним бацачем које је као путница у аутобусу имала у личном пртљагу.

Извор: Вечерњи.ба

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ди

23.01.2018 12:16

У овом слуцају смо сви БиХ а не РС мада се ради о цовеку који зиви на Веселом Бријегу у Бањалуци а не у неком селу поред БЛ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биби

23.01.2018 14:23

Типицно писање новинара из РС. Када је несто лосе то је из Босне а када је за похвалу то се мора великим словима нагласити да је СРБИН или из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ..

Name

Бајо

23.01.2018 20:24

Србска посла !!

Name

Ре ,

24.01.2018 10:23

ста се ови сwеди цуде,када су сви западњаци разбикали насу yуги ,и разграбили нам богатства ,и јос нас задузили за 200 година "сви це они доци на ред га окусе мало насега усиљеног бола ;нека им мало мецка заигра "да видимо њихову еластицност.