У Турску увезено заражено месо

Посљедњих дана у турским медијима се наводе информације да је из БиХ у ту земљу извезено заражено месо те да је могуће очекивати неке нове мјере када је ријеч о извозу хране у Турску.

Босна и Херцеговина 23.01.2018 | 12:18
У Турску увезено заражено месо
Надлежни у БиХ негирају да постоје било какви проблеми, а министар Мирко Шаровић поручује да је претходних дана имао значајне преговоре с турском страном те да су договорени добри услови за бх. извознике.

Како наводи ЦНН Турк, али и Спутњик наводно је из БиХ у Турску, с којом БиХ има уговор о извозу меса, продато заражено месо. Тако се наводи да је у 20 тона говедине која је извезена у Турску откривена бактерија Есцхерицхиа цоли О157, која је штетна по људско здравље. ЦНН Турк наводи да је анализа меса извршена 24. августа, а да су резултати потврђени 29. августа. Споменута бактерија сматра се једном од најопаснијих патогених бактерија.

У међувремену је наводно затражено да се месо уништи.

Министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровића негирао је ове наводе. Он је за Клиx.ба. рекао да наводи о обустави извоза нису тачни те да су преговори с Турском иду у добром правцу.

"Имао сам тешке преговоре у Турској у петак и о месу и о споразуму о слободној трговини. Финализирамо рјешења која ће бити добра за извознике из Босне и Херцеговине", казао је Шаровић.

Шаровић оптимистично наглашава да ће се БиХ изборити за већи извоз брашна, уља и меса у Турску.

Уколико би дошло до евентуално неке забране извоза то би био други пут да се појављују проблеми о овом питању. Подсјећања ради, 2016. године Тужилаштво БиХ запримило је извјештај СИПА о наводним малверзацијама у вези с бесцаринским извозом меса , које је према одређеним наводима у БиХ увезено из неке треће земље, да би потом било продато у Турску као домаћи производ.

Извор: Клиx

Коментари / 0

Оставите коментар