Камион карта за иностранство

У већини ауто-школа широм БиХ у посљедње вријеме повећан је интерес кандидата за стицање возачке дозволе за камион, која им након стеченог искуства олакшава одлазак у иностранство и доноси далеко већу зараду него сад.

Република Српска 23.01.2018 | 12:10
Камион карта за иностранство
Здравко Ивић, члан Управног одбора Асоцијације ауто-школа БиХ, рекао је да је порасла потражња за возачима камиона у иностранству и код нас, па да с тим расте и заинтересованост за полагање возачког испита за камионе.

"Све је више заинтересованих за полагање возачког за камион. И они који нису мислили да ће се тиме бавити сада то што прије рјешавају и иду у иностранство. Имате људе који овдје имају добре послове па ипак одлазе у иностранство. Иду преко Словеније па онда даље, све се договори и ријеши са послодавцем у иностранству", рекао је Ивић.

Он каже да нису све категорије званично ријешене за превођење, али да се све ријеши у договору са послодавцем.

Додао је да је потражња за Д категоријом, возачима аутобуса, на Западу још већа, али да код нас нема полагања за њу скоро пуних годину дана.

"Пораст броја кандидата за полагање возачког за камион почео је с појавом тренда одласка с ових простора јер, као што видите, сви иду пред словеначку амбасаду и иду одавде", рекли су нам у једној бањалучкој ауто-школи.

Додали су да су возачке дозволе за камионе из БиХ признате на Западу уз полагање кода 95, који је обавезан вани за све возаче камиона.

Они кажу да има пораста броја кандидата за полагање возачких испита за камион, али да нису велике гужве, те ауто-школе на подручју Бањалуке могу да задовоље све потребе заинтересованих кандидата.

Да је због одласка на Запад интерес за полагање возачких дозвола за камион повећан и у појединим ауто-школама у ФБиХ потврдио нам је Исмет Хаџић, директор Ауто-школе "Аутопром" из Тузле.

"Возачка се раније није признавала, али се сада признаје. Наши возачи возе и аутобусе, а да не возе камион", рекао је Хаџић.

Велид Алибашић, директор Ауто-школе "Цоацх" из Сарајева, рекао је да је број кандидата за полагање за камион у суштини сличан оном у претходном периоду, с тим да постоји благи раст упита.

"То је повезано са чињеницом да је повећана потражња за возачима како на нашем тржишту, тако и на тржишту ван БиХ. Број возача који се тражи код нас је сад знатно већи јер су многи напустили БиХ. Колеге које имају фирме и баве се транспортом имају проблеме с проналаском радника", рекао је Алибашић.

Он нам је, међутим, рекао да се по споразуму који је потписан између БиХ и ЕУ у иностранству признају аматерске категорије, док се за професионалне мора полагати поново.

Драган Подрашчанин, возач камиона, каже да су наши возачи признати и тражени у иностранству, те сматра да баш због тога људи полажу за камион и иду на Запад.

"С нашом возачком дозволом се могу запослити вани, само треба извадити код 95, за који је потребно проћи обуку, која је нешто слично као наш државни. Битно је да је тај код положен у ЕУ, а осим возача камиона невјероватно су тражени и возачи аутобуса", рекао је Подрашчанин.

Додао је да данас постоје разне агенције које омогућавају и олакшавају полагање тог кода, организују одлазак у Словенију и све што је потребно.

Бањалучанин Мирко Д., који је након стеченог искуства за возача камиона напустио БиХ и сада вози камион у Словенији, каже да се на тај корак одлучио због тога што жели својој породици омогућити бољу економску ситуацију јер су плате камионџија на Западу много веће него код нас.

Извор: НН

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ФИРМА

23.01.2018 11:28

Сви срби за Словенију .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.01.2018 15:46

Људи иду гдје се добро плати,а ови наси назови послодавци нек сједну у камионе и возе за сицу коју су давали соферима и то је то.

Name

Им

23.01.2018 17:48

Доскора су послодавци говорили преврнем камен и надјем возаца,или преврнем г.... надјем возаца,а сада је обрнуто.Досло је и насе вријеме.поздрав свим возацима.

Name

Послодавац

23.01.2018 21:44

Ако си возац, не морас бити неписмен. А ти си толико неписмен, да си хтио бити ироницан, а ни сам не знас ста си хтио реци! Понекад је свака која се пресути - злата вриједна, "возацу" мој! Није за звање "возаца" довољно ухватити се волана трактора и одмах се груписати у категорију возаца! Возаци су цасни људи, који раде изузетно теске и одговорне послове!

Name

ре послодавац

23.01.2018 22:18

И за то нису адекватно плацени!!! Јер би газде да себи купе нови дзип или оду на неко егзотицно мјесто са свалерком којој је ИQ као и број година... али га постено музе. Ја знам људе који су због назови ”Газда” побјегли из ове дрзаве буквално побјегли!!! Мало је правих послодаваца у БИХ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Послодавац,

24.01.2018 16:29

Тако је .

Name

Питање

24.01.2018 01:36

Гдје је то призната БиХ возачка за камион и аутобус? Нигдје !!!! Не лажите људе. Можеш у Словенији возит до 6 мјесеци онда мораш све испочетка полагат као да је ниси ни имао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бих ,

24.01.2018 16:33

... би то могла да уреди са споразумом ,али несме од кримоса који су похапали теске милионе,боје се да им камиони не остану на парк простору, неби било страсно да није истинито.